Cijena Bitcoina i CME gap

by HonorarniPosao.net
4789 pogleda

Evo blog je konačno opet aktivan (iako još puno toga moram srediti, uz prebacivanje kompletne arhive) pa da to iskoristim i malo prokomentiram trenutnu cijenu bitcoina. Kako to obično biva, sad kad je cijena bitcoina srušila prijašnji rekord (ATH,) i kada je i nakon pada koji je uslijedio još uvijek vrlo visoko, opet se veliki broj ljudi zainteresirao za ovu kriptovalutu.

U zadnje vrijeme dobivam na e-mail upite vezane uz bitcoin i kriptovalute, ali vidim i da je porasla posjećenost moje web stranice HonorarniPosao.net, u dijelu koji se tiče bitcoina i kriptovaluta. To se posebno odnosi na jednu konkretnu podstranicu moje web stranice. Radi se o podstranici Isplata novca (prodaja bitcoina) sa bitcoin bankomata. Sljedeća podstranica po posjećenosti (u sekciji Kriptovalute) mi je Kako kupiti bitcoin 🙂 Dakle većina posjetilaca moje web stranice želi prodati bitcoin, ali dobar dio njih ga želi i kupiti.  Posjećenost moje stranice je mala pa to nije nikakav reprezentativan uzorak, ali sudeći po podacima koje imam na temelju te svoje male posjećenosti trenutno većina želi prodati BTC (iako ih dobar dio želi i kupiti). Da je to neki reprezentativan uzorak i da je to na globalnom nivou (a nije niti jedno niti drugo) onda bih mogao reći da na temelju zakona ponude i potražnje vjerojatno je da će cijena Bitcoina padati jer je više onih koji ga sada žele prodati nego kupiti.

Također, oni koji se interesiraju kako prodati bitcoin na bankomatu vrlo vjerojatno raspolažu malom količinom (ili žele prodati malu količinu) jer se neki veći iznos ne može prodati na bankomatu (radi ograničenosti sredstava bankomata), a i nije najisplativije s obzirom na proviziju. Jednako tako, oni koji traže informaciju kako uopće kupiti bitcoin su vrlo vjerojatno nedovoljno upućeni kad niti to ne znaju (što nije nikakva sramota i svakako je pozitivno što se barem sada žele informirati) pa iz tog razloga vjerojatno niti ne namjeravaju kupiti neku veliku količinu.

Meni je zanimljivo kako se mnogi zainteresiraju za Bitcoin tek kada mu cijena poleti prema gore, a dok je cijena povoljna onda je to “prijevara”, “osuđeno na propast” i sl. 🙂 Zar ne bi bilo mudrije odvojiti malo vremena, dobro sve proučiti uz korištenje što je više moguće kvalitetnih izvora informacija, pa onda kreirati mišljenje i donjeti odluku da li kupiti ili ignorirati? Vjerujem da bi, ako ne većina, onda bar mnogi koji dobro sve prouče odlučili investirati u Bitcoin. Još nije kasno, što prije sve proučite, prije ćete moći donjeti odluku da li kupiti ili ne. Ako neki asset (što bitcoin jest) pruža argumente za kupnju, onda se ta kupnja radi kada cijena stagnira ili pada, a ne kada divlja i raste u nebo. Kupnja za vrijeme FOMO-a (Fear Of Mission Out, iliti strah od propuštanja) je najskuplja kupnja 🙂 Polako prolazi prilika za ogromni profit sa bitcoinom jer taman i da ode na milijun dolara, nije isto kada nešto ode na milijun dolara sa $500 ili sa $50.000. U prvom slučaju je to x2000, a u drugom “samo” puta x20. Drugim riječima, u prvom slučaju se sa recimo investiranih samo 1,000 kn dođe na dva milijuna kuna, dok se u drugom slučaju sa istim investiranim iznosom dođe na samo 20,000 kn.

Iskreno, mislim da su ovo zadnji trenuci u kojima još uvijek djeluje realno da potencijalna zarada na bitcoinu bude jako velika. Neću sada o svojim detaljnim predviđanjima što će ubuduće biti sa cijenom i do kuda bi mogla ići, ali reći ću da opet očejujem novi ATH (novi rekord cijene), a trenutni ATH je cca $58,350. E sad, što uopće znači “jako velika zarada” ili ogroman ROI (Return On Investment)? Ako pitate nekoga kome je vrhunac investiranja oročavanje štednje taj će reći da je ogromna zarada prinos od 10% godišnje (jer on trenutno u bankama na oročenje dobiva valjda 0.1%). Ako pitate nekog građevinskog poduzetnika reći će vjerojatno 200-300% ili možda 1000% u roku od 2-3 godine. Ako pak pitate nekog investitora u dionice vjerojatno će reći da je ogromna zarada 50%+ godišnje. Ali, ako pitate nekog tko investira u kriptovalute i tko se dobro razumije u to vjerojatno će reći da je ogromna zarada x100 (10000%) godišnje i da sve ispod toga spada samo pod dobru zaradu, ali ne i ogromnu. Zato kažem da su ovo možda i zadnji trenuci kada je još uvijek donekle realno da se na bitcoinu ostvar i jako velika zarada u postotku (ne kažem ogromna, ali kažem velika, što god to značilo :)) Govorim o postotku, jer ako netko investira 100 milijuna kuna i ako cijena poraste samo 10% to je prinos od 10 milijuna što se može smatrati ogromnim novcem (iako za nekoga sa 100 milijuna tih 10 milijuna i nije baš ogroman novac).

Zašto ovo pišem? Zato što sam, kad je cijena bitcoina bila oko $5,000 slušao kako je preskup. Tu mislim na komentare onih koji nisu pljuvali po bitcoinu i govorili da je prijevara i da mu vrijednost samo što nije otišla na nulu nego su smatrali da je bitcoin ok, ali da mu je tadašnja cijena ipak previsoka. Kod asseta kao što je bitcoin je nužno u cijenu ukalkulirati i potencijal, a on je bio više nego očit kod bitcoina (barem meni). Neki kažu da bitcoin nema fundamente niti intrinzičnu vrijednost. Kao prvo to nije istina! Pisao sam već dosta o tome u ranijim objava i neda mi se sada sve ponavljati (kada sredim blog do kraja i kada prebacim cijelu arhivu ovdje moći ćete kliknuti na tag “bitcoin” pa će se prikazati svi postovi u kojima spominjem bitcoin). Problem je što neki ne znaju što su fundamenti Bitcoina i što je zapravo intrinzična vrijednost i kako se ona manifestira kod Bitcoina. Ukratko, nešto što je pruža tehničke mogućnosti kakve pruža Bitcoin ne može biti bez intrinzične vrijednosti, a da ne govorim o “store of value” opciji, bez obzira na volatilnost. Kad sam već spomenuo volatilnost, upravo to je jedan od velikih razloga zašto se Bitcoin nakon svih “umiranja” ovih desetak godina ipak još održao i čak nedavno postavio novi ATH. Neki to ne shvaćaju i smatraju da je volatilnost velika mana Bitcoina. Ja sam to počeo shvaćati kao njegovu veliku prednost i garanciju da ga neće biti lako uništiti. Možda ću u nekom drugom postu objasniti ovo.

Dakle, ako još niste, kvalitetno proučite Bitcoin i njegov potencijal. Trenutno je cijena cca $46,700. Ne kažem da neće pasti sa ove razine, ali vrlo je vjerojatno da će možda i ne tako daleko u budućnosti i ova trenutno cijena djelovati kao što danas djeluje nekadašnja cijena od $5,000 koja je mnogima tada djelovala previsoka i kojima je BTC po toj cijeni bio skup. Ako dođe do toga, neki će i tada pasti pod FOMO i sumanuto tražiti načine da kupe BTC, umjesto da to čine na ovim razinama kada još uvijek postoji realni potencijal za osjetni rast cijene.

Što se tiče ove cijene sada, uopće nije isključeno da nastavi još padati, ali kalkulirati sa time, ako planirate dugoročno investirati u Bitcoin, se ne isplati s obzirom na rizik. Bitcoin je nepredvidljiv, odnosno njegova cijena na kratke staze, i nema šanse da bih dao ruku u vatru da neće već ovaj tjedan doseći novi ATH. Isto tako, nema šanse da bih dao ruku u vatru da neće ovaj tjedan osjetno pasti 😉

Evo jedan konkretan primjer. Jednog dobrog prijatelja sam u ljeto 2019. nagovorio na investiranje u Bitcoin. Pitao me što sa novcima (poduzetnik je, jako dobro zarađuje) i ja sam mu sugerirao da investira barem dio u Bitcoin. Nešto kasnije je odlučio poslušati i kupio je nekoliko komada bitcoina. U proljeće 2020. kada je počelo ovo s*anje sa koronom i kada su se sva tržišta privremeno srušila tada je pao i Bitcoin. U jednom trenutku mu je cijena pala na svega $3,850. Moj prijatelj je nekako to izdržao i nije prodao pod napadom panike kao što su napravili neki. Mislim da je njegov ulazak bio na negdje oko $8,000. Onda je došao oporavak i rast cijene. Jedno vrijeme je cijena plesala oko $8,000-$9,000. Negdje u ljeto (mislim prvi dio ljeta), kada je cijena došla na cca $9,600, on je prodao sve bitcoine koje je imao. Čovjek ima stvarno puno novca i nije jedva dočekao da “spasi” investiciju i uzme koliku-toliku zaradu jer ne bi propao niti da je BTC pao na nulu nego je jednostavno bio pohlepan. Tako mi je sam rekao. Cijena je u to vrijeme varirala oko $8,000-$9,000. Kada je skočila na $9,600 on je prodao očekivajući novi pad. Nakon toga je cijena bitcoina prešla i $10,000, pa onda i $11,000. On je gledao sastrane i čekao i dalje pad. Cijena je opet malo pala, ali ne do razine na kojoj ju je on čekao, pa je onda ponovno počela rasti. Onda je došla jesen, pa i kraj godine i cijena je samo odletila na $15,000+, pa je srušen stari ATH od $20,000, pa je prešišano $30,000, pa $40,000, pa $50,000 😉 Tako je on uzeo cca $1,500 zarade na svakom komadu koji je imao, umjesto da nije kalkulirao (a njemu taj novac koji je imao u BTC stvarno nije bio uopće potreban) i da je malo pričekao pa sada bio plusu za debeli šesterocifreni dolarski iznos čiste zarade.

Eto, poanta je da iako nije uopće isključeno da cijena padne s ove trenutne razine, ipak se može dogoditi i da ne padne nego da ponovno krene snažno prema gore i da netko tko sada proda s namjerom da ponovno kupi za par dana ili par tjedana po jeftinijoj cijeni taj netko ostane “vani” i gleda kako mu cijena bitcoina bježi. Ako vjerujete u Bitcoin i ako vam ne treba hitno novac nego imate vremena i živaca čekati, onda čekajte! Cijena će vrlo vjerojatno na novi ATH, a lako moguće i debelo preko toga. To što možda “sutra” padne i ispod $40,000, pa možda i ispod $30,000, nije nikakav problem ako znate zašto ste investirali u Bitcoin i ako imate vremena i živaca čekati. Ako vam je do igranja i rizičnog trejdanja, onda dejtrejdajte s nekim manjim iznosom. Može se jako dobro zaraditi i na taj način, ali naravno uz rizik. Naknadno ću napisati nešto više o day tradingu.

Izgleda da sam se baš zaželio pisanja blog objava jer sam namjeravao napisati samo kratku objavu vezanu uz uočeni potencijalni problem vezan uz trenutnu cijenu BTC-a, a opet sam se raspisao i otišao u širinu:) Kao što sam već ranije spominjao, održavanje web stranice HonorarniPosao.net mi dođe nešto kao hobi, a gušt mi je povremeno i ovako napisati poneku blog objavu. Ja ne visim na Facebooku, Twitteru, Instagramu i ostalim pizdarijama i ne komentiram po portalima, pa mi nekad dođe gušt bar ovako se javno izraziti 🙂 Trgovanje domenama je moj osnovni posao kojim si osiguravam redovne prihode, ali sam već rekao da su me u životu poslovno fascinirale 3 stvari, a to su domene, dionice i Bitcoin (kriptovalute općenito također). Udarno vrijeme mog investiranja u dionice je prošlo (iako i dalje povremeno tržim), u Bitcoinu imam prilično veliku investiciju koja ima dugoročnu namjenu, a povremeno trejdam dio koji je namijenjen za trejdanje i koji si mogu dopustiti da možda i izgubim, dok me za cijelo to vrijeme domene hrane i osiguravaju mi redovan cash flow i prihod.

Ono zbog čega sam uopće odlučio napisati ovaj post je trenutna cijena BTC-a i CME gap. Kada sam počeo pisati (nakon ponoći), cijena bitcoina je bila nešto iznad $46,700. Sada je namjerno neću gledati dok ne napišem ovaj post to kraja. Prije nego sam počeo pisati pogledao sam cijenu i vidio da je skočila na $46,700+. Onda sam naišao na ovo:

CME gap

glupiranje sa tehničkom analizom cijene bitcoina

On je objavio ovo javno pa zato nisam zamaglio njegovo lice, a i htio sam da se vidi kako se krevelji 🙂 Ne pratim ga inače niti znam detalje o njemu, ali vidim da ga prati skoro 300000 ljudi. Ovo je objavio maloprije, a napisao je da je to “urgent message”, tj. hitna poruka. Kad sam shvatio o čemu se radi, dobio sam poriv da na svom ponovno aktivnom blogu napišem novi post 🙂

O čemu se radi? Evo ovako, cijena BTC-a je bila jučer oko $43,500 (varirala je, normalno). Sada je skočila na $46,700. Nije to neki nagli skok kakav cijena bitcoina nije odradila već nebrojeno puta, ali je ipak vrijedan spomena jer se radi o skoku od skoro 10% u razmaku od nekoliko sati. Zasmetalo me što neki ljudi očito nemaju obzira prema drugim ljudima i sve će učiniti za svoju promociju, pa makar to prouzročilo i gubitak novca onih koji ih prate. Ponavljam, ovog čovjeka prati skoro 300000 ljudi. On je upravo objavio “hitnu i važnu informaciju” kako cijena bitcoina leti prema gore i sugerirao da je došlo do reversala, tj. preokreta (jer je cijena padala posljednja dva dana) i da će sada cijena jako rasti. Postavio je i ovu gornju sliku kao cover svoje objave. Neka radi što želi, njegova stvar, ali ja ću ovu situaciju iskoristi da nešto pojasnim onima koji se možda zaletavaju na ovakve objave i tako riskiraju svoj novac.

Na gornjoj slici se vidi graf kretanja cijene bitcoina i povućene su linije što znači da se radi tehnička analiza (TA). Da sad ne ulazim u detalje, ovdje se sugerira da je probijen otpor i da će cijena poletiti u nebo. Čisto glupiranje sa TA, što je većinom slučaj. Za one neupućene, reći ću ta je TA jedno veliko s*anje. To je moje mišljenje i naravno da ja možda nisam u pravu (zato uzmite s rezervom), ali imam pravo na svoje mišljenje. Tu tehničku analizu danas radi svatko. Igraju se crtanja po grafovima, otkrivanju i iščitavanju patterna (uzoraka) i misle da je TA čarobna kugla koja će im reći kretanje cijene. Da je tako, svi koji su završili tečaj za brokera ili investicijskog savjetnika (jer se tamo uči TA) bi bili milijarderi jer bi znali kako će se kretati cijena svakog asseta koji postoji (ili barem svih dionica i kriptovaluta).

Tehnička analiza može sugerirati neke stvari, dati neku grubu sliku i onda se na temelju ponavljajućih uzoraka pretpostavlja gdje će otići cijena. To je temeljeno na prošlim kretanjima cijena u sličnim ili istim situacijama, ali svi koji su malo ušli u investiranje znaju da se stalno ponavlja da kretanja iz prošlosti nisu nikakva garancija kretanja u budućnosti. Daleko od toga da je nemoguće da se ponovi kretanje cijene na temelju nekih ponavljajućih uzoraka, ali to nikako ne može biti neka garancija. Do ne tako davno sam govorio da je TA u cryptu totalno s*anje. I dalje to mislim, ali sada se ipak ne smije potpuno zanemariti jer je ušlo puno velikih igrača koji se dosta oslanjaju na TA i trguju na temelju nje. Ali ovo što neki rade s tom TA, to je totalni amaterizam. Svi crtaju po tim grafovima kao da su najveći stručnjaci, a do jučer nisu znali niti isčitati graf, a kamoli pravilno raditi tehničku analizu. Nije nikakva rijetkost da jedan te isti graf uz TA različite osobe tumače na totalno različit način. Nije svejedno niti da li se gleda 1 minute kretanje cijene, 4 hours, 1 day, da li se gleda EMA 200, EMA 50 itd itd. Nemojte se oslanjati na TA. Nije loše napraviti je (ako znate to odraditi), ali nemojte da vam to bude glavna vodilja za investiranje. Može se formirati recimo savršena bull flag, pa je dovoljno da Elon Musk objavi 3 riječi u novom tweetu i da cijena ode u suprotnom smjeru. Samo fundamentalna analiza! Sve ostalo, može, ali i ne mora proći, i to jedino kratkoročno.

Evo cijena bitcoina se naglo digla sa cca $43,000+ na $46,700. Došlo je do reversala i po prikazanoj TA sve upućuje na to da će se nastaviti rast. Ne volim davati kratkoročne prognoze, ali moje mišljenje je potpuno drugačije od onog što sugerira ova TA. Smatram da je vrijeme za shortanje, a ne za longanje. Mislim da će već tijekom ponedjeljka cijena pasti opet ispod $46,000 (barem nakratko), a uopće ne isključujem mogućnost niti da tijekom ovog tjedna padne i ispod $43,000. Dugoročno ne sumnjam u novi ATH, ali kratkoročno je lako moguć pad. Osobno smatram da će ovaj ožujak biti turbulentan i da će biti više padova nego rastova, a da će onda tijekom proljeća krenuti novi rast. Naravno, ne moram biti u pravu i nemojte se voditi za time što ja napišem. Isto tako, moguće je da cijena već danas ode preko ovih $46,700. Želim samo reći da razlog ovog trenutnog skoka nije ništa drugo nego CME gap. Da li će sada ostati na ovoj razini, nastaviti rasti ili opet počet padati ne znam, ali mi prevladava mišljenje da je izgledniji pad nego rast, kratkočno.

Ovaj trenutni nagli rast je za mene potpuno očekivan. Bio bih iznenađen da se cijena nije privremeno digla na $46,000+. Zašto? Zbog CME gapa! Da ne ulazim u detalje, reći ću samo da je CME tržište koje se zatvorilo u petak u cijena bitcoina na zatvaranju je bila nekih $46,000. Trebao bih točno pogledati, ali zapamtio sam da je u vrijeme zatvaranja bila nekih $46,000 jer uvijek volim znati tu zaključnu cijenu u petak da me ponedjeljak ne bi iznenadio ako tijekom vikenda bude značajnijih kretanja cijene u bilo kojem smjeru (kao što je bilo ovaj vikend). Cijena je tijekom vikenda pala na $43,000+, ali je bilo sasvim očekivano da će u ponedjeljak ili eventualno u utorak/srjedu opet biti oko $46,000. To se i dogodilo. Razlog je CME gap! Nastane “rupa” ako je razlika između cijene u petak i u nedjelju. CME trgovanje je otvoreno do petka popodne po njihovom vremenu i otvara u nedjelju predvečer po njihovom vremenu. Od nedjelje do petka radi 24 sata dnevno. Trebao bih pogledati točno vrijeme, ali mislim da po našem vremenu u ponoć s nedjelje na ponedjeljak ili u 1am u ponedjeljak ponovno kreće trgovanje na CME. Zato sam sada i pogledao cijenu jer sam želio vidjeti da će se odmah poništiti gap ili će to biti tijekom dana. Bilo je odmah 🙂

Neki koji javno ostavljaju “hitne poruke” za široke mase ili ne znaju za CME gap koji često nastaje tijekom vikenda ili ih nije briga i samo žele prikupititi nove lajkove i pratioce. Tehnička analiza me općenito nervira, a ovakva amaterska me totalno izbaci iz takta 🙂 Može TA sugerirati bilo što, ali ako u realnosti postoji neki opravdaniji razlog za kretanje cijene (kao što je u ovom slučaju CME gap) onda je pametnije ne pozivati se na TA ako ne želiš ispasti amater.

Što se tiče tih CME gapova, oni se često javljaju i u većini slučajeva se poništavaju već u ponedjeljak ili u toku tjedna koji slijedi nakon nastanka gapa. Nije pravilo koje se ostvaruje u 100% slučajeva, ali se ostvaruje u većini slučajeva. Nekada gap ostane i par tjedana ili čak i par mjeseci, ali se ipak (većinom) barem naknadno poništi. Eto, čisto da znaju oni koji to do sada nisu znali. Ovo je nešto na što nije pametno računati na način da uložite kuću na to da će se poništiti gap, ali ipak se nikako ne smije zanemariti i nije loše računati na to i zaraditi nešto 😉

Što se tiče mojih prošlih razmišljanja o kretanju cijene bitcoina, moram se pohvaliti da se pokazalo da sam bio u pravu 🙂 Hebiga, svi mi imamo ego i volimo biti u pravu:) Ja sam govorio još od kad je cijena počela padati sa prijašnjeg ATH-a (cca 20,000) da će postaviti novi ATH kad-tad. To sam govorio i onaj dan kada je nakratko pala na $3,850, pa se digla do $5,000 i jedva se držala na toj razini (mislim da je bio 3. mjesec prošle godine). Sad kad je postavljen novi ATH na $58,000+ već se priča o novom rastu x20 u ovom ciklusu rasta. Zašto? Zato jer je tako već bilo. Pih, koga briga što je bilo! Investiranje nije igranje i ako se netko misli oslanjati prvenstveno na TA i da će se ponoviti nešto točno onako kako se odigralo u prošlosti bolje neka ide u kladionicu. Nikako ne želim reći da cijena ne može još jako puno narasti, ali isto tako se nikako ne želim oslanjati na ponavljanje kretanja iz prošlosti nego me zanimaju trenutni fundamenti i intrinzična vrijednost. Ima jako puno razloga za optimizam po pitanju cijene Bitcoina, ali otom potom 🙂

Evo za kraj samo još dva linka na postove u vezi kretanja cijene Bitcoina koje sam objavio krajem 2018. i početkom 2019. Jedan je Je li sada pravi tren za kupnju bitcoina?, objavljen 23.11.2018., a drugi je Bitcoin – analiza 2019., objavljen 24.04.2019. Samo napomena da ti postovi još uvijek nisu prebačeni na ovaj novi blog pa se nalaze na web adresi hpdom.net koja služi samo kao arhiva za stare blog postove dok ih sve ne prebacim ovdje. Koliko se sjećam, dočekao sam taj pad na cca $3,100 i dokupio nešto BTC-a, ali nažalost ne koliko sam trebao. Imao sam bitcoin i od ranije pa nisam htio pretjerivat. Nakon one analize iz 2019. koju sam spominjao i u postu koji sam sada linkao sam se odvažio na novu veliku kupnju Bitcoina. Toga se dobro sjećam jer se radilo o investiranju priličnog iznosa. Sjećam se da me jako kopkalo povećanje dnevnog prometa koje se u tišini događalo tijekom proljeća 2019. Odlučio sam krenuti u novi dokup, ali onako baš ozbiljan na komade, i danas mi nije nimalo žao 😀 Ako nekog zanima, ja još uvijek ne mislim prodavati svoje bitcoine koji su mi na ledgeru (ne baš na dohvat ruke da ne dođem u napast) i koje smatram dugoročnom investicijom (iako rizik postoji i svjestan sam ga). Trgujem samo sa malim dijelom koji mi služi za trejdanje, ali ostatak je na sigurnom i osuđen na čekanje. Eto čisto da potkrijepim svoje vjerovanje u daljnju dugoročnu pozitivu u vezi Bitcoina 🙂

EDIT 02.03.2021.: Moram priznati da sam reagirao impulzivno kada sam jučer tijekom noći počeo pisati ovaj post i da me moja osobna averzija prema slijepom oslanjanju na TA odmakla od sagledavanja šire slike i donošenja pravih zaključaka 🙂 Eto priznam, želim biti fer 😉 Cijena BTC-a je trenutno oko $49,000, a čak je jutros prešla i $50,000 nakratko. Ako ću cjepidlačiti, onda mogu napisati i da je nakon mog posta ipak nakratko pala malo ispod $46,000 pa zapravo i nisam pogriješio jer je poanta upisa bila da bez obzira koliko cijena poraste, vrlo je vjerojatno da će se gap zatvoriti u kratkom roku, a to znači da će se cijena vratiti na onu razinu na kojoj je bila u petak kad je gap počeo nastajati. Zapravo sam bio skroz u pravu u vezi toga jer se cijena, nakon tog skoka, nakratko ipak vratila na $46,000 i malo ispod. Ali generalno, pretjerao sam s reakcijom. Što mogu, iznerviralo me kreveljenje tih influencera koji na temelju nestručne TA navode nekoga na trejd bez ograđivanja i bez obzira na moguće posljedice. Zapravo smo bili u pravu i ja i ovaj influencer koji je sugerirao skok cijene. Ja sam totalno smetnuo s uma jednu skroz realnu situaciju, a ta se i ostvarila. To je da je moguće da se, kad opet krene trgovanje na CME, zatvori gap, a onda odmah nakon toga da cijena nastavi u smjeru u kojem je i krenula tijekom vikenda, tj. prema gore. Da li će se idućih dana cijena opet počet spuštati to ćemo tek vidjeti. Ja mislim da to nije isključeno. Sve napisano u vezi CME gapova stoji i zaista uvijek treba pripaziti na kretanje cijene kada nastane gap. Još ću dopisati da ja iako ne volim TA, da ju ne zanemarujem u potpunosti i da nekad dejtrejdam baš na temelju nje. Imam namjeru naknadno napisati još neke objave na ovu temu, pa ako bi vas moglo zanimati vratite se. Objave vezane uz investiranje i crypto možete najjednostavnije pronaći pretragom po temi (izbornik lijevo, i izbornik desno kad malo scrollate prema dolje).

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više