Kratkoročno kretanje cijene BTC-a

by HonorarniPosao.net
196 pogleda

Trenutno sam u nekoj pauzi pa da iskoristim priliku i napišem nešto ovdje. Što se trejdanja tiče, čekam konfirmaciju za ulazak u short poziciju na BTC, a što se domaininga tiče, jučer je bio Independence Day u SAD-u pa je aktivan domaining na čekanju jer nisu samo Hrvati majstori spajanja i nerada. Ameri (pogotovo oni na nekim pozicijama) su još veći majstori i dobar dio njih ovaj cijeli tjedan neće raditi iako je praznik bio u nedjelju 😉

Zato evo nekih mojih razmišljanja o mogućem kretanju cijene Bitcoina ovih dana. BTC je stalno na nekoj prekretnici u zadnje vrijeme. Trenutno su kratkoročne ključne granice $32,700 i cca $36,600.

Ako probije cca $36,600 ima još dosta otpora prema gore, ali moguće da bi onda otišao i do $40k+. Ako tada probije cca $41,300 mislim da je sigurno $42k, a vjerojatno bi otišao i na $46,000 i otvorio mogućnost daljnjeg rasta. Tada bi još bilo puno otpora prema gore, ali bi onda ipak bio na putu prema gore.

Gledajući trend unazad cca godinu dana ili nešto manje, bitcoin više nije u bull trendu, i to traje već neko vrijeme. Dugoročniji trend je i dalje bullish i ja i dalje nemam nikakve dvojbe da li će BTC doći na novi rekord, samo je pitanje kada. Mislim da će u najgorem mogućem slučaju do 2025. godine BTC biti na novoj rekordnoj razini. To može biti i vjerojatno će biti znatno ranije (još uvijek nije isključeno niti da bude već ove godine), ali do 2025. će biti sigurno (koliko može biti sigurno). Zapravo ga 2025. očekujem na puno višoj razini od trenutnog ATH-a.

Ja kao početak ovog posljednjeg bull runa uzimam 08.10.2020.. Tada je cijena bila oko $10,800 i došla je na $64k+. Na slici niže se vide Fibonacci leveli i trendline (okvirno povučen bez mjerenja na nižim periodima). Trendline je probijem u 5. mjesecu i cijena se odmah pokušala vratiti gore, ali je brzo spuštena. Iduća 2 pokušaja probijanja su bila u 6. mjesecu, ali također neuspješna. Znači do sada tri pokušaja. Što se više pokušava probiti neki resistance to je za svaki idući pokušaj vjerojatnije da će biti uspješan pa ako dođe opet do pokušaja probijanja moguće je da će biti uspješno (kao i uvijek, nema garancije).

Ovo gore je pojednostavljena slika trenutnog stanja. Samo kao primjer, evo u nastavku jedne malo kompliciranije:

Ova “kompliciranija” skica je samo jedna shema kojom se koristim kad trejdam. Da pokažem kako mi izgledaju dnevne skice netko bi rekao da sam lud 🙂 Odmah ću u svoju obranu napisati da ja puno scalpam, a da BTC nije klasičan asset za koji je dovoljno pogledati svijeće na golom chartu i znati predvidjeti price action. BTC je totalno divlji asset, a i manipulacije su česte. Zato mi je nužno znati neke dnevne ključne razine jer ne želim zbog uobičajenog divljanja BTC-a zatvarati pozicije s minusom, a koje zapravo mogu izdržati privremeni minus i u konačnici donjeti profit. Nekada ipak gledam samo svijeće na golom chartu i predviđam momentum i trenutni price action, ali ipak volim znati ključne intraday razine jer tako mogu biti fleksibilniji sa stop lossom i izbjeći izbacivanje iz pozicije zbog nekog nebitnog protezanja wicka, što je inače čest slučaj.

Da se vratim na prvu sliku. Fibonacci level 0.618 je zaustavio daljni pad cijene. Mnogi trejderi upravo taj level smatraju ključnim. Ja u svemu idem po svom, pa i u trejdanju 🙂 Za mene je ključni level 0.5 koji mnogi ne uzimaju kao previše važan. Zato sam i smatrao cca $37,700 jednom od važnijih razina ovih posljednjih tjedana. Intraday ili intraweek ključne razine variraju, čak i intramonth. To što je Fibo 0.618 zaustavio daljnji pad nije potvrda da je važniji od 0.5 (ako se mene pita) nego je samo potvrda da je snažan što niti ja uopće ne sporim. Ipak, probijanje 0.5 i nastavak prema 0.618 je za mene čvrsti signal promjene trenda i trenutak kada je blizu vrijeme kada struktura postaje jako važna. Zašto ne odmah? Zato je treba dati vremena cijeni da formira razinu i jer normalno da će biti bounceva pa će tek to formirati pravi lower high vrh.

Kad pogledam YouTube diže mi se kosa na glavi 🙂 BTC padne parsto dolara i odmah neki počnu o katastrofi, o propasti bitcoina, “game over” i sl. S druge strane, kad bitcoin poraste parsto dolara odmah se priča o targetu od milijun dolara već do kraja ovog mjeseca, o bullish signalu koji nikad do sad nije viđen i sl. Bez obzira što se govori okolo, ja zadržavam svoje mišljenje sve dok ne vidim nešto što me zaista natjera da ga promijenim. Trenutno nisam siguran niti u pad niti u rast jer jednostavno trenutno ne postoji potvrda niti za jedno niti za drugo. Djeluje mi da je realniji pad, ali nije to ništa 100% sigurno. You Tuberi mogu pričati što god žele, ali činjenica je da je trenutno stanje bearish i chart to jasno i nedvojbeno prikazuje. To ne znači da se sve ne može preko noći promijeniti, ali trenutno je tako. Zato nije dobro izlaziti iz BTC-a i računati na jeftiniju kupnju kasnije jer vrlo lako možete ostati vani ako cijena jurne gore što uopće nije nemoguće. Kratkoročno i uz spremnost na veliki rizik može biti isplativo, ali ako netko gleda na BTC dugoročno onda je najbolje neka ga sad zaboravi i neka razmišlja o prodaji tamo negdje 2025. godine, kada će sigurno (koliko može biti sigurno) biti na punoooo višoj razini od ove današnje, ali i prijašnjeg ATH-a. Čak i da uskoro padne na samo $10,000, vidjet ćemo novi ATH i u to uopće ne sumnjam.

Ono što je trenutno također važno je tzv. struktura. Ona se trenutno gradi prema dolje, i to onako “školski”. Da bi došlo do neke kakve takve potvrde za promjenu trenda i mogućnosti za daljnji rast prvo ta struktura treba biti poništena. To bi se dogodilo ako cijena prvo probije $41,330, a onda odmah ode i preko $42,000. Nakon toga čeka trendline sa prve slike kao idući značajniji resistance. On je trenutno na cca $42,800, ali se s vremenom podiže.

Znači, da bismo uopće mogli pričati o nekoj realnoj šansi za oporavak i daljni rast cijene prvi i osnovni uvjet je probijanje cca $41,330.

Postoji i ključna razina na cca $42,450 i po PS-u je ona zapravo granica nakon koje se tek poništava trenutna bullish struktura, ali ja vjerujem da bi bilo dovoljno probiti i $41,330. Važno je gledati i sa kakvim volumenom dođe do probijanja (ako dođe), ali tehnički, bilo koji volumen znači poništenje strukture. Ima tu još nekih stvari koje onda dolaze pod “mikroskop”, ali neću toliko u detalje.

Neki eventualni skokovi za $1,000, $2,000 ili možda $5,000 sa ove razine jesu dobar znak za oporavak, ali nikakva potvrda. To bi bilo kao da u nogometu gubiš 3:0 pa zabiješ gol za 3:1. Tada si u malo boljoj situaciji i vraća ti se nada, ali si još daleko od 3:4 pobjede. Ako se probije $41,330 to je onda tek 3:3 i igra se dalje, ali je tada psihihološka prednost i sentiment tržišta od tog trenutka na strani bullova. Sve dok ta razina nije probijena cijena je unutar trenutne strukture koja je bearish i tendencija je da se napravi novi lower low koji bi onda bio ispod $28,800.

Evo dok ja ovo pišem (ponedjeljak 05.07.2021. oko 23h) cijena je na cca $34,000. Sve ove trenutne razine od par tisuća dolara gore dolje su normalno stanište za BTC u ovo vrijeme i tisuću dolara gore-dolje ne znači nikakvu potvrdu niti za rast niti za pad.

Ako BTC sada ili uskoro padne ispod $32,700, onda je na putu prema dolje. Bilo bi još otpora (supporta bullova) prema dolje, pogotovo oko $31,500 i $30,100, ali moguće da bi to probio i onda bi vjerojatno išao opet prema $29k, pa ako se odmah ne odbije snažno gore i ne napravi double bottom onda bi mogao pasti dosta nisko. Po TA, ako uskoro padne ispod $32,700 target prema dolje bi bio cca $28,800. To je i trenutni bottom od kada je postavljen zadnji ATH. Ako ga support tamo ne podrži (ili iznad) onda stvarno roni još dublje i pravi support je tek dolje između cca $24,800 i $22,200, a tih $22,200 je i Fibo level. Ipak, trenutno bi jaki support trebao biti i na cca $26,600, ali ta razina se s vremenom spušta. Poslije ovih navedenih levela u 20-tim tisućama tek je stari ATH idući pravi support. nakon toga ih ima još kroz $1x,xxx razine, ali neću ih sada nabrajati jer su trenutno ipak daleko (mada nisu nedostižni).

Meni i dalje sve izgleda dosta kritično kad je u pitanju eventualni daljnji pad. Nije uopće siguran pad, ali trenutno nema niti sigurnih znakova za rast. Ključno je pratiti i gledati te neke ključne razine. Uvijek postoji i mogućnost manipulacije pa da netko čeka određeni trenutak i onda kupi/proda veliku količinu pa totalno promijeni sliku TA i logično daljnje kretanje. Onaj idiot koji mašta o paradiranju po Marsu se također može oglasiti u bilo kojem trenutku, a neuračunljiv je pa može izjaviti i nešto turbo pozitivno i nešto turbo negativno za Bitcoin. Što se cijene tiče u baš ovom trenutku, evo prije nekih 2-3 sata je BTC naglo pao na cca $33,100 i činilo se da će niže. Nisam se zaletavao jer sam vrebao za shortanje tek ako padne ispod $32,700, ali nije nastavio dolje nego je pojurio gore i evo ga sada oko $34,000. Nisam htio ulaziti u long jer mi je pobjeglo na vrijeme uočiti bullish engulfing i vidio sam to tek na oko $33,700, jer je bilo prebrzo, što mi više nije djelovalo kao dobra prilika za scalp long trejd jer volumen nije bio pravi. Ne znači da neće dalje gore, ali jednostavno mi zbog slabog volumena ne ulijeva dovoljno sigurnosti za ulazak u long poziciju. Bolje je propustiti nego promašiti 🙂

Eto, to je neko moje razmišljanje. Naravno da ne moram biti u pravu, ali trenutno tako gledam na situaciju. Po meni, treba pratiti razine $32,700, $36,600 i $41,300, a sve ovo između je plesuckanje gore-dolje.

EDIT 07.07.2021. u 7:32h: Malo gledam stanje na BTC marketu za početak dana pa da se nadovežem na prethodno napisano….

U ovom trenutku je cijena BTC-a oko $34,800. U odnosu na prethodno napisano dogodila se jedna promjena. Sada je cijena iznad razine inverted HS-a koji je u slučaju aktivacije sposoban pogurati cijenu na čak cca $55,000. Neckline tog inverted HS-a je u silaznoj putanji pa nema fiksnu razinu, ali trenutno je cijena iznad te linije, a ta linija je trenutno na cca $34,150 (s odmakom vremena se razina spušta).

Za mene još nije aktiviran ovaj veliki inverted HS (koji može pogurati cijenu dobrano preko $50k) jer je cijena tek probila neckline, a i to je učinjeno uz mizeran volumen pa mi ne ulijeva povjerenje (za sada). Tu je i granica od $35,000 (koja je trenutno više psihološka razina nego neka tehnički ključna razina) koja nije za sada probijena, a i na cca $35,100 je jedna ne baš zanemariva ključna razina. Te razine su već testirane (bio je odbijanac prema dolje) pa bi eventualno sljedeće testiranje trebalo imati veću vjerojatnost za probijanje, što i dalje ne znači da će probiti.

Postoje i neke druge bullish mogućnosti. Da ne ulazim u detalje, evo slika pa ću malo pojasniti…

Opet jedna zašarana slika charta, ali to mi je skica jer mi to koristi za day trading. Goli chart i praćenje strukture i svijeća, bez indikatora i 101 jedne linje po chartu, isto volim, ali volim imati i ovakvu skicu 🙂 Imam još nekoliko otvorenih ekrana sa chartovima na kojima su aktivni indikatori 🙂 Ne vjerujem im previše, ali u kombinaciji sa drugim stvarima su od koristi, pogotovo kad se dobro podese periodi i prilagode tvom stilu trejdanja.

Ovdje se vide bliže ključne razine. Trenutno imamo bullish momentum i cijena je na $34,858.68 što je jako blizu $35k, ali i jako daleko ako u isto vrijeme 🙂 Za BTC je $150 ništa i on to može potegnuti prije nego što završim ovu rečenicu, ali na putu mu stoji jedna linija (to je bivša linija supporta koja je postala resistance) koju bi prvo trebao probiti. Ako ne uspije, postoji mogućnost jačeg odbijanca dolje, vjerojatno bar do linije inverted HS-a koja je trenutno na cca $34,150. Ako uspije, onda su i dalje tu $35,000 i $35,100. Ako i to probije, i ako se kojim slučajem pojača volumen onda se otvara mogućnost rasta do cca $37,000 samo na temelju jednog bullish patterna, a postoje i drugi (ti drugi bullish patterni tehnički imaju taget na cca $39,000, na cca $42,000 i na cca $44,400, okvirno rečeno). Ipak, na tom eventualnom putu prema $37,000 stoji swing high, pa onda i drugi high, čak tri necklinea drugih bullish patterna (koji sada jesu otpor, ali ako se probiju postaju bull-friendly 🙂 ), neke starije ključne razine (market ne zaboravlja) i linija downtrenda koja je trenutno resistance (otpor).

Znači ukratko, pojavili su se kratkoročni bullish signali i da je volumen veći ovo bi bio prilično snažan bullish signal (pogotovo probijanje necklinea velikog inverted HS-a). S ovako slabim volumenom ja sam skeptičan, ali ipak oprezan i nikako ne odbacujem mogućnost rasta, ali i dalje mi vjerojatniji djeluje pad. Čak i ako se probije ovih prvih par razina ostaje vidjeti da li će se cijena uspjeti održati iznad jer kad je slab volumen kod probijanja lako ju se potjera dolje.

Sve to vrijedi samo i isključivo pod uvjetom da se ne pojave neke značajnije vijesti i da ne bude manipulacija, te da ne bude neke velike kupnje/prodaje. Ako se išta od toga dogodi to momentalno utječe na cijenu pa se mijenja i slika charta, pa se onda i poništava ova TA. Zato nema nikakve garancije.

Nije probijena niti razina od $32,700, što je ključno da bi se uopće otvorio pravi put prema dolje. Ako se i probije ta razina, i tada će biti važan volumen.

Ovo neće koristiti nekome tko dugoročno investira, ali može koristiti za day trading. Svakako treba pratiti intraday kretanje jer tek ono donosi potvrde i potrebne konfirmacije.

Usput, 4-hour chart kaže da će danas ili sutra biti breakout, što bi trebalo značiti da će biti osjetan pomak cijene. Treba se paziti fake breakouta i pratiti volumen. Nije rijetkost da brekout krene u jednom smjeru pa se trejderi zalete, a onda dođe do reversala isti dan ili u roku iduća 2-3 dana. Može biti i samo malo probijanje pa se samo odgodi pravi breakout. Ništa nije sigurno, inače bismo svi mi koji trejdamo imali satnicu od barem $100,000 😉

Ako se mene pita, trenutno se nije pametno zaletavati sa shortanjem, barem ne bez nadziranja pozicije i kretanja cijene, ali još uvijek nema dovoljne potvrde za miran long. Ja sam ipak otvorio short 😀 Ništa previše, ali eto da probam iskoristiti ako bude onako kako prevaže moje moje mišljenje da će biti. Na kraćem timeframeu postoji divergencija pa ako ju potvrdi svijeća i RSI dodatnim pomakom kakav ja volim vidjeti kod konfirmacije reversala zbog divergencije to bi trebalo spustiti cijenu što može aktivirati barem kratki intraday reversal, a što bi trebalo biti dovoljno za moj mali shortić. Inače bih čekao konfirmaciju, ali ne riskiram neki značajniji iznos i nekako mi djeluje da će linija otpora i granica od barem $35,100 izdržati još ovaj nalet pa eto pokušaja shortanja. Stop loss je postavljen jer je ipak opasna situacija i trenutni intraday trend je suprotan mojoj poziciji, ali bez rizika nema ni profita 😉

EDIT 08.07.2021. u 18:44h: Evo kad sam jučer krenuo sa komentiranjem trenutne cijene BTC-a sad ću se još malo nadovezati, ili pohvaliti 😀

Jučer je cijeli dan bio baš intraday bullish. Indikatori su pokazivali da treba longati i očekivati daljnji rast cijene. Ja sam shortao 😀

U ovoj objavi sam jučer ujutro nešto iza 7am editirao post i napisao da ću shortati. Ništa previše jer mi je fond nažalost još u minusu (ali polako ga smanjujem). Tamo pred $35,000 sam počeo shortati i zadnji ulazak u short je bio samo jedan jedini dolar ispod dnevnog maksimuma 🙂 Dnevni maksimum je bio $35,079, a ja sam u zadnji short ušao na $35,078 (cijena sa platforme za trejding se uvijek malo razlikuje od spot cijene). Evo i slika da ne ispadne da pričam gluposti 🙂

Pobrisao sam iznos sa kojim sam ušao u poziciju jer nije bitan, ali mogu reći da stvarno nije bio nikakav veći iznos nego je zapravo bio jako mali iznos jer je postojala mogućnost da cijena probije $35,100 pa nisam želio previše riskirati da ne povećam minus. Iako sam imao stop loss baš jako blizu i odličan entry point, ipak se i sa stop lossom izgubi dio kapitala, pa onda i dijelić ode i na proviziju za trejd tako da stop loss iako štiti, radi i štetu ako promašiš trejd. Sad mi je žao što nisam ušao sa većim iznosom u taj trejd, ali jednostavno moram biti jako oprezan sad dok je fond još u minusu jer radije uzmem malo profita redovno i polako peglam minus nego da previše riskiram pa me jednom ošamari i napravim dodatni minus. Kad nema manipulacija na marketu ja dobro čitam price action jer ipak nisam od jučer u tradingu i imam neko znanje i iskustvo. Ako bude manipulacija i nelogičnog divljanja cijene, rizik je smanjen pa ne može doći do neke katastrofe. Sve ovo sa fondom gledam jako dugoročno i znam da ću uskoro ispeglati postojeći minus i ovako malo po malo pa prijeći u profit tako da mi se nikud ne žuri i ništa ne želim forsirati.

Evo i slika jučerašnjeg dnevnog makismuma:

To je ovo pored slova H, znači $35,079. Na slici iznad se lijepo vidi pogodak maksimuma onako baš u trepavicu i zadnji ulaz u short na $35,078 🙂 Nakon toga više nisam imao otvorenih naloga za short i na $35,157 sam imao stop loss.

Evo sada i slike onih mojih šaranja po chartu i povlačenja linija:

Samo napomena…. ne pokušavajte ovo kod kuće 😀 Ako netko nema adekvatno znanje o trejdanju, možda će zaključiti da je lako povući par crta po chartu i trejdati, ali ima tu jako puno toga što sada uopće ne spominjem da ne ulazim toliko duboko, a bitno je. Neke razine u nekim slučajevima cijena probija kao vrući nož topli putar 🙂

Prva slika je 5-minute chart, a druga 1-minute chart. Napravio sam screenshot sinoć oko 1am, ali nisam dopunjavao odmah ovaj post jer sam bio preumoran. Jučer sam cijeli dan buljio u chartove, uz pauzu samo da pogledam Dinamo i poslije polufinale Eura. Ali nije problem, ja to volim 🙂

Na ovim slikama se vidi da to moje šaranje ipak ima nekakvog smisla (barem meni). Spasile mu te linije jer da ih nije bilo ja bih možda počeo shortati i ranije, a sigurno bih na $35,001 zatvorio short poziciju sa minusom koji bi god bio u tom trenutku. Vidi se i na slici u gornjem dijelu posta ona linija na $35,119. Ona mi je bila ključna. Cijena ju je dotakla i odmah se naglo odbila dole. Nekad se odbije, ali se nakon par minuta ili sat-dva vrati, ali u ovom slučaju se odbila tako da sam znao da se neće vratiti, barem ne isti dan. To mi je dalo potvrdu da je moj short potpuno opravdan i da je opasnot prošla te da ću uzeti profit sa tim shortom.

Ovako uz to šaranje po chartu sam ipak znao da nije panika do $35,100. Vidi se da je cijena lijepo pratila te linije. Negdje je došla točno do njih, a negdje se zalijepila oko njih. U odnosu na onu sliku ranije objavljenu docrtao sam samo par ovih plavih linija i ubacio Fibonacci za dva intervala cijene da bih imao pregled i toga nakon što je postalo jasno da je $35k bio dnevni vrh i da onih ranijih $35,100 ostaje swing vrh.

Pogotak dnevnog maksimuma u trepavicu veseli 🙂 Nije to uopće bio slučajan pogodak dnevnog maksimuma skoro pa točno u dolar (dobro je imati intuiciju, ali kod trejdanja ju treba kombinirati sa onim što kaže chart jer se inače sa samom intuicijom treba ići u kladionicu, a ne na market), ali velim, nije mi to bio jedini ulazak u short i zapravo sam počeo kreirati short poziciju od $34,800+, a $35,078 sam odredio kao apsolutni maksimum jer sam smatrao da nakon toga postaje kritično. Stop loss sam postao na $35,157 jer sam računao da bi maksimum trebao biti $35,100, a da ako ode preko toga da će barem na $35,500, pa ako se održi onda i preko toga. Stop loss nije bio na $35,101 nego na $35,157 jer sam želio dati malo prostora pošto cijena na platformi za trejdanje nije identična spot cijeni. Bio je i kondicionalni long nalog na $35,158 jer bih u slučaju da je cijena došla tamo počeo longati.

U ovom konkretnom slučaju je odluka da uđem u short, kad su indikatori pokazivali da treba longati i kada je cijena imala tendenciju rasta i probijanja granice od $35,100, pala na temelju iskustva i zato što sam vidio da cijena gubi momentum, a da je volumen jako slab. Naaravno da sam mogao promašiti, ali zato sam stavio uski stop loss, iako ne volim imati uski stop loss. Malo sam gledao dnevni sentiment i prevladavao je bullish stav, ali sam ipak išao suprotno od većine. Uvijek kontra 😀 Već sam rekao, pogledam tuđa mišljenja da vidim da li mi je možda nešto promaklo, ali uvijek imam vlastito mišljenje i držim ga se sve dok se sam ne uvjerim da je pogrešno. Da nije tako mogao bih jednostavno kopirati tuđe trejdove, ali ne vidim smisao u tome kad imam svoje vlastito mišljenje.

Ovo zadovljstvo jednim trejdom moguće djeluje glupo kad se radi o jako sitnom profitu (uzeo sam svega 1% vrijednosti accounta), ali me svaki puta veseli kad pobijedim market 🙂 Sada je to bilo samo 1% vrijednosti accounta i trenutno to nije nikakva značajna dolarska vrijednost jer je fond tek na početku u AUM je mizeran, ali da je AUM recimo milijun dolara onda bi tih 1% bilo $10,000 što je već neka cifra. Da je AUM 10 milijuna dolara onda je 1% već $100,000 😉 Zaista vjerujem da će fond imati AUM barem u sedmeroznamenkastom dolarskom iznosu. Trebat će vremena, ali vjerujem da je moguće. Ne računam na to kao sigurno, ali vidim to kao realni potencijal. Zato sad sve gledam u postotku i ne zamaram se dolarskim iznosom. Tim više što trejdam pretežno BTC i kapital držim u BTC, a duboko vjerujem da će oko 2025. godine BTC biti na punooooo višoj cijeni od ove današnje pa i neki sitniš danas ima potencijal da ne bude baš sitniš.

Iz tog jučerašnjeg shorta sam izašao sa glavninom pozicije na $34,140 jer je jedan level koji je mogao postati support bio na $34,100 (pa tih $40 dolara više da budem siguran da ću na vrijeme izaći). Sa ostatkom, koji je bio samo dijelić inicijalne pozicije, samo izašao negdje oko $33,500 (trebao bih točno pogledati). To je bio “prisilni” izlaz jer sam pomicao stop loss po profit zoni kako se cijena spuštala niže, pa me zahvatio retracement.

Trenutno imam otvorena dva shorta na dva subaccounta. Prvom je ulaz na $34,500 i on je već osiguran stop lossom u profit zoni tako da na toj poziciji niti teoretski ne mogu ništa izgubiti. Drugom je ulaz na $32,921 jer sam vukao taj short još od $34k+, pa kad je cijena pala ispod $32,700 sam kondicinalnim nalogom ušao sa dodatnim iznosom u tu poziciju i to mi je spustilo entry point na $32,921, ali sam time zadovoljan. Ta pozicija još nije zrela za to da je osiguram stop lossom postavljenim u profit zoni pa je nadzirem i pazim da mi cijena ne pobjegne gore uz tendenciju daljnjeg rasta. Pratim stanje pa je trenutni stop loss dosta udaljen (imam ga samo da se ne dogodi da na tren prestanem pratiti pa baš tada cijena poleti za tisuću dvije dolara gore u par minuta što nije rijetkost). Ne volim imati uski stop loss jer da ga sada imam već bih bio izbačen iz pozicije, a još uvijek nije uopće kritično. Ako postane kritično, manualno zatvaram poziciju jer pratim kretanje marketa. Zato ja trejdam po svojim pravilima i ne držim se kao pijan plota onih štreberskih trejderskih pravila koja neki ponavljaju kao papige, a ne shvaćaju da im neka od tih pravila rade više štete nego koristi.

Kuda će sada cijena BTC-a?

Eh, da imam kristalnu kuglu bio bih milijarder 🙂 Sudeći po TA, cijena bi trebala dodatno pasti. Radi ovog probijanja granice od $32,700 prema dolje, tehnički target je cca $28,800. To je i trenutni bottom od zadnjeg ATH-a. Postoje support leveli na putu prema $28,800 pa nije sigurno da će cijena toliko pasti, ali TA kaže da hoće. Da mogu biti siguran, stavio bih cijeli kapital fonda u ovaj short, ali pošto ne mogu riskiram samo dijelić kapitala i pratim stanje da mogu minimalizirati štetu ako krene suprotno od očekivanja ili se idiot za Twitterom predomisli pa kaže da mu je Bitcoin opet super pa ostatak krda pojuri investirati na temelju jednog jebenog tweeta (ali takvo je vrijeme danas pa to treba uzeti u obzir) i tako dođe do naglog skoka cijene.

Ako cijena stvarno ode opet prema $28,800, moguć je i daljnji pad, ali je moguć i double bottom. Trenutno je nemoguće znati i treba pratiti realtime. Moguće je i da support koji postoji iznad $30k i iznad $31k bude dovoljna obrana od daljnjeg pada. Ako ipak padne ispod $28,800 postaje realan daljnji pad (ne i 100% siguran), ali ako ne probije $28,800 moguć je double bottom i čak je moguće da od tog trenutka krene pravi oporavak, pa onda možda i rušenje svih otpora prema gore i probijanje na nove visine. Ako je neki asset u stanju naglo i neočekivano jurnuti gore i u jako kratkom roku probiti sve otpore i dobiti na vrijednosti 10%, 20% ili čak i 50%+ onda je to Bitcoin. Ipak, trenutno je bearish trend i to se ne može osporiti jer sve ukazuje na to. Da li će potrajati, to će se tek vidjeti. Trenutno i dulji vremenski intervali charta ukazuju na jasan bear trend i bear market.

Sve ima svoj početak i kraj pa tako bear market koji traje već neko vrijeme (a što si neki ne žele priznati ili još nisu shvatili) može još dugo trajati, a može i već danas završiti. Cijena je probila $32,700, ali nije bio značajan volumen pa kao i u slučaju rasta bez volumena, sada i ovaj pad nije čvrst. Još uvijek je lako potjerati cijenu i gore i dolje. Trenutno je iznad $32,700, ali nije potjerana gore sa pojačanim volumenom i nije se puno odbila gore tako da plesucka i djeluje mi da će još pasti. Ako griješim (što je uvijek moguće), nije mi nikakav problem promijeniti mišljenje, zatvoriti short i otvoriti long, ali prvo mi market mora reći da je to najpametnije jer me mišljenja sa You Tubea ne zanimaju 🙂

Da mi sad ne bi nešto promaklo dok se ja tu hvalim jučerašnjim uspješnim shortom koji je bio kontra mišljenja većine i bullish indikatora, odo ja pratiti što se dešava 🙂 Savršeno mi je jasno da je trenutak nepažnje dovoljan i da lako mogu već danas napraviti neki gubitak ako neću biti oprezan. Konačno sam odlučio i kupiti jednu domenu koju mjerkam već neko vrijeme. Nije skupa, ali je parsto dolara pa ću ipak malo pokušati spustiti tako da me čeka malo pregovaranja 🙂 Samo da BTC pokaže trenutnu slabost da mogu staviti stop loss u profit zonu na ovoj drugoj još neosiguranoj short poziciji pa dok je moj shortić osiguran i dok radi svoje dalje i ide prema targetu, ja ću moći bezbrižno dogovarati kupnju domene za sitniš, za koju već vidim $x,xxx iznos u svom džepu (nadam se) 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više