Buduća bitcoin cijena – kombinacija fundamentalne i tehničke analize

by HonorarniPosao.net
177 pogleda

Radim neku grubu analizu kretanja cijena Bitcoina u idućim ne samo danima nego i mjesecima, pa i u idućih par godina. Objaviti ću je ovdje javno jer si je svakako trebam negdje zabilježiti, pa neka to onda bude ovdje. Važna napomena: moja analiza može biti pogrešna ili se na marketu mogu dogoditi nepredviđene situacije tako da ovo nikako nije savjet za investiranje niti je ispravno računati da je ova analiza sigurno pouzdana.

Da se na početku malo osvrnem na proteklo razdoblje i neke općenite stvari za slučaj da je netko prvi put svratio na moj blog. Oni koji češće posjećuju moj blog mogu preskočiti ovaj prvi dio jer su vjerojatno većinu onog što ću napisati već pročitali 🙂 Po običaju, vjerojatno ću se raspisati o svemu i svačemu, a bitcoin analiza će doći nakon toga 🙂

Što se mog domaininga tiče, ništa se nije bitno promijenilo. Domaining funkcionira jednako kao i prije (često dobivam upit o tome na e-mail), a ja naravno i dalje trgujem domenama. Radim i dalje na jednak način kao što sam napisao u Domaining instrukcijama, a ako se nešto bitno promijeni u tom slučaju ću ponovno ažurirati Domaining instrukcije. Doduše, u posljednje vrijeme više čekam neke konkretnije prodaje nego što radim ove male prodaje za parsto dolara po domeni, ali povremeno i njih odrađujem jer mi donose nužan cash flow.

Već desetak godina mi je domaining osnovni posao (od ukupnih sada već preko 15 godina bavljenja tim poslom), a tako je i dalje. U posljednje vrijeme sam počeo i vrlo aktivno trejdati (day trading). Domaining i day trading su poslovi u kojima se pronalazim i koje ću raditi vjerojatno do mirovine. Nikad ne reci nikad, ali trenutno me neki drugi poslovi ne zanimaju (barem ne za ozbiljno bavljenje), a i nisu mi potrebni. Tu ne ubrajam konzalting koji je u ponudi na mojoj web stranici jer to nije nešto što bi me okupiralo i oduzelo mi vrijeme koje trebam za domaining i trading. Zanimljivi su mi SEO i izrada web stranica pa to mogu odraditi ako se pojavi neki klijent zainteresiran za to, ali to mi nije primaran posao. Radim i domain brokerage, a evo pokrećem (tj. pokrenuo sam, ali još sve moram formalizirati) i investicijski crypto fond. Nešto o tome sam već napisao u jednom ranijem postu. Taj fond mi je jako važan i moji planovi vezani uz taj fond su dugoročni tako da pod svoj osnovni posao sada mogu ubaciti i to. To je sve još na samom početku i tek se formira, ali želim da taj fond jednog dana postane ozbiljan crypto hedge fond sa pristojnim AUM-om (kapitalom) pa sam se dosta posvetio tome. Trenutno je sve na vrlo sramežljivom početku i puno prepreka, ali nedam se. Nema predaje i guram to do kraja! Fond će uspjeti i imati prinose bolje od prosjeka, u to uopće ne sumnjam, a trnje po kojem trenutno hodam ću prije ili kasnije izgaziti i prijeći 🙂 Ovo je tek početak fonda. Nadao sam se da će krenuti od početka glatko, ali ne ide sve po planu. Neka ne ide, biti će slađi uspjeh kada konačno dođe, a doći će!

Web stranica i ovaj blog mi dođu nešto kao hobi. Za one koje pika u oko naplata Domaining instrukcija (koja je samo zaista simboličnih $49), to sam već više puta objasnio, pa da ne ponavljam previše samo ću iskreno napisati da ne bježim od eventualne dodatne zarade ako mi to ne oduzima vrijeme. Ne trudim se previše oko marketinga (pa čak niti SEO-a) za web stranicu tako da kada bih ovisio o zaradi od Domaining instrukcija bio bih doslovno gladan. Nekada dugo nema uopće prodaje, a i kada dođe prodaja, to je samo $49. Povremeno mi se netko javi i kritizira me što naplaćujem konkretne upute za uspješno bavljenje domainingom (Domaining instrukcije). Što da na to kažem? 🙂 Web stranica nudi svima besplatne osnovne informacije o domainingu, a u Domaining instrukcijama je moje znanje koje sam skupljao doslovno godinama, moje iskustvo temeljeno na pogreškama i uspjesima, odgovori na najčešća pitanja koja sam dobivao od početnika posljednjih godina i još mnogo toga. Ukratko, u njima je sve što je potrebno da početnik izbjegne klasične i inače neizbježne (nerijetko skupe financijski i vremenski) početničke pogreške u ovom poslu i da, ako se drži svih uputa i ozbiljno se primi posla, od samog početka počne dobro zarađivati na prodaji domena. Cijena mojih Domaining instrukcija je samo $49, jednokratno, a ako se radi po uputama na samo jednoj prodaji domene se zaradi višestruko veći iznos. Proces prodaje se stalno iznova ponavlja pa je kroz mjesec normalno prodati nekoliko domena tako da je domaining (kada se radi pravilno) odličan izbor za posao i odličan izvor (redovnih) prihoda. Novac u domainingu ne pada s neba niti je ovo neki “sistem”. Ovo je posao kao i svaki drugi koji kada se ozbiljno radi donosi novac, i to veći novac nego što ga daje prosječan poslodavac robovlasnik. Da se vratim na naplatu. Tih simboličnih $49 je nekima problem. Svatko ima pravo na vlastito mišljenje i na vlastitu odluku, ali ne volim kad me netko napada radi moje odluke (da naplaćujem Domaining instrukcije). Ako poželim, ja ću instrukcije naplaćivati i $4,900 jer je to moje pravo. Ali, već sam pisao o mentalitetu koji nam se svima usađuje od rođenja i koji si samo rijetki uspiju kasnije izbiti iz glave. To je ono, idi u školu, pa na faks, pa šalji molbe i kleči pred nekim da te zaposli kao svog roba i da ti određuje kad smiješ na godišnji i kad se moraš nacrtati na poslu, a za to ti da neku naknadicu tek toliko da preživiš do iduće plaće, a onda nakon svega odi u mirovu i ovisi o djeci da te dohranjuju do smrti i/ili da ti plaćaju dom jer te iznos mirovine može samo otjerati do prvog kontejnera po boce. Ali ok, tako je kako je i svaka čast onima koji shvaćaju da ovo nije ono čemu treba težiti u životu. Kakvo robovanje, kakvo čekanje mirovine, kakvo zadovoljavanje prosjekom i najčešće mizerijom?! Postoje tisuće boljih mogućnosti!

Uglavnom, prosječnom čovjeku je normalno plaćati nekoliko tisuća kuna godinu studija, pa tek onda nakon nekoliko godina sa stečenim “znanjem” i diplomom potražiti posao, ali mnogima od takvih je problem platiti jednokratnih $49 za znanje i obuku za posao koji možete početi raditi odmah i koji dokazano donosi više novca nego što ga možete dobiti za mjesec dana rada kod prosječnog poslodavca robovlasnika. Ja to nikako ne mogu shvatiti 🙂 Nije sad stvar u mojim Domaining instrukcijama jer ovo vrijedi općenito. Čim treba platiti neko znanje, ako se ne radi o nekoj klasičnoj instituciji, odmah je problem, nevjerica i sl. Da se mogu vratiti xy godina unatrag, sa ovom današnjom glavom, opet bih išao na faks, ali samo zato da dobijem tu diplomu kao privremeni backup za slučaj da mi sve drugo propadne (jer s diplomom ipak kad-tad možeš dobiti nekakav posao), ali odmah nakon diplome i odrađene vojske (u moje vrijeme su mladići još išli u vojsku i tamo smo se čeličili umjesto glupiranja po YouTubeu i mjerenja vrijednosti na temelju broja pratioca) ne bih niti sekunde dvojio što napraviti. Odmah bih počeo pokušavati s nekim privatnim poslom. Eventualno bih se privremeno zaposlio da dođem do nekih sredstava potrebnih za početak, ali to bi bilo samo privremeno i s ciljem. Nakon faksa i vojske i ja sam imao namjeru graditi karijeru u korporativnom svijetu i godinama sam išao u tom smjeru, ali sam 2011. definitivno odustao od toga jer se jednostavno nisam vidio dalje u tome da nekome prodajem svoje vrijeme i budem njegov rob. Ok, pomoglo je i što sam se do tada već dovoljno uhodao u domaining (jer sam se njime bavio paralelno uz “klasičan” posao) da sam imao sigurnost da mogu napustiti tadašnji posao i osloniti se na zaradu od trgovanja domenama. Da ne duljim o svemu ovome, možete pročitati i raniji post u kojem također malo pišem na ovu temu.

O day tradingu

Posljednjih mjeseci sam se baš posvetio day tradingu. Nisam uopće novi u tome (dejtrejdao sam još i u 2000-tima), ali u posljednje vrijeme baš intenzivno trejdam i to sam sada uzeo kao svoj posao uz domaining. Volim i jedno i drugo, i to jako, pa mi ne pada teško.

Fond trenutno nailazi na prepreke, ali nema pravog uspjeha bez rušenja prepreka. Ja sve to s fondom doživljavam vrlo ozbiljno i postavio sam si visok cilj. Iskreno, mislio sam da će krenuti bolje, ali na muci se poznaju junaci 🙂 Što se formalnosti i birokracije tiče, nekako to hendlam. Mislio sam da će već biti online i web stranica i da će sve biti formalno posloženo, ali malo se oteže. Vlasništvo fonda ide na način na koji će biti najjednostavnije i najpovoljnije (ali naravno legalno) pa su i te peripetije priča za sebe 🙂 Sjedište društva za upravljanje fondom naravno nije u Hrvatskoj niti u EU jer nisam mazohista, a SPC kompanija pod kojom je direktno fond je offshore. Kad gledam benefite koje ostvarujem sa ovakvom strukturom nije mi uopće jasno kako se neki odlučuju na pokretanje fonda u Hrvatskoj. Ok, nije isto ako se radi o crypto hedge fondu i “klasičnom” fondu, ali nakon što sam prošao ovo što sam prošao sada znam da je moguće i puno povoljnije pokrenuti i klasičan fond u Hrvatskoj koji će imati dozvolu HANFA-e za rad u Hrvatskoj.

Što se tiče rezultata, kad već spominjem fond neću ništa skrivati niti prešutiti, tim više što sada ne tražim nove investicije dok sve ne sjedne na svoje mjesto 😉 Nije idealno 🙁 Početak je bio loš radi manipulacija (nije alibi jer normalno da su manipulacije sastavni dio marketa), prošli mjesec (7. mj.) je bio odličan, ali ovaj sad 8. mjesec baš zeza. Ubili me stop lossovi! Zato odmah jedan savjet svim manje iskusnim day traderima. Zanemarite trading “gurue”, a pogotovo klince sa YouTubea koji trkeljaju o tradingu. Zanemarite dobar dio day trading pravila koja svi mantraju! Ta pravila su manje više univerzalna, a market nikad nije isti! Ne može isto pravilo vrijediti i za jedan tip marketa i za drugi tip marketa (mislim na kretanje). Ako se pojavi neki bullish pattern, to ne znači da stop loss mora biti ispod recimo desnog dna na double bottomu. To je npr. jedno od standardnih pravila radi kojeg mi 8. mjesec nije ispao dobar što se tiče trejdinga. Ja stvarno uvijek govorim da ne treba držati uske stop lossove i nije mi uopće jasno kako i zašto sam ovaj mjesec probao sa SL nalozima onako po PS-u. Da sam radio i dalje po svom, i ovaj mjesec bi bio dobar i fond bi bio u plusu. Moj način je odrediti interval kretanja cijene, ključne razine, swing vrhove i dna, predvidjeti kreaciju budućeg patterna, prepoznati price action, pomoći si sa Fibonaccijem, RSI i još neke stvari, pa onda na temelju svega toga ući u trejd i pogotovo na temelju ključnih razina postaviti stop loss. To je rizično u slučaju oglašavanja idiota poput Muska i drugih nemoralnih manipulatora, ali je istovremeno osiguranje protiv “hvatanja stop lossa” koje je sastavni dio marketa kao i sve drugo. Postoje zone likvidnosti i ključne razine i po meni to moraju biti granice na koje se stavlja stop loss, a rizik se ograničava znanjem čitanja marketa, money managementom i odmjerenom pozicijom, a ne uskim stop lossom. To je nešto što nije u skladu sa pravilima koja svi mantraju i koja se valjda nalaze u trejderskim “Biblijama i udžbenicima”, ali je tako. Nije slučajna statistika da cca 90% trejdera gubi novac, a svima su lako dostupna pravila za uspješno trejdanje. Jedan veliki razlog zašto je to tako su stop lossovi. Oni sprječavaju veliki gubitak, ali ako se postavljaju po PS-u onda pravi igrači znaju točno gdje su i idu po njih, a trejderu se tako otkida dijelić kapitala svaki puta kada mu se aktivira stop loss. Malo po malo, dođeš na ne baš mali gubitak pa je zapravo i lošije nego da nemaš uske stop lossove pa samo povremeno dođe neki veći gubitak, a u međuvremenu uzimaš profit na trejdovima koji su prošli kako si očekivao, ali su prije pokretanja cijene u predviđenom smjeru pokupili stop lossove neiskusnih trejdera. Sve ja to znam, ali sam valjda u strahu od idiota Muska i njegovih manipulacija (koštao me u 5. i 6. mj. pa pušem i na hladno) ipak ovaj mjesec pokušao sa užim stop lossovima nego što inače radim.

Na to, još sam imao prokleti peh. Nakon što je probijena cijena Bitcoina od $42,451 (ako se dobro sjećam to sam u to vrijeme smatrao prekretnicom) računao sam da će sa te razine otići još dosta gore, ali da će prije toga biti retracement do najmanje cca $36,800-$36,600. Bio sam prilično uvjeren u to pa sam prihvatio rizik i počeo graditi solidnu short poziciju. Imao sam “grand plan”, tj. veliki plan shortanja retracementa i onda ulazak jači long koji bih držao malo dulje. Kod takvog trejdanja je rizik veći nego da sam samo pratio novi trend rasta, ali zbog trenutno malog kapitala fonda i postojećeg rizika jednostavno moram malo forsirati. To je bio swing trading, a scalping (što inače pretežno radim isto radi potrebe da malo forsiram) je kratkotrajno bio stavljen na čekanje jer sam si uzeo malo odmora. A onda, što se dogodilo? S oproštenjem, sranje! Buljim u chartove već par mjeseci skoro neprestano, a onda samo nakratko odmorim pa radi toga propustim jako profitirati na prilično dobro odrađenoj analizi i predviđanju marketa. Cijena se vratila na cca $37,300, ali ne i do $36,800, jebem li joj majku s oproštenjem 🙂 Da sam pratio market, vidio bih da su se bearovi ispuhali i da dolazi do preokreota pa kreće natrag gore, ali baš u tom trenutku nisam gledao. Imao sam naloge za izalazak iz short pozicije na $36,800 i $36,600, ali istovremeno i kondicionalne naloge za otvaranje jačeg longa na tim razinama u slučaju da ne ode još dolje (to riješim sa kondicionalnim nalogom u sklopu kojeg je odmah i stop loss i takve naloge rasporedim po razinama koje smatram bitnima). Računao sam da cijena mora do $36,600, ali da će od “zaleta” otići čak i malo niže, a za slučaj da to misle i drugi pa postave buy ordere malo iznad moj prvi već dosta jaki izlazak iz shorta je trebao biti na $36,800, a imao sam i trailing stop od te razine. Velim, inače većinom stalno pratim market i ako ne bude baš točno kako sam predvidio mogu reagirat na vrijeme. Ovaj put sam se ipak nakratko odvojio od marketa (greška) i eto peha i sranja. Bilo bi super i ovako do $37,300 jer sam ušao u short (s polugom) na samom tadašnjem vrhu (iznad $42,000). Baš sam bio uvjeren da će prvotno probijanje te ključne razine od $42,451 rezultirati prvotnim retracementom, pa onda jakim rastom. Bio mi je veliki plan dobro zaraditi na tome i dovesti fond u plus, ali zeznuo sam. Jest da sam imao peh, ali realno, ako si na marketu nema alibija. Market je surov i nikome ništa ne prašta niti ga je za ikog briga. Kad fulaš ti si kriv, bilo to radi trenutka nepažnje, radi spavanja, radi ručka ili radi idiota Muska ili nekog drugog manipulatora. Da je lako svi bi trejdali.

Da sam gledao zatvorio bih short oko tih $37,300 (od $42,000+, pa je to oko $5,000 razlike što je uz polugu odlično) i otvorio jaču swing long poziciju koju bih onda držao po planu barem do $46,000, a ovisno o daljnjem razvoju možda i duže. Ajme koji bi to lijepi profit bio, čak i da sam zatvorio taj planirani long već na $46,000, ali vjerojatno bih samo djelomično zatvorio i držao ostatak do $50k. Ovako, cijena je jurnula gore sa tih $37,300 i aktivirala mi stop loss iznad tih $42k pa ne samo da nisam zaradio nego sam još i izgubio. Poludio sam kad sam vidio! Doslovno poludio, ali što se može. Trudim se kao konj, neprestano buljim u chartove, analiziram kao da mi život ovisi o tome, naposljetku sve dobro predvidim (tih parsto dolara razlike u cijeni je totalno zanemarivo, osim ako nisi prisutan 🙂 ), uzmem si konačno samo mrvicu odmora i onda radi toga propustim zaradu i ostvarim gubitak. E hebem te živote 🙂 Zaključak, nije market kriv nego ja. Nema odmora dok se ganja dobar trejd. Hebiga, to je tako. Da sam pratio sve bi ispalo ne dobro nego savršeno, ali ja baš tada nisam pratio jer sam čini se bio previše siguran u svoju analizu. Zapravo nije ni bio problem u analizi jer se ona ispostavila vrlo točnom nego je bio problem u nepažnji i ne praćenju tog trejda od početka do kraja. Swing trejdove je nemoguće pratiti 24 sata jer moraš i nešto pojesti, a i odspavati, ali market ne pita nego šamara čim mu pružiš priliku 😉

Uz taj propali plan za veliki swing trejd, kod scalp trejdova su me dosta ubili stop lossovi. Bitcoin je toliko divlji asset da svaki budući ili trenutno nedovoljno iskusni trejder mora znati da ako želi dugoročno uspjeti u day tradingu crypta (kratkoročna početnička sreća je samo kratkoročna) mora odmah zaboraviti na pravila koja će mu mantrati svi trading “gurui”, posebno ono vezano uz stop loss. Stop loss se stavlja na ključne razine, a pozicija se skalira do prihvatljive razine gubitka ako se aktivira stop loss. Točka! Ako na trejdanju Bitcoina i crypta postaviš stop loss po PS-u, dugoročno gubiš, garantirano. U mnogim slučajevima ćeš biti izbačen iz pozicije (uz gubitak dijelića kapitala) prije nego što cijena krene u željenom i predviđenom smjeru, a u većini slučajeva (ako dobro analiziraš) će krenuti kamo si pretpostavio da će krenuti. Poslije ćeš proklinjati uski stop loss. Sve platforme za trading crypta hvataju stop lossove, to je činjenica. Neke više neke manje. Uz to, pravila trejdanja su svima poznata, pa je zato trejdanje po pravilima (što radi većina, a sjetimo se da većina gubi novac) vrlo predvidivo. Točno se zna gdje, nakon određenog patterna, većina stavlja stop loss i gdje ima target. Naravno da ne uvijek, ali prilično često će veliki to iskoristiti, pogurati cijenu na razinu potrebnu da izbaci iz pozicije neiskusne, a onda će iskoristiti daljnje prirodno kretanje cijene.

Ako sada pogledam ovaj 8. mjesec, da sam držao stop lossove po svom kako inače radim, u tom slučaju bih bio u plusu sa fondom i uz propuštanje tog velikog swing trejda. U velikoj većini slučajeva je cijena otišla baš kamo sam predvidio da će otići, ali tek nakon što mi je aktivirala stop loss i time mi uzela dijelić kapitala i izbacila me iz pozicije. Velim, u trejdanju nema alibija, odnosno market ih ne priznaje. Zato meni Musk ne može biti alibi, ali jednostavno moram opet spomenuti tog kretena. Baš ga ne volim! Ne samo da glumi humanitarca, a izrabljuje djecu po svojoj Africi u svojim rudnicima litija nego me i koštao i novaca i živaca i vremena. Još uvijek nemam niti jedan jedini dolar koristi od svega ovog što radim sa fondom i tek trebam vratiti stanje u pozitivu da bih uopće mogao očekivati korist i za sebe, a potrošio sam jakooooo puno vremena i živaca, ali i svojih novaca. To je dobrim dijelom zbog Muska! Barem u mjeri u kojoj može biti radi nekog drugog, a ne radi mene samog. Prvo me koštao gubitaka radi manipulacija tipa “ne znam da li bih piškio ili kakio” sa Bitcoinom. Znao je kakav utjecaj ima na crypto market, ali je ipak jedan dan obožavao Bitcoin, pa ga malo kasnije popljuvao, pa ga opet namjerno potaknuo. Manipulacije mu nisu strane, što znaju i svi trejderi Tesle, ali i SEC koji ga je već kažnjavao sa milijunskim kaznama zbog manipulacija. Nije on slučajno manipulirao, on je jednostavno smeće od čovjeka. Bilo je izvještaja da su se neki doslovno ubiti nakon gubitaka radi njegovih manipulacija. Nije njega briga za to, njemu je samo važno maštati o paradiranju po Marsu (što će se desiti valjda nikad). Nakon tih manipulacija i gubitaka koje sam imao radi toga (jer tada market nenadano divlje ode u nepredviđenom smjeru) Musk me koštao i aktiviranja stop lossova u ovom mjesecu. Inače oduvijek imam svoje vlastito pravilo o stop lossovima, ali ovaj mjesec sam ga kršio radi straha da ovaj kreten opet ne krene sa manipulacijama. Mogu ja predvidjeti market bolje od babe Vange, ali ako on objavi da od sutra opet prima Bitcoin ili da je pričao sa Cookom i da je Apple ušao u BTC market ide gore taman i da se upravo aktivirao divovski HS. Jedno su vijesti, a drugo su manipulacije. Istina, treba se pripremiti na oboje, ali obično “breaking news” i manipulacije nisu toliko učestale da između gubitaka koje ti eventualno prouzroče ne stigneš uzeti dovoljno profita da ukupno budeš u plusu. Na to sam ja uvijek i računam kod trejdanja. Bez lažne skromnosti, najčešće dobro čitam market i dobro trejdam (po svojim pravilima) dok nema nepredviđenih vijesti. Kad se pojave neočekivane vijesti koje ujteču na market, zna me pogoditi gubitak, ali između takvih vijesti napravim dovoljan profit da i nakon gubitaka radi nekih vijesti ostanem u profitu. Sve je ok dok neočekivane vijesti i povremene manipulacije dolaze samo povremeno što je i prirodno, ali je problem kada postanu previše učestale. Ovaj Marsovac je krenuo sa manipuliranjem na tjednoj bazi što je ipak bilo previše. Zato sam morao odsutpiti od svog ležernijeg pravila sa stop lossom da se osiguram od Muskovih neprestanih manipulacija, a uski stop loss nije najbolji izbor za divlji asset kao što je BTC.

Je, iskaljujem se kritikama na račun Muska da ublažim svoju frustraciju što mi ne ide glatko, ali takav sam, što mogu 🙂 Ipak sam zapravo svjestan da nema alibija i da day trading nije igra nego posao u kojem ćeš se pripremiti na sve moguće situacije, uključujući i manipulacije, ili ćeš propasti. Ljuti me samo što me ovako zeznulo baš na početku, a ne kad sam u dobrom profitu jer me sada jako ograničava pošto ne mogu slobodno trejdati kao kad ne moraš paziti da minus ne postane još veći.

Kako sada dalje? Vrlo jednostavno, isto kao i do sada. Na svakom izgubljenom trejdu izvući pouku i nastaviti dalje. Ima trejdera koji su sa nekoliko milijuna dolara pali na nekoliko desetaka tiuća dolara, pa su opet stekli milijune. Trejdanje je psihički jako zahtjevno, ali nagrada koju daje odlučnima je stvarno u rangu koji se ne može mjeriti sa prosječnim dostignućima.

Ja jesam trenutno u minusu sa fondom, ali sam definitivno odlučan! Evo ovdje javno kažem da ću prije ili kasnije objaviti blog post u kojem ću usporediti rezultat svog fonda sa najboljim “klasičnim” fondovima u Hrvatskoj i da ću ih rasturiti po pitanju prinosa. Umišljen sam po tom pitanju, ali znam zašto. Povremeno trejdam već godinama, znao sam napraviti i preko 100% kapitala u samo tjedan. Sa fondom to ne smijem pokušavati jer je takvo trejdanje ipak jako rizično, ali toliko sam odlučan da fond uspije da me nikakav minus ne može odvratiti od toga. Ne samo da nisam neiskusan nego imam iza sebe doslovno tisuće sati market timea, tj. buljenja u chartove, znam čitati market, moje analize su do sada bile pretežno točne u globalu itd. tako da imam realnog temelja vjerovati da ću dugoročno napraviti jako dobar rezultat. Moje znanje o trejdanju nije stečeno na YouTubeu nego dijelom u formalnoj edukaciji i kroz jakooooooo puno čitanja na ovu temu, a najvećim dijelom direktno na marketu. Trejdao sam i dok nije uopće postojao kripto market. Uglavnom, želim reći da svoj optimizam u vezi budućnosti fonda temeljim na iskustvu koje imam, a ne na nekim željama i nadanjima. Nisam učio trejdat na YouTubeu od klinaca nego na način na koji se uči, a nisam niti počeo “jučer” nego sam trejdao i u 2000-tima i u 2010-tima, a trejdat ću bome i u 2020-tima, i to više nego ikad prije! 🙂

Svo to moje iskustvo i znanje ne daje nikakvu garanciju budućeg profita, ali je ipak realan temelj. Malo se jadam ovako u blog postu jer sam otvorio tu temu, a ne želim lažno predstavljati situaciju drugačijom nego što zaista jest. Imao sam puno uspjeha u trejdanju prije, ali sam tada trejdao klasična tržišta, koja su ipak mirnija od crypto marketa. Čak sam i na trejdanju dionica dobro zaradio, iako i dionice znaju biti divlje. Na crypto marketu sam u velikom plusu kad je investiranje u pitanju, imao sam i dobrih zarada sa privatnim day trejdanjem crypta, ali evo trenutno se baš mučim sa fondom. Doći će i to na svoje, ali ja bih volio da je već došlo 🙂 Ne želim aktivno promovirati fond i tražiti nove investicije dok ne dovedem stanje u profit, pa mi je to dodatna otegotna okolnost pošto dok je mali AUM jednostavno moram češće i rizičnije trejdati nego što bi to bio slučaj da fond već sada ima pristojan kapital i da mogu ulaziti samo u najsigurnije trejdove, hedgirati preko crypto opcija itd.

Da mogu vratiti vrijeme unazad, ne bih započeo sa trejdanjem za fond dok se ne sakupi pristojan kapital. Prerani početak je zapravo veća greška od ovih drugih grešaka u samom trejdanju jer do većine tih drugih grešaka ne bi niti došlo da sam počeo tek kad bi se nakupio pristojan kapital pošto u tom slučaju bih mogao raditi kvalitetan hedging, ali bih mogao i više swingati, a scalpati samo kad je minimalan rizik.

Za one koji ne znaju, scalping je hvatanje malih profita puno puta dnevno na temelju malih promjena cijene. To je puno rizičnije od swing trejdova. Recimo kod swing tradinga, gore spomenuta granica od $42,451. Kad je cijena probila, moglo se prilično ležerno otvoriti swing long poziciju, uz ne preveliku polugu da ne prijeti likvidacija, pa pričekati rast koji je tada postao vrlo izgledan. Ako cijena i ode dolje, znaš da je to retracement i da ćeš dočekati rast prije nego likvidaciju pozicije. Kod scalpinga, ako uđeš u long na $42,451, a cijena ti padne samo parsto dolara prije nego što poraste, ili si likvidiran ili moraš zatvarati poziciju da ne bi uskoro bio likvidiran. Za Bitcoin je potpuno normalno da i dok je up i dok je down trend cijena varira nekoliko posto dnevno. Zato ga je teško scalpati, ali može se i zapravo mi to dobro ide. Swing trejdovi su ležerniji i pojedinačno nose puno veći profit, ali treba dulje čekati pravu priliku i treba konkretniji kapital. Ja sam generalno, bez obzira na trenutno stanje, dobar scalper i zato sam uvjeren da će kasnije ipak sve to doći do izražaja i da će biti puno bolje stanje. Meni je početkom mjeseca bio plan odraditi tih par povezanih swing trejdova jer se pojavila prilika i time dovesti fond konačno u profit. Da, samo sa tih par povezanih trejdova. Ipak, desilo mi se ovo što sam gore napisao. Stalno nešto, ali poslije kiše dolazi sunce 🙂

Netko će reći da trejdaš jednako bez obzira na kapital i to je djelomično istina, ali u trejdingu je jedan vrlo važan faktor i psiha. Nije isto buljiti u chartove i sve raditi kako treba da bi zaradio par dolara taj dan ili to isto raditi za zaradu od par tisuća ili par desetaka tisuća dolara u danu. Druga stvar je hedging. Ako ti je mali AUM, jednostavno nemaš kapitala dovoljno da radiš trejdove za neki solidan profit, a istovremeno se štitiš sa drugim dijelom kapitala i držiš crypto opcije. Lako je fondovima koji raspolažu sa milijunima i pogotovo milijardama dolara. Oni imaju ogromne mogućnosti i moraju biti stvarno loši da naprave ukupan minus, bez obzira na kretanje tržišta. Meni je trenutno stvarno borba i jako psihički i fizički naporno, ali tako sam odabrao i želim to tako da nema predaje. Iskreno, jako je neugodno reći investitoru da je trenutno minus, ali kad prođe ovaj loš period biti će veći gušt uživati u uspjehu kad se sjetim ovog teškog početka 🙂 Ja želim uspjeh i profit fonda više od investitora u fond, jer ja tek tada mogu imati neku dolarsku ili BTC korist od svog rada (ne naplaćujem management fee nego tek postotak od profita) i počet radit na prikupljanju novih investicija i rastu fonda. Kao što je vjerujem jasno, ja se ne bavim nikakvim prijevarama pa da bih uzimao nove investicije i lažno ih prikazivao kao profit pa tako varao investitore. Ja dok ne ostvarim stvaran profit sa fondom nemam od svog ovog truda niti jedan jedini dolar za sebe i meni je to u redu. Da sumnjam u svoje sposobnosti ne bih se niti primio ovoga jer trošim jako puno vremena i živaca, a trenutno nema koristi. Ali biti će, siguran sam u to! Kada dovedem fond u profit to će onda biti dokaz ne samo da mogu napraviti profit nego i da imam potrebnu psihičku stabilnost da ne rasturim sve kad ide loše nego da svaki novi trejding dan gledam zasebno bez obzira na jučerašnji rezultat. Jedan od velikih neprijatelja svakog trejdera je često psiha. Kad ne ide kako želiš, a uvijek dođe period kad ne ide kako želiš, psiha te tjera na forsiranje. Tome se svaki trejder mora oduprijeti jer forsiranje nekad popravi situaciju, ali većinom je još dodatno pokvari.

Ja shvaćam trading na svoj način, kao i sve ostalo 😀 Često idem kontra većine, ali tako je to kod mene 😉 U trejdingu postoje razna pravila, od pravila za stop loss pa nadalje. Gore sam već napisao zašto smatram da je uobičajeno pravilo za stop loss loše. Drugo, općenito se u trejdingu smatra obaveznim uzimati trejdove sa RR omjerom (risk/reward ratio) 1:3 i smatra se da je win rate od 40+ % jako dobar, a sve preko 50% da je odlično. Profi trejderi, uključujući i one stvarno dobre, će reći da je trading igra vjerojatnosti i da se samo treba držati pravila. Zato se mantra taj RR omjer od 1:3 i da win rate bude preko 40% pa si statistički stalno u profitu. Ne mogu to osporiti jer to dokazano funkcionira, ali jednostavno ne mogu prihvatiti da je to idealno jer meni to vuče na klađenje po nekom sistemu, a ne na znanje, prikupljanje informacija i donošenje pravih odluka na temelju prikupljenih informacija, znanja i stanja na marketu.

Stalno govorim da trading nije niti sličan kockanju, a da sa klađenjem ima neke sličnosti, ali da postoji ipak ogromna razlika u korist tradinga. Ok, neki trejderi se kockaju i na marketu, ali to je drugo i zna se kako dugoročno završavaju. Dakle, pravi kvalitetan trading nije kockanje, a sličnost sa klađenjem postoji. Kod kockanja casino uvijek ima prednost i dugoročno dobiva, a uz to su aparati i elektronski ruleti namješteni, ili blaže rečeno, podešeni. Zato ne želim uopće uspoređivati kockanje i trejdanje. Što se klađenja tiče, sličnost je recimo ova…. Igraju npr. Real Madrid i Getafe, dosudi se penal Real Madrid i netko se kladi uživo da li će biti gol iz tog penala. Paralela sa trejdanjem je npr. double top pattern. U tom trenutku (penal ili double top pattern) netko stavi novac na ishod (uplati okladu ili uđe u trejd). U oba slučaja se radi o npr. $1,000. Kladionica daje koeficijent cca 1.1, što znači 10% zarade ako padne gol iz tog penala, a na marketu, ovisno o polugi, zarada na pozitivan ishod trejda može biti također 10%, ali i puno više, ovisno o samom patternu i duljini između vrha i nosa. Ako penal bude promašen gotovo je, izgubio si svih $1,000, ali u tradingu ako ne krene dobro možeš zatvoriti poziciju kad god poželiš, pa imati gubitak od recimo samo 5%, odnosno samo $50. Velika razlika u odnosnu na klađenje i jedna od bitnijih razlika. U kladionici ne možeš reći da ti uzmu recimo 1% od uplate i vrate ostatak ako ekipa na čiju si se pobjedu kladio u prvoj minuti primi gol i ostane s igračem manje nego ćeš izgubiti cijelu uplatu ako ta ekipa ne uspije pobjediti. U tradingu ako vidiš da ne ide kako si pomislio da će ići vrlo jednostavno zatvoriš poziciju sa recimo samo 1% gubitka. Eh sad, treba znati prepoznati kada ne ide kako si predvidio da će ići, a kada se radi samo o normalnom kolebanju cijene. Ako ne znaš razliku onda će te i najobičnije i gotovo pa redovno vraćanje cijene prevariti i natjerati na zatvaranje pozicije sa malim gubitkom. Kada se to dogodi više puta onda svi ti mali gubici koji nisu bili strašni zbrojeno postaju ne baš mali i postaju problem. Zato je bitno znanje i iskustvo. Uglavnom, razlika između klađenja i tradinga je velika, u korist tradinga.

Ono s čim se ja ne slažem je da mnogi trejderi (rekao bih većina, uključujući i top trejdere) nesvjesno izjednačavaju trading sa klađenjem po nekom sistemu. Svi koji su se kladili vjerojatno znaju za martingale način klađenja, ili samo gađanje X-a u nogometu, ili još bolje u hokeju ili košarci. Statistički, i sa niskim win rateom ćeš vjerojatno biti u profitu. To je preslikano i u trading. Tražiš trejdove sa 1:3 RR omjerom i uz win rate preko 33% si u profitu. Opet dolazi do izražaja razlika u tradingu i klađenju jer postoje patterni koji imaju veću vjerojatnost za očekivani ishod nego što je vjerojatnost za X u nogometu ili pogotovo u hokeju i košarci. Ipak, to za mene nije idealan način trejdanja nego je to klađenje po sistemu, iako ipak bolje od pravog klađenja. Ja jednostavno ne radim tako niti želim tako raditi. Možda sam glup jer to dokazano prolazi, ali to nije najbolji način za trejdanje i dovoljno znam o trejdanju da to mogu tvrditi. Upravo radi toga što želim dati prednost čitanju marketa i nekom svom znanju i iskustvo naspram oslanjanja na “sistem”, vjerujem da se dugoročno mora manifestirati velika razlika u moju korist.

Ne ustručavam se priznati da sam umišljen kad su neke stvari u pitanju. Kad je u pitanju domaining, ali evo i trading, vjerujem da sam puno bolji od prosjeka. Trenutno mi trading ne ide po planu i želji, ali proći će to razdoblje i doći će sve na svoje. Neki fondovi su cijelu godinu u minusu pa iduću godinu naprave ukupan plus. Ja sam uvjeren da će kad-tad proći ovo negativno razdoblje i da ću onda ne samo napraviti konačno profit nego i rasturiti. Samo da fondić izdrži ovu trenutnu negativu i mora biti bolje kasnije. Stalno radim analizu svojih loših trejdova da ne bih ponovio greške, a u puno situacija vidim da bolje analiziram market od prosjeka. Naravno da mogu pogriješiti i da griješim, ali to je povremeno neizbježno. Jednostavno kad-tad mora doći do izražaja razlika za koju vjerujem da imam u odnosu na prosječnog (uspješnog) trejdera i zato sam optimističan. Znam da zvuči umišljeno, ali lagao bih da se pravim skroman u ovom slučaju. Možda griješim, ali ja vjerujem da sam usprkos trenutnom minusu bolji trejder od prosjeka i ne mogu si pomoći 🙂 Kad sam u nečemu loš onda to priznam, ali kad mislim da sam dobar onda se ne sramim to reći 🙂 Npr. meni je muka slagati namještaj i u tome sam stvarno loš 🙂 Kad vidim one nacrte, crte, upute koje meni samo odmažu, odmah uzmem telefon i nazovem pa platim da mi to slože 🙂

Što se tiče patterna, neki patterni imaju uspješnost od preko 80%, a dobri trejderi imaju win rate od prosječno 40%, kako to? Zato što trejdaju kao roboti po sistemu. Moj win rate je najčešće 80+%. Ja čitam market i trejdam na temelju toga, a ne samo na temelju patterna. Većina trejdera koji se smatraju stvarno dobrim trejderima i koji redovno rade profit imaju win rate od 40-50%. Znam da se sad postavlja logično pitanje kako sam onda ja uz win rate najčešće preko 80% sa fondom u minusu 🙂 Bez daljnjega da sam imao grešaka, ali drugi razlog je i što trenutno nemam dovoljan kapital fonda da radim kako ću raditi kada će kapital biti pristojan. Ispada da se vadim, ali zaista nije svejedno sa čime raspolažeš. Jednostavno nemaš jednake mogućnosti (prije svega u pogledu diverzifikacije i hedginga) kad imaš mali kapital kao kad imaš veći. Jako puno analiziram i zaključak je da nekih gubitaka (zapravo većine) ne bi bilo da nisam trebao forsirati i da sam mogao hedgirati onako kako želim, a da bi bilo puno većih profita u dobitnim trejdovima. Doslovno me sram promovirati sada fond dok je minus pa samo razmišljam na glas u vezi kapitala jer ne želim tražiti nove investicije dok sve ne dovedem u red. Doći će sve na svoje, samo izgleda sporije nego što sam očekivao, a onda ću potražiti dodatne investicije i konačno nešto zaraditi.

Da malo prekinem tu i nadovežem se na ranije napisano za nemoralno smeće od čovjeka, Muska. Ovaj post je “kilometarski” pa ga pišem malo po malo, kroz nekoliko dana 🙂 Evo trenutno je nedjelja na ponedjeljak noć (31.08.). Bitcoin je počeo padati i stvorio se setup za daljnji jači pad. Baš u tom trenu, oglasio se idiot Musk na svom Twitteru. Ovaj put je napisao nešto tipa “situacija je pod kontrolom” i “prestanite projicirati i samo se opustite”. Nije precizirao na što misli, ali iz komentara se vidi da su i drugi shvatili da se to odnosi na crypto i na to što je počeo padati. Tim više što je ovo repriza i situacije na marketu i njegovog tweeta od nedavno. Čekam cijeli dan setup za short jer mi je djelovalo da će doći pad, uđem u short poziciju, sve krene idealno i nedugo nakon toga oglasi se ovo đubre! Za čudo, cijena nije divlje poletila gore (bar ne još), ali je ipak odmah skočila parsto dolara i natjerala me da zatvorim veći dio pozicije (srećom uz neki profit). Ta pozicija mi je bila preko 40% u profitu, ali je to naravno palo kad je cijena krenula gore. Ta pozicija nije bila pretjerano velika, ali sam je namjeravao cijelu držati malo dulje pa da napravim parsto posto sa tim trejdom i tako ipak uzmem solidan profit i sa malom pozicijom. Evo sada mi je konj opet poremetio planove (po ne znam koji već put) jer sam morao preventivno zatvoriti veći dio pozicije pošto ne znam je li ušao u “tweetanje mod” pa će možda za par minuta napisati i da Tesla opet prihvaća BTC. Vidim da mu je netko u odgovoru na ovaj zadnji tweet napisao da je zbog njega izgubio kuću. Vjerojatno se šali, ali čitao sam o više slučajeva gdje su se neki doslovno ubili nakon gubitaka koji su im došli odmah nakon tweetova ovog kretena. U komentarima na ovaj post je netko napisao i da uopće nije ok to što radi. Ima puno nas koji se gnjušamo na njegove manipulacije, ali milijardera naravno nije briga za moralnost, a pogotovo za nas male trejderiće i što nam radi gubitke. Kod investiranja te njegovi tweetovi baš i ne pogađaju previše, ali kod trejdanja te mogu jakoooooo pogoditi. U otprilike isto vrijeme sa ovim njegovim posljednjim tweetom na marketu se doslovno u jednoj sekundi wick protegnuo od $47,000 do cca $47,945. Tko god trejda sa polugom zna koliko može naštetiti ovakva promjena u samo jednoj sekundi (ovo je doslovno bilo u samo jednoj sekundi). Cijena se odmah vratila nazad, ali u tom trenutku ne možeš znati što će se dogoditi i da li će otići u idućoj sekundi gore možda i za još tisuću dolara. Musk je najbogatiji čovjek na svijetu (tj. jedan od najbogatijih), društvo su mu drugi bogataši, povezan je sa institucionalnim investitorima itd. Ako on poželi podići ili spustiti cijenu ne samo Bitcoina nego bilo kojeg drugog assseta, vrlo lako to može učiniti. Zato je jako opasan za market. Mogu i drugi značajno utjecati na cijenu, ali oni se barem ne glupiraju kao ova nemoralna kretenčina. Kažnjavao ga je SEC sa milijunskim kaznama radi manipulacija (dakle nisam ja umislio da je on manipulator), došle su do njega informacije da su se neki ljudi ubili radi njegovog glupiranja, a on je na pitanje da li žali zbog milijunske kazne SEC-a radi manipulacija odgovorio sa “vrijedilo je”. Mrš smeće jedno odvratno! Ljudi su se ubili, neki su izgubili značajna sredstva, a tebi je vrijedilo jer ti je dosadno u životu. Marš u pičku materinu govno jedno! Musk je jedan od najmoćnijih i najutjecajnijih ljudi svijeta, ali poznata je ona: “sa velikom moći dolazi velika odgovornost”. Baš zato što on nije prosječan čovjek mora biti odgovoran i malo pripaziti na svoje ponašanje jer nije glup da ne zna koliko to ima utjecaja i da može doslovno uništiti neke. Jedno su službena priopćenja, financijska izvješća i slično, a drugo je svako malo manipulirati sa privatnog Twitter profila jer znaš da možeš. Znam da ima puno obožavatelja Muska, ali ja ga nikako ne volim jer je smeće od čovjeka. Čitao sam i o njegovom (indirektnom ipak) izrabljivaju djece u rudnicima litija u Africi, i o (mutnom) bogaćenju njegove obitelji u Južnoj Africi prije nego što je itko znao za njega, a i još puno toga negativnog što nije opće poznato. Nije on niti takav genijalac kakvim ga smatraju jer nije on stvorio Teslu nego ju je kupio. Vrijedan jest, pametan jest, ali je i smeće od čovjeka. Pravi se zabrinut za ekologiju, a sa jednom svojom igračkom raketom (on bi na Mars, budaletina) zagadi valjda više nego što je Bitcoin zagadio u svojoj povijesti. Smeta mu što BTC troši struju (kao da troši jebeni ugljen), a ne smeta mu što Internet putem kojeg on manipulira tržištem kad mu je dosadno (ili po potrebi) i indirektno ubija ljude troši neusporedivo više struje. Kad je toliko zabrinut za ekologiju zašto sa svojim milijardama i utjecajem (pa i tweetanjem) ne potakne izgradnju solarnih panela po svijetu, ali onako baš konkretno da bude cilj da većina stanovništva dobije (ne kupi nego dobije) solarne panele. To je izvedivo, garantirano, pogotovo sada kada se vidjelo da se po potrebi (ili po želji) može stvoriti novca koliko ti god srce poželi, a bez ikakvog pokrića. Mater vam jebem licemjernu, stvorite novac bez pokrića za navodnjavanje Afrike (storili su u par mjeseci bilijune dolara i eura i nastavit će s tim) i osiguravanje hrane doslovno milijunima djece koja godišnje umiru od gladi u Africi. Odmah gubim kontrolu i pristojnost i najblaže što mogu napisati je da im jebem mater fašističku licemjernu. Nas zajebavaju sa ograničenjima i uštrcavanjem otrova (izgleda jednom mjesečno kako je krenulo s tim dozama) radi preuveličane korone. Sve preuveličavaju da bi imali mir prilikom stvaranja tih bilijuna dolara i eura od čega dobar dio postaje dug i na što ide kamata (to je po meni i glavni razlog cijele ove korona farse, uz razne dodatne benefite). Ti bilijuni su dobrim dijelom razlog rekordnih razina burzovnih indeksa u vrijeme dok najmanje pola globalnog gospodarstva radi smanjenim intenzitetom i ostvaruje lošije rezultate nego prije korone (nema logike). Da im je stalno do ekologije i do ljudi, onda bi te bilijune usmjerili u navodnjavanje Afrike da se osigura hrana za nevinu dječicu koje godišnje od gladi umre više nego što ih je u 2 godine navodno umrlo od korone. Pogledajte današnji Dubai. Nekad je to bila obična pustinja. Ne može mi nitko reći da se sa bilijunima dolara ne može osigurati hrana za djecu koja umiru od gladi, te da se ne može financirati izgradnja solarnih panela za veći dio svijeta da se prijeđe na energiju Sunca. Dokazali ste da se ne ustručavate stvoriti bilijune dolara i eura bez ikakvog pokrića u roku od samo par mjeseci. Pa stvorite ih onda i za ono za što stvarno treba. Jebala vas ekologija i klimatske promjene i korona. To je paravan, boli vas kurčina i za ekologiju i za ljude. Meni ne možete prodavati gluposti. Šteta što sam ja totalno nebitan, ali Bog će vam sudit. Da se vratim na smeće Muska, meni osobno je također naštetio, pa je i to vjerojatno subjektivan razlog zašto ga ne volim. Ne mogu se vaditi na njega što mi je fond u minusu, ali dio minusa je nastao isključivo radi njegovih manipulacija, a nakon toga mi je totalno poremetio koncepciju, jer nije isto kad trejdaš s pritiskom (npr. brisanja minusa što prije) i bez pritiska samo ganjajući profit u samo idealnim prilikama. Ok da je bilo jednom ili dvaput, ali bilo je toliko redovno da sam promijenio način trejdanja da se zaštitim od tih učestalih manipulacija. Zbog tih manipulacija sam i tijekom ovog mjeseca odstupio od svog pravila da ne koristim uski stop loss pa me to koštalo. Onako kako inače radim, povremeno bi me pljusnuo neki gubitak, ali bih u međuvremenu od cca 90% pozicija izvukao solidan profit i fond bi mi bio u plusu. Ovako sam iz većine pozicija izbačen zbog stop lossa i svaki puta mi je otkinut dijelić kapitala (ne trebam niti govoriti da je nakon toga cijena otišla u smjeru koji sam predvidio). Povremeno će te uvijek uhvatiti nespremnog neka neočekivana vijest, ali da netko par puta tjedno pomiče market kako se njemu sprdne baš i nije uobičajeno. Jedan šamar od marketa se lako podnese ako inače dobro trejdaš, ali kad te netko neprestano šamara onda ti stvarno dođe da odustaneš od svega (skoro, jer imam cilj koji neće uništiti niti Musk). Ja se stvarno trudim i mučim proučavajući chartove i radeći analize, a onda ovaj kreten zatweeta i uništi mi sav trud. Velim, ok da je jednom ili dvaput, ali do nedavno je bilo barem jednom tjedno, a najgore što ne znam kad će opet, a znam da hoće. To što on radi je zakonom zabranjeno na “klasičnim” marketima, ali crypto još nije reguliran. Mada, njega nije briga niti za zakon na klasičnim marketima jer njemu kazna od par desetaka milijuna dolara ne predstavlja više nego meni kazna za nevezanje pojasa u vožnji. Evo upravo u ovom trenu je pozicija koju sam morao većim dijelom preventivno zatvoriti, radi oglašavanja Muska, u profitu od 55%. Jebem li ti mater Elone, ostavio sam samo cca 10% pozicije radi prevencije zbog tvojeg najnovijeg glupiranja. Ovi današnji tweetovi nisu bili posebno konkretni, ali nakon sličnih isto ne baš konkretnih je nedavno cijena odmah prestala padati i krenula snažno gore, a ja trenutno shortam. Danas je i 31.08., što je zadnji dan mjeseca pa je možda indirektno najavio da će “podesiti” cijenu za zatvaranje mjesečne svijeće i zato to napisano “situation is under control”. Po trenutnim tehnikalijama, cijena bi morala pasti do najmanje cca $46,300, a onda lako moguće i još niže. Ulaz u short mi je bio dobar pa bih se osigurao stop lossom u profit zoni i da se ne nastavi daljnji pad, ali radi ovog maloprije sam morao zatvroriti većinu pozicije i sad i ako padne na $42k neću nešto posebno zaraditi, a na ovoj trenutnoj razini ne želim otvarati novu short poziciju. Ne nerviram se toliko radi sebe nego radi fonda. Morat ću opet reći da nema profita i da je minus što mi je već unaprijed ogromna muka i sramota. Odvajam jako puno vremena, trudim se, a onda mi jedan konj sve pokvari. Znam da nema alibija i da je sve to normalno na marketu, ali Musk se ipak ističe. Uz sve druge neočekivane vijesti koje su se pojavile stanje mog fonda bi bilo neusporedivo bolje samo da nije bilo tweetova Muska, samo da toga nije bilo, a da je bilo sve ostalo kako je bilo. Nema veze, idem dalje. Biti će slađe uživati u uspjehu kad se sjetim ovih komplikacija na početku 🙂

Sad nastavljam gdje sam stao prije ove upadice u vezi idiota 🙂 Spominjao sam kako mi se ne sviđa baziranje na barem 1:3 RR i trejdanje po “sistemu”. Evo jedan live primjer:

Potvrđen pattern za pad, ali RR nije 1:3, barem ne po mome. Da li bih to sad trebao propustiti jer nije RR od najmanje 1:3? Mogu i drugačije gledati, kako bi vjerojatno i većina trejdera gledala. Očekuje se minimalan pad na cca $46,300 (vjerojatno i niže jer ima i jači bearish signal) i stavim stop loss malo iznad linije nosa, što je ujedno i veći 0.618 Fibonacci pa radi toga postoji i više razloga za sigurnost. U tom slučaju imam RR 1:3 i “dozvolu” za ulazak u trejd. Često prođe, ali zašto onda win rate mnogim dobrim trejderima bude jedva četrdesetak posto? Zato što igraju jebeni sistem i oslanjaju se na statistiku, a ne razmišljaju. Svaka njima čast, da se razumijemo, jer treba i u takvom slučaju imati znanje i posebno disciplinu, ali može to i bolje. Gleda se samo profit i zato moje neslaganje sa takvim načinom trejdanja, koje dokazano donosi profit, možda glupo djeluje, ali ja razmišljam na takav način.

Evo ovaj konkretan primjer. Za ovaj manji bearish pattern (trenutno stanje marketa, vidi se na slici gore) sam siguran da su mnogi nasjeli i izbačeni su iz pozicije zbog stop lossa na pogrešnom mjestu, a sada gledaju kako cijena ide prema targetu. Bio je pokušaj proboja gore za čitavu tisuću dolara. To je sigurno pokosilo jako puno shortova. Moj short nije, ali me natjeralo na drastično rezanje pozicije za svaki slučaj. To je što se tiče fondovske pozicije, ali imam i short na privatnom accountu na kojem djelomično radim i za fond jer tamo imam bolji kapital pa ću time pomoći fondu jer će dio profita na kraju godine ići u fond kao profit za investitore. Sa tim drugim accountom pošto su moja sredstva mogu raditi po svom pa se tamo pošteno hrvam sa marketom. U ovom trenu i shortam i longam BTC. Short je planiran da dulje traje, ali trenutno dijelom longam jer vjerujem u retracement pa nastavaka pada (za sada). Na ovoj se slici vidi i moj osobni podsjetnik. To si napišem na chartu jer trenutno pratim i druge assete (klasične, tipa zlato, kineski indeks, Dow i AUD/NZD), pa da se ne pogubim. Na tom mom podsjetniku se vidi da na tom privatnom accountu, s oproštenjem ne jebem pravila kojih se moram držati u fondu u vezi rizika. Tamo gdje bi drugi u ovom slučaju stavljali stop loss ja namjeravam podebljavati short. Naravno, samo do određene razine. To si mogu priuštiti jer sam imao dobar ulazak u short pa u najgorem slučaju ne gubim puno, a za cijelo to vrijeme i longam još od ispod $47,000 jer hvatam scalp retracementa i za sada je dobro. Ovo napisano na kraju o sjedenju na rukama je samo podsjetnik da se ne zanesem nego da vjerujem odrađenoj analizi i ništa ne diram do razina koje sam si zabilježio 😀 Trejder često dobro odradi analizu, pa se onda pokoleba kad se market malo zdrma i sve zezne. U najgorem slučaju imat ću prihvatljiv gubitak, a u slučaju da bude kako sam predvidio biti će fini profitić. Malo me jedino muči što je danas zadnji dan mjeseca pa je moguće “naštimavanje” mjesečne svijeće po željama velikih i zato se može očekivati neočekivano 🙂 Na slici se vidi i da je zora, prošlo 5am 😉 To je trejderski život, barem nekih trejdera. Sad traje Tokyo session, a nekad mi je i taj azijski session zanimljiv.

Nekome možda ružno izgleda ovako zašaran chart, ali ovo je kombinacija day tradinga i scalpanja pa ja osobno ne mogu nego ovako. Imam istovremeno otvoren i goli chart, ali i još zašaranije chartove. Sve to gledam 🙂 Uz to, trenutno vrebam nešto i na zlatu i na Dowu i kineskom indeksu 😉 Ova dva Fibonaccija su mi oba potrebna jer je jedan veći drugi manji i ravnam se po oba radi lokalnog kretanja. Naravno da znam da je Fibić na kratkom intervalu manje pouzdan, ali često mi ipak koristi.

Dakle, neki koju su shortali sad su sigurno imali stop loss iznad linije nosa. Evo što im se dogodilo:

Ovo je chart od 1 sekunde (svaka crtica predstavlja jednu sekundu). Vidi se da je doslovno u jednoj sekundi cijena poletila prema gore skoro za punih $1,000 (to sam ranije u tekstu spominjao). Ponavljam, skoro $1,000 u samo jednoj jedinoj sekundi. To je i za BTC bolesno velika promjena! Takav nagli skok je jako opasan, a garantirano je počistio puno shortova. Zato kažem, ja ne trejdam po “školskim” pravilima nego imam svoj način, a taj moj način jako dobro funkcionira kad nema manipulacija. Problem je što su manipulacije sastavni dio marketa pa treba i na njih računati. Kod trejdanja za fond sam odlučio ići polako pa koliko god trajalo, jer kad se izvučem iz minusa onda kreće show! Prvo, onda ću biti mirniji i slobodniji, a drugo, tada ću potražiti dodatne investicije da se poveća kapital pa da mogu i bolje hedgirati, i diverzificirati, ali i vrebati samo najbolje trejdove jer sa boljim kapitalom mogu čekati i danima ako znam da će jedan trejd biti dovoljan za fini profit. Sa malim kapitalom ipak ne možeš očekivati ozbiljan profit u samo jednom trejdu pa moram ulaziti i u manje dobre prilike. Htio bih se pojesti od muke što sam počeo s fondom baš u vrijeme najžešćih manipulacija i što mi je odmah u startu totalno narušena cijela koncepcija. Nije isto od prvog dana krenuti sa minusom i radi toga na neki način imati “vezane ruke” i kad krene sve kako treba pa i kad dođe negativno razdoblje (a ono uvijek dođe) dočekati ga u profitu i mirno sačekati da prođe.

Sad je izgledan pad, ali postoji i mogućnost formacije duplog dna (sve to se odnosi na kratki timeframe) pa pazim da me ne prevari. Malo me začudilo što cijena nije uspjela potegnuti do $51,000 jer mi je to djelovalo skroz realno, pa gledam da li će doći do preokreta i ipak pojuriti prema $51,000. U tom slučaju može nastaviti i do cca $52,500-$53,000, a u ekstremnom slučaju i do cca $57k. Nije ovo borba samo sa marketom nego i sa živcima, ali tako je to kod trejdanja 🙂

Evo nastavljam pisati navečer 02.09. jer ispada da opet pišem malu knjigu, a ne običan blog post, pa mi je lakše to pisanje rastegnuti na nekoliko dana 🙂

Evo kako se kretala cijena BTC-a od trenutka kad sam prestao pisati pa do sada….

Nije baš išlo kako bih želio da je, ali ok. Cijena je krenula malo gore kako sam i očekivao da bude. Još sam malo ulazio u short, a onda prestao sa daljnjim ulascima u short i postavio stop loss. Onda je cijena krenula dolje. Do tog trena sve prema očekivanju. A onda, opet muka! 😀 Pošto ne mogu 24 sata u danu pratiti market nisam mogao reagirati kod reversala oko $46,500 i propustio sam zaradu. Bila bi to solidna zarada jer sam imao solidan short koji je bio na distanci od preko $1,000, s polugom. Uz polugu je promjena cijene od $1,000 fini postotak. Imao sam prve zadane izlaske iz pozicije malo ispod razine na koju je došla cijena. Očekivao sam da će minimalno doći do cca $46,300, a da će vjerojatno otići i ispod $46k. Nažalost cijena je došla samo do cca $46,500, i to dok nisam pratio.

Ipak, ovo kretanje cijene posljednjih dana mi nije iznenađenje jer me zapravo začudilo što nije ponovno otišla preko $50k još prije par dana. Sad trejdam dalje trenutnu situaciju.

Trenutno je dobro, ali sekunda je dovoljna da se sve promijeni pa ne skidam jedno oko s marketa 🙂 Trenutno trejdam i za fond i privatno, ali u sklopu privatnog accounta imam dio namijenjen za fond i odredio sam si na kraju godine prebaciti nadam se profit u fond da makar tako dovedem fond u plus ako se još otegne dovlačenje stanja fonda u profit sa fondovskim accountom. Velim, kad je mali kapital je teško, tj. sporo, s obzirom da sam se odmah na početku zapetljao u minus. Na privatnom accountu ipak imam manje opterećenja jer se za to ne trebam opterećivati ako ne ide dobro, ali još važnije, tamo je malo konkretniji kapital. Bez problema zatrejdam koji lot BTC-a, a onda je promjena cijene od recimo $1,000 profit/gubitak od isto $1,000 x broj lotova. Koristim MT4 pa se trejda na lotove, a 1 lot na paru BTC/USD je jednako vrijednosti 1 BTC-a. Odredio sam si do kraja godine na tom accountu napraviti profit i za fond pa da bar tako dovedem fond u profit ako ne uspijem uskoro i sa samim fondovskim accountom. Fond je crypto fond, a ja na privatnom accountu trejdam i druge assete (uključujući i zlato, forex, naftu, indekse, dionice….), ali trejdam i crypto pa može proći 🙂 Malo koristim situaciju dok još nije sve formalno aktivno 😉 Naravno da i na privatnom accountu bude gubitaka, ali na njemu ipak ne trejdam samo divlji crypto i imam pristojan iznos na raspolaganju pa mogu pričekati priliku na raznim assetima i onda reagirati, pa uzeti solidan profit.

Ne volim spominjati konkretne iznose, ali reći ću da trenutno na privatnom accountu, na pozicijama koje sam večeras otvorio (malo crypto i pretežno zlato i Dow), već imam (otvoreni) profit sa kojim bih bio vrlo zadovoljan da sa fondovskim accountom napravim u jednom danu. Trebalo bi biti obratno :D, ali neka, doći će i to naknadno jer je ovo tek sramežljivi početak 🙂 Biti će još puno gubitaka do kraja godine, ali i profita, pa ipak očekujem da ću na kraju godine ubaciti profit u fond jer na privatnom accountu djelomično trejdam i za fond (velim, malo koristim situaciju dok nije sve formalno aktivno 😉 ). Ako ipak ne ispadne tako, fondić neće ništa gubiti radi toga jer ću svejedno namiriti potrebno.

Dodat ću još jedan savjet… Trejdanje se uči, nakon što se dođe do teorijskog temelja, direktno na marketu skupljajuće sate i sate screen-timea, kroz mjesece i godine. Zašto kroz mjesece i godine? Zato što market reagira na jedan način za vrijeme bull marketa i na drugi način za vrijeme bear marketa, bez obzira o kojem se assetu radi. Treba proći barem jedan cijeli ciklus marketa da bi se stekao uvid u ponašanje marketa i vidjelo kako se strategija ponaša u različitim uvjetima na marketu. Čak i kada se sve to poprati opet se deševaju neočekivane situacije jer se market stalno mijenja. Da je lako svi bi trejdali 🙂 Što se tiče ustaljenih pravila, gore sam napisao svoje mišljenje o pravilu u vezi stop lossa.

Danas me jedna situacija sa zlatom podsjetila da u ovaj post ubacim još nešto. Tiče se pravila o puštanju profita da radi, odnosno držanju otvorene pozicije sve do targeta. Kod swing trejdova još nekako, ali kod intraday tradinga i pogotovo kod scalpinga nikako! Danas mi je u jednom scalp trejdu zlato došlo na 15 centi od targeta. Postavio sam stop loss u profit zoni, malo ispod cijene koja je bila u tom trenutku, da ne ostanem bez već stečenog profita i da još ne bih kasnije otišao u gubitak. Dobro da sam to napravio jer cijena nije došla do targeta (često dođe samo blizu) i čak je kasnije otišla na razinu na kojoj bi mi pozicija bila u minusu. Na privatnom accountu to mogu jer sam imao poziciju veću od od 1 lota zlata (1 lot zlata je ekvivalent 100 unci zlata, ali ne trejdam sa milijunima dolara jer i na tom accountu koristim polugu) i postojeći profit mi je već bio pristojan. Ako je mali kapital onda ipak nema smisla panično stop lossati čim se uđe u profit zonu jer se tako neće ništa zaraditi, a ako ode u gubitak on neće biti značajan (ako je dobar money management). Uglavnom, pravilo o puštanju profita da radi je još nešto sa čime se ne slažem u potpunosti. Ako ništa drugo, onda se barem treba staviti stop loss na razinu koja neće dovesti do gubitka ako se cijena vrati jer kad cijena dođe blizu targeta i krene nazad većinom se treba smatrati da je pattern koji se trejdao ipak odrađen i time poništen. Znači, ako cijena dođe blizu targeta pa se dosta vrati, piši kući propalo jer se treba smatrati da je pattern odrađen pa zatvaraj poziciju. Nikakvo daljnje puštanje profita da “radi” jer većinom kasnije neće napraviti ništa osim gubitka.

Još nešto u vezi stop lossa i RR omjera. Mnogi trejderi stavljaju stop loss malo iznad ulaza u poziciju pa zato i mogu uhvatiti RR od preko 3. Ako trejdaš recimo double top pattern, jednostavno ne možeš imati RR preko 3 jer ako uđeš kada se pattern potvrdi onda ti target može biti maksimalno na omjeru 1:1, i to u najboljem slučaju. Eventualno može biti više ako bi taj pokret cijene aktivirao još neki drugi pattern, ali privilegija je imati mogućnost čekati i trejdati samo takvo prilike. Bolji trejderi koji baš inzistiraju na RR od najmanje 3 trejdaju pretežno strukture i ključne razine u kombinaciji sa Finonaccijem. Ipak, nije niti tada lako postići RR od preko 3 jer i stop loss treba biti daleko ako ne želiš biti brzo izbačen iz pozicije. Kod primjerice double topa, stop loss bi po mnogima trebao biti iznad linije nosa, ali to će jako često rezultirati izbacivanjem iz pozicije prije nego što cijena krene prema targetu. Ako se stavi stop loss iznad desnog topa onda se ne može imati RR 1:3, vrlo jednostavno. Zato, to o 1:3 RR-u je još jedna glupost, ako se mene pita. Velim, ja u svemu imam specifična razmišljanja i ne moram biti u pravu, ali eto imam vlastito mišljenje 🙂 Puno puta u životu mi je vlastito mišljenje drugačije od većine koristilo, a često je tako bilo i u trejdanju. Trenutno mi nije najbolje trejdersko razdoblje, ali na dulji rok svakako očekujem da će sve doći na svoje i da će sve biti ok.

Analiza mogućeg daljnjeg kretanja cijene bitcoina (fundamentalna i tehnička)

U nastavku je moje mišljenje o budućem kretanju cijene Bitcoina. Radi se o djelomičnoj fundamentalnoj analizi i tehničkoj analizi, u kombinaciji. Napominjem da ne moram biti u pravu i da ću ja osobno promijeniti mišljenje ukoliko se na marketu promijeni situacija, tako da neka se nitko ne vodi za ovim kao da je to neka potpuno točna smjernica jer me market može vrlo brzo demantirati, a on je glavni 😉

Ukratko, tvrdoglav sam pa, iako sam dugoročno jako bullish, kratkoročno još uvijek nisam uvjeren u ovo što sad većina očekuje za Bitcoin do kraja ove godine. Za sada još uvijek nisam uvjeren ne samo da će cijena na $100,000 ove godine nego i da će uopće napraviti novi ATH ove godine. Ne kažem da sigurno neće, nego da još uopće nema prave potvrde da hoće.

Pratio sam razinu od cca $36,600 koja je bila ključna da se uopće počne razmišljati o zaustavljanju daljnjeg pada i oporavku cijene. Nakon toga je važna razina bila $42,451. E nakon toga sam počeo vjerovati u mogućnost novog ATH-a već ove godine, ali to je tek bilo vjerovanje u takvu mogućnost, ne i računanje na to kao nešto sigurno.

Neki su nedavno osporavali da se nalazimo u čistom bear trendu. Ima ih koji su pad od cca $65k do cca $29k nazvali korekcijom. Korekcija je nešto umjereno, a pad od preko 50% se naziva potop. Dugoročno je Bitcoin u bull trendu od prvog dana svog postojanja, ali unutar tog neospornog dugoročnog bull trenda imamo kraće i dulje bear trendove. Po meni smo bili u bear trendu od početka 5. mjeseca do pred kraj 7. mjeseca. Trenutno smo u bull trendu, ali postoji mogućnost da se radi o kratkom bull trendu unutar duljeg bear trenda, a sve to je unutar dugoročnog bull trenda (mislim da novi rekordi dugoročno nisu niti najmanje upitni).

Moje mišljenje za daljnje kretanje cijene Bitcoina je da će otići preko $50,000 (trenutno je parsto dolara ispod), doći do $51k, moguće i cca $52k-$54k, a nije isključeno i do cca $57k. Tada bi mogao opet krenuti pad, ako cijena ne nastavi dalje gore i ne probije cca $59,600.

Trenutno mi najrealnije djeluje da će cijena uskoro otići preko $50k, pa ako se ne odbije onako naglo i žestoko od $51k da će doći između $52k i $53k. Tada bi se mogla snažno odbiti prema dolje i zaroniti minimalno do cca $42,500, ali nije isključeno niti ispod $40k, pa onda moguće i ispod $30k.

Da moram odabrati da li je realnije da sa ovih trenutnih skoro $50k cijena ode na novi ATH (znači preko $65k), ili da padne do cca $36k ili niže, rekao bih da mislim da će biti ovo drugo, tj. pad. Razlika od trenutne cijene je slična. To uopće ne znači da je to nešto sigurno i da ću sada otvoriti pozicije u skladu sa time, ali gledam na to kao realnu mogućnost. Ipak, nisam uopće siguran da će cijena pasti ispod $40k, ali sam prilično siguran (koliko je moguće biti siguran) da ćemo uskoro opet vidjeti barem $43k ili cca $42,600.

Eto, ne sramim se javno napisati mišljenje koje je drugačije od mišljenja većine priznatih analitičara i od mišljenja skoro svih malih trejdera 🙂 Istovremeno, da moram reći da li će cijena kad-tad na novi ATH, rekao bih da sigurno hoće, makar i prije toga pala ispod $20k. Meni je prosječan ulaz mojih bitcoina na cijeni od 4 znamenke pa me ne brinu ove turbulencije jer dugoročno definitivno očekujem nove rekorde, a u međuvremenu mislim da je samo teoretska šansa da cijena padne ispod mog ulaza. Biti ću zabrinut ako će cijena 2025. biti manja nego što je danas, ali mislim da neće biti tako 😉

Trenutno je situacija jako bullish i jako puno pokazatelja sugerira daljnji rast cijene, i to snažan rast. Tržišni sentiment je također jako bullish. Ne samo to, nego mnogi se kunu u $100,000 do kraja godine, uključujući neke stvarno respektabilne analitičare i fond managere fondova koji raspolažu sa milijardama dolara.

To se ne smije ignorirati, ali ja ne volim ograničenja i da nešto ne smijem 😀 Hajdukovci bi rekli “Uvik kontra”. Ja sam dinamovac, ali isto sam često kontra 🙂 Zato mi sada još uvijek prevladava bearish razmišljanje 🙂 Možda jakoooooo griješim (lako moguće), ali jednostavno guram svoje mišljenje dok se ne uvjerim da je pogrešno.

Zašto i dalje mislim da ćemo prije vidjeti jači pad nego novi ATH? Razlog nije samo intuicija i “feeling” jer se sa time ide u kladionicu, ne na market. Razlozi su fundamentalni i tehnički.

Malo sam stao sa pisanjem pa nastavljam 04.09. ujutro. Evo što je cijena napravila u međuvremenu:

Znači došla je do očekivanih $51,000. Nakon toga je malo pala, ali neda se, pa vjerujem da će još gore. Ranije u tekstu sam spomenuo da mislim da će najmanje do $51k i to je odrađeno, ali trenutno mi djeluje da će i više gore.

Moje daljnje očekivanje kretanja cijene Bitcoina je da će, moguće uz privremena kolebanja, otići preko $51k. Mislim da bi cijena trebala svakako doći do $52k, a mogla bi prijeći $52k i doći do cca $52,500-$53,000. Može i premašiti $53k za parsto dolara. Ako uspije to probiti, moguće je i da ode do cca $55,000-$55,600. U nekom stvarno jako bullish scenariju vidim mogućnost da cijena dođe i do cca $57k, a u totalnom ekstremu da ode i skroz do cca $59-$60k. Ipak, tih eventualnih $57k+ smatram ekstremom, a razlika od trenutne cijene do cca $43k je otprilike jednaka, ali to ipak smatram puno realnijom opcijom.

Trenutno ne vjerujem da će uspjeti probiti $60k i otići gore. Naravno da nije nemoguće (Bitcoin je u stanju rasturiti sve otpore i potegnuti tisuće dolara prema gore), ali trenutno bih prije rekao da se to neće dogoditi ove godine nego da hoće. Ok, neću isključiti mogućnost da bude ove godine, ali mislim da prije moramo vidjeti pad na najmanje cca $43k. Ako ipak probije $60k, tada postaje vrlo vjerojatno da ide ubrzo nakon toga na novi ATH. Ako to bude ove godine mislim da ipak neće na $100k, ali moglo bi biti dosta preko $65k.

Ukratko, trenutno je BTC malo iznad $50k. Mislim da ide do cca $52k-$53k, eventualno do cca $57k, a onda pada na cca $43k. Što će nakon toga biti se još ne može znati i treba pričekati da se to dogodi (ako se dogodi) pa će onda biti jasnija slika. Ovo bi se moglo odigirati u roku od idućih par dana (da počne) pa do 2-3 tjedna, a u roku od maksimalno cca 2 mjeseca (vjerojatno brže) bi trebalo biti tako odigrano (znači da je cijena ili probila $60k ili pala na cca $43k).

Zašto ne vjerujem u rušenje ATH-a već u narednim danima/tjednima? Zato što bi po tehničkoj analizi morao doći jači pad, a s druge strane, došlo je do previše euforije na marketu što najčešće ne završava dobro. Maloprije sam vidio prognozu i da BTC ide na milijun dolara u idućih 6 mjeseci, prognoze ozbiljnih analitičara govore o sigurnih $100k prije kraja ove godine. Uglavnom, sve vrvi euforijom i ogromnim očekivanjima u vrlo kratkom roku.

Moram reći da trenutno postoje strašno bullish fundamenti. Neki od njih su Salvador (iako se trenutno tamo protive Bitcoinu kao legal tenderu), Twitter, PayPal, Amazon, Microstrategy, Greyscale, Coinbase, potencijalno opet Tesla, milijarderi i još drugi. Neću u detalje o svemu nabrojanom, ali npr. Coinbase je najavio kupnju crypta za 500 milijuna dolara i u budućnosti konstantno kupovanje za 10% prihoda (ili profita, ne znam točno). Microstrategy također najavljuje daljnje značajne kupnje (također se radi od stotinama milijuna dolara, ako ne i milijardama). PayPal i Twitter ubacuju BTC u svoje poslovanje, banke formiraju crypto deskove za svoje imućne klijente itd. Znači ovo nisu samo dobri fundamenti za daljnji rast Bitcoina, ovo su luđačko dobri fundamenti! Radi toga postaje još sigurniji dugoročni bull trend i da će BTC definitivno na nove rekorde, i to jako visoke.

Radi navedenog, tko razmišlja o dugoročnom investiranju u kripto, ako sada kupi dugoročno neće pogriješiti. Iznosim samo svoje osobno mišljenje, a naravno da možda griješim (to se odnosi na sve što pišem). Čak i ako cijena jako padne sa ove razine, kroz koju godinu bi jednostavno morala biti puno veća od trenutne. Moje mišljenje je da će 2025. biti dobra godina za prodaju Bitcoina i da će tada cijena biti značajno veća od trenutne. Ako u međuvremenu padne i ispod $20k, svejedno mislim da će 2025. biti puno veća nego što je sada ($50k) i da će biti vjerojatno punoooo veća od trenutnog ATH-a ($65k). Ako cijena uskoro preleti zadnji ATH i ode čak i preko $100k, također i u tom slučaju vjerujem da će cijena 2025. biti puno viša. Koja god cijena da bude uskoro, taman i da ode na parsto tisuća dolara, smatram da će 2025. biti još veća. Znači, sada investirati i zaboraviti na to 2025. bi trebao biti recept za jako dobru zaradu.

Dakle, fundamenti su izrazito dobri i svakodnevno se pojavljuju nove dobre vijesti za Bitcoin. Na tržištu vlada FOMO, odnosno strah od propuštanja. Nije ti FOMO kakav može biti i kakav je znao biti, ali je ipak FOMO. Opet sam prekrdašio sa duljinom posta pa neću ulaziti previše duboko u fundamente jer želim polako završavati post, iako sam tek počeo sa onim što je zamišljeno kao glavna tema posta 🙂 Uglavnom, fundamenti su dobri, točnije odlični. Redovno dolaze novi milijuni dolara u BTC, a to je tek početak naspram onog što ja očekujem u idućim godinama. Bitcoin je ograničen, dobar dio bitcoina je zauvijek izgubljen, a dobar dio bitcoina drže neki koji ga sigurno neće uskoro prodavati. To znači da je ponuda izrazito ograničena, a potražnja iz dana u dan raste.

Po nekoj mojoj ranijoj računici dovoljno je svega 500 milijardi dolara (koje bi friško ušle u BTC) da cijena jednog bitcoina teoretski ne može biti ispod $50,000, a zna se da se trguje uz premiju pa 500 milijardi dolara može podići cijenu i 10x, ali i više. Kod dionica postoji book value, a dionicama se redovno trguje na nekoliko “bookova”. Novih 500 milijardi dolara za Bitcoin je minimum koji se očekuje jer svako malo čitam da netko velik ulazi sa milijardom, a ETF-ovi još nisu niti odobreni, crypto još nije reguliran pa je većina velikih fondova formalno još vani itd itd. Znači novih najmanje 500 milijardi dolara u bitcoin ulazi gotovo sigurno, a samo to je već dovoljno da cijena ode na parsto tisuća dolara. To vjerojatno neće biti preko noći, ali će biti u idućim godinama.

Još nešto važno su inflacija, luđačka monetarna politika, dolazeća kriza i zlato. Inflacija se konačno počela ozbiljnije osjećati u realnom sektoru (globalno). Do sada se jasno vidjela na burzama i to je pravi razlog zašto su indeksi na rekordima usred neviđenih ograničenja (korona sranje). Novac se stvara (bez ikakvog pokrića u proizvodnji roba i usluga koju prati povećanje potražnje i potrošnje) kao da nema sutra (to radi i FED i ECB). Svi koji nisu trentuno na samrti i koji će još malo poživiti će doživjeti neviđeni kolaps. Lako moguće da vidimo i kolaps dolara (jedino što ga drži se osramotilo u Afganistanu i time su opasno zaljuljani temelji moći dolara koja već dugo nije u gospodarstvu, a to će se uskoro početi shvaćati). Ovo što se radi je kao kad se usred krize narkoman šutne novom dozom pa se oporavi i dobro mu je, do sutra. Zna se što heroin radi čovjeku i kako to završava. Nema niti teoretske šanse da monetarni sustav izbjegne drastične posljedice ovog što se trenutno radi, a isto vrijedi i za globalno gospodarstvo. Zato ćemo imati jako gadnu krizu, to je neupitno. Radi toga mudriji investitori polako počinju prebacivati novac u Bitcoin. To što on danas vrijedi $65k, pa sutra $29k, pa prekosutra $50k nije ništa strašno ako znaš da je prije samo godinu dana bio jedva $10k (to mnogi zaboravljaju).

Što se zlata tiče, još prije par godina sam napisao na ovom blogu (tj. na starom, a stari postovi još čekaju prebacivanje ovdje 😀 ) da očekujem da Bitcoin dođe minimalno do 10% market capa zlata. To je ostvareno, ali još važnije, to je ostvareno i prije nego se Bitcoin onako pravo zahuktao. Čovječe, kad ovako pišem i sve još jednom sumiram onda ponovno shvatim što je Bitcoin i koliki potencijal još ima, koliko još ima prostora za rast. Nestvarno! BTC je investicija stoljeća! Uglavnom, zlato više nije jedini izbor za prebacivanje kapitala kad zagusti. To sam još prije par godina također točno predvidio da će se dogoditi. To je isto zapisano u nekom od starijih postova. Neki investitori u zlato, veliki optimisti, očekuju zlato na $8,000 za uncu. Nije nemoguće jednog dana, ali definitivno će BTC prije na $200k+ (približno jednak postotak promjene) nego što će zlato na $8,000. Mislim da to uopće nije niti najmanje sporno. Što se tiče potencijalnog pada, BTC može pasti nešto više od zlata, ali privremeno. Propast neće niti jedno niti drugo. Zlato nije uopće zaštićeno od padova. Možda ga uskoro vidimo na velikom discountu (samo kažem 😉 ). Ipak, ako uskoro dođe do sloma koji je neizbježan zlato bi moralo gore, a BTC je dobrim dijelom prebolio dječje bolesti i više nije baš sigurno da bi opet roknuo onako divljački kao u ožujku 2020. kad su fašisti počeli sa korona torturom. Može se ipak dogoditi da opet jako padne sa cijelim tržištem, ali brzo bi se trebao oporaviti. Dobar dio kapitala je već počeo prelaziti sa burzi u zlato i Bitcoin, a to će se i nastaviti. Zato velim, zlato više nije jedina destinacija za izbjeglički kapital. tu je sada i Bitcoin. Biti će ovo prva kriza od kad je tako i zato se više ne bih kleo u zlato kao nekad. Imati će ono svoj rast kad zagusti, ali mislim da će biti manji od rasta koji mnogi očekuju. Zapravo sam prilično siguran u to.

Što se tiče burzi, one su opet postavile nove rekorde posljednjih dana, a mislim da će i dalje gore. Ne znam gdje je granica, ali mislim više nije daleko. Očekujem daljnji rast, a onda potop, možda već i ove godine. Trenutno mi najrealnije djeluje da će to biti ove jeseni ili iduće proljeće. Daleko je to od sigurnog jer su pred neizbježno izbijanje krize (najjača gospodarstva su ušla u recesiju, uključujući i Njemačku) napravili sve ovo s koronom i stvorili si opravdanje za te silne bilijune koji su privremeno odgodili krizu, ali koji garantiraju jaču krizu kad je više neće uspjeti odgoditi. Ne znam da li je virus slučajno došao pa je iskorišten i sve je nenormalno uveličano ili je namjerno pušten, ali je sve to jako smrdljivo i gadljivo. Uglavnom, kako su iznenadili i smislili to s tim bilijunima bez pokrića (ni u snu nisam mogao zamisliti da će napraviti takvu glupost) tako mogu opet nešto bolesno izvesti pa neću reći da slom sigurno dolazi kroz koji mjesec, ali da je lako moguće, je. U svakom slučaju doći će i biti će jakoooo gadan. Malo po malo već sad osjećamo posljedice svega što se radi u posljednje vrijeme. Ako netko nije primijetio, sve je poskupilo, a to je tek početak. Ok, ne doslovno sve, ali puno toga. Na jesen stiže novi val poskupljenja, a onda tek počinje.

Sad ću o negativnoj strani kretanja cijene Bitcoina. Kao što sam upravo napisao, fundamenti Bitcoina su odlični i to je garancija dugoročnog rasta, ali kratkoročno je moguće svašta. Baš zato što sad svi očekuju divljački rast mene ne bi iznenadilo da market odradi drugačije. Koliko god da sam dugoročni bull i da mi odgovara rast cijene Bitcoina jer imam priličan iznos investiran u njega, ipak svoju investiciju smatram dugoročnom i pomalo me iritira gledati ovo kreveljenje klinaca na YouTube i njihovo mjesečarenje (moonanje). Sutra kad BTC padne će biti “it is the end”, “I sold everything”, “BTC is dead” itd, a kad raste onda se lako počne maštati o milijunima dolara za jedan bitcoin. Pretjerivanje u jednom i u drugom.

Uglavnom, djeluje mi da je trenutno previše euforije na tržištu. To automatski znači da je i puno longova, a bome i puno longova sa polugom. Mislim da još nije kritično, ali uskoro bi moglo postati pa će se neke platforme morati zaštiti tako da malo “interveniraju”. To više nisu platformice sa par milijuna dolara nego se radi o milijardima dolara, čisto da se zna. Kad popucaju longovi tad bi mogao krenuti show radi lančane reakcije. Da se zatvori long, potrebno je prodati po bidu, a kada se prodaje po bidu onda se zaustavlja daljnji rast (jer kupnja više ne gricka ask pa niti ne diže cijenu) i pokreće pad. U tom trenu se počinju otvarati nove short pozicije (prodaja) pa se cijena spušta još niže. Sve to može biti samo privremeno i beznačajno, ali ako je jači volumen može biti i ozbiljno, pa onda i potrajati. Sjećam se igrica na ZSE 2000-tih. Pred zatvaranje burze se manipulira cijenom da popucaju margini pa onda nastane show. Nadobivao sam se margin callova radi takvih manipulacija 🙂 Tada je još bilo baš margin callova, doslovno telefonskih poziva, pa su me više puta lijepo zamolili da doplatim nekad i desetke tisuća kuna u roku od 24 sata da mi ne prodaju dionice 🙂 Izgurao sam sve to i ukupno ipak jako dobro zaradio, ali baš radi tih iskustava dobro znam što znači pucanje margina, longova, shortova… Uostalom, često se pojavi vijest da je likvidirano nekoliko milijardi dolara vrijednih pozicija u BTC. U posljednjih nekoliko mjeseci se to dogodilo više puta, a za većinu tih situacija je bio zaslužan smećar kojeg sam spominjao ranije u tekstu.

Na Wall Streetu preko 80% trgovanja (možda i preko 90%) obavljaju botovi (algoritmi programirani za trgovanje). Ne znam koji je postotak na crypto marketu, ali pretpostavljam da nije manji od 70-80%. Što radi bot? Trguje po unaprijed zadanim naredbama, odrađujući nekad i desetke transakcija u sekundi. Vidio sam da se mogu kupiti neki botovi za svega dvadesetak dolara. To je smeće! Može nekad donjeti zaradu, ali dugoročno će vrlo vjerojatno donjeti samo gubitak. Barem kad su u pitanju ovi jeftini botovi. Wall Street plaća quantove (vrsne programere koji rade botove) milijune dolara. Čisto sumnjam da bi trošili milijune dolara na samo jednog quanta da mogu na Internetu kupiti dobar bot za dvadesetak dolara 🙂

Meni je palo napamet da tražim jednog prijatelja koji je jako dobar programer da mi isprogramira jedan bot za trejdanje. Odustao sam jer sam shvatio da mi neće moći isprogramirati bot kakav želim i da bi za ono što želim nekom stvarno svjetska klasa programeru morao platiti ogroman novac, doslovno ogroman, a pitanje je da li bih dobio baš točno ono što želim. Poanta je da bot ne može zamijeniti čovjeka, a samim time, bez obzira na fundamente, ako cijena iz bilo kojeg razloga ode naglo dolje to će navesti botove na prodaju. To će kreirati nove situacije i patterne na marketu što će navesti i retail da počne prodavati. Tako dolazi do većih padova i kad su fundamenti zapravo jako dobri.

Znači, previše je euforije na marketu i mnogi su se okuražili sada longati sa polugom. Ako longovi dođu do kritične točke za platforme (a mogli bi) one će jednostavno morati “intervenirati”. Također, na marketu uvijek postoji određen broj jakih bearova koji samo čekaju priliku za prodaju. Kao što ja vidim neke ključne razine tako naravno vide i oni. To su razine na kojima oni vrebaju, a ako se u to vrijeme potrefi i kritičan broj longova, pa se onda možda još izbaci i neka loša vijest, eto belaja! Marketi su svi od reda “rigged”, odnosno djelomično namješteni. Netko će izdvojiti Bitcoin kao rizičan manupulativni asset, ali naivan je ako misli da je drugačije sa bilo kojim drugim assetom. Npr. zlato, jedan od asseta sa najvećim povjerenjem je bolesno kontroliran. Ipak, ogromna likvidnost ga drži donekle stabilnim, ali se stvarno bolesno manipulira sa zlatom. Isto vrijedi i za sve druge assete, ali visoka likvidnost donekle drži strabilnost.

Puno iskusnih bullova također zna gdje su ključne razine i targetiraju svoje longove do tih razina. To znači da mnogi bullovi na tim razinama također počinju prodavati. Pozicije tada zadržavaju samo neiskusni retail investitori (kojih je pojedinačno najviše, ali ukupno imaju manji kapital) i oni zato i statistički uvijek gube.

To što je svaki market pod manipulacijama i što je djelomično namješten me podsjetilo na jedan interview sa jednim trejderom. Na pitanje da li je market namješten rekao je “pa naravno da je, kako bih ja znao što istrejdati da nije?” 😀 Slažem se sa time. Uz TA pomaže i predvidjeti poteze velikih, čak i kada nisu u skladu sa prosječnim očekivanjima kretanja marketa.

Nastavno na ovo gore, smrde mi regulatori. Počeli su opasno pritiskati crypto burze i platforme pa mislim da je realno očekivati neku jaku negativnu vijest u kratkom roku. U kombinaciji sa ovim gore napisanim, to je u takvom slučaju garancija pada. Naravno da su sve to samo špekulacije, ali moje mišljenje je da su realne. Zato, mislim da je lako moguć pad do najmanje cca $43k, ali nakon što cijena ode još malo gore.

Što se tehnikalija tiče, tj. tehničke analize, trenutno sve izgleda jako bullish i još nisu odrađeni do kraja niti neki već postojeći bullish patterni. Ono što sada svatko vidi radeći TA je samo bullish bullish bullish. Ja ipak volim vjerovati da znam pogledati malo dublje od prosjeka (jest da mi je fond u minusu, ali ispravit ću to pa makar izludio prije toga) i vidim neke ne baš lijepe stvari (za one koji računaju na daljnji veliki rast) u dubljoj tehničkoj analizi.

Gledajući cijenu i RSI, vidim vrlo izraženu divergenciju. Ona postoji ne samo onako klasično, na 14 perioda kako je po defaultu, nego i uz različita drugačija podešavanja koja ja prakticiram da dobijem precizniju sliku. Još uvijek nije potvrđena, ali ako bude jači odbijanac na cca $52k-$53k, ili eventualno oko $57k, a očekujem da bude, onda bi se vjerojatno potvrdila, a to onda znači pad za najmanje nekoliko tisuća dolara u kratkom roku. To bi onda najvjerojatnije kreiralo i pattern koji bi targetirao na nekih $43k. Mada, novi pomak cijene mijenja i sliku charta pa se može svašta iscrtati, ali ako cijena jurne prema dolje mogla bi naići na prvi snažniji support malo iznad $42,500 što bi onda moglo biti oko $43k. Ako dođe do takve situacije moguće da bi i RSI na malo duljem periodu otišao u bearish zonu, a kada se to dogodi onda nastupa bear trend (može biti i samo privremeni, ali je ipak bear trend i cijena više pada nego što raste).

Nedavno, točnije 26.08. je bilo jako kritično i lako je moglo doći do daljnjeg većeg pada, ali mislim da je cijenu spasilo od pada to što je dolazio vikend kada obično retail bullovi mogu uz manji volumen podići cijenu. To je zaustavilo daljnji pad koji bi vrlo vjerojatno nastupio da se sve odigiralo recimo u ponedjeljak pa da aktivni botovi kroz tjedan budu navedeni na shortanje i time dalje ruše cijenu. Tad je cijena zaronila ispod EMA ribbona, MACD je ulazio u bearish zonu, a formirao se i pattern koji je trebao imati target oko $44k. Da se to odigralo, pa da je cijena još samo malo mala pod zaletom koji bi imala, mislim da bismo je opet vidjeli na testiranju supporta koji je na cca $36,600. Zapravo sam to pokušavao istrejdati, ali nažalost nije prošlo. Pratim takve stvari i proći će neka buduća prilika. Nakon analize zaključujem da nije prošlo jer je dolazio vikend i bullovi su preuzeli kontrolu i spasili cijenu od pada.

Trenutno je cijena iznad EMA ribbona (4H-chart koji je dobar pokazatelj), a formiran je i većinom pouzdan bullish pattern. Tu je još i pozitivna situacija sa MA, SMA i EMA na kraćim i duljim periodima, a naravno i jako dobri fundamenti i pozitivne vijesti kojih je puno i često pristižu nove. Uz sve to, imamo i opću euforiju. Nije to euforija kakva je znala biti (kada je Bitcoin bio na svim naslovnicama), ali je ipak euforija. Radi svega toga mislim da je najrealnije da će cijena još porasti. E sad, ako to ne poprati značajno povećanje volumena i stabilan umjeren tempo, RSI neće dovoljno narasti da se poništi divergencija. Sad kad ovako s odmakom analiziram, vidim da je 26.07. bio ekstrem, a to je baš i dan koji sam jako dobro zapamtio jer sam do tog dana jako dobro odradio za fond i ispeglao skoro cijeli minus koji je nastao u 5. i 6. mjesecu, a ukupno nije bio mali. Računao sam da mi treba još samo 3-4 dana do prelaska u profit, i to uz laganini trejdanje, a onda je sve krenulo nizbrdo 🙁 Ne mogu niti opisati koliko je to sve deprimirajuće jer mi se događa ovako na početku rada fondića, ali što je tu je. Samo me drži nada da ću dobiti povjerenje da nastavim iako je trenutno loša situacija, jer ovako dok nemam dobar rezultat ne mogu niti želim tražiti nove investicije, a ako mi se postojeći kapital povuče ode fondić u PM 🙁 Ali nema predaje! 🙂 Dakle, RSI je sada prilično važan indikator.

Puno profi trejdera kaže da ne voli indikatore. Ja se baš ne slažem. Neka slobodno sada zlobni pomisle “zato i nisi profi trejder” 😀 Trenutno nisam profi trejder je sam zadnjih desetak godina profi domainer, ali upravo postajem i profi trejder i u određenom roku ću postati bolji od dobrog dijela profi trejdera 😉 To je moja odluka i nema odstupanja. Uočio sam koje stvari moram popraviti, a u kojima sam već bolji od mnogih drugih. U određenom roku postajem jako dobar profi trejder, garantirano 🙂 Domaining i trading, savršena kombinacija za iduće godine! 😉

Dakle indikatori, oni ne predviđaju cijenu nego je prate (samo Bog može nepogrešivo predvidjeti cijenu). Zato se djelomično mogu složiti sa onima koji ih ne vole, ali samo djelomično. Konkretno RSI, on zapravo nije indikator nego oscilator, ali sve se to pojednostavljeno naziva indikatorima. On također prati cijenu, ali “po svom”, što je često indikativno, pa ga zato smatram dobrim indikatorom. Treba ga znati pravilno očitavati i treba znati podesiti periode da odgovaraju trenutnom stanju marketa. Mislim da je u tome ključ. Drugim riječima, treba znati koristiti RSI. Njegoi period je po defaultu 14, ali ja jako rijetko držim na 14. Redovno podesim ma manju ili veću vrijednost da vidim ono što me trenutno zanima. Često odredim datum ili sat od kojeg nešto gledam pa privremeno podesim RSI periode samo na temelju toga.

Mislim da je pogrešno samo gledati da li je RSI u overbought/oversold zoni. Druga stvar, niti te zone nisu dovoljno pouzdane ako ih se gleda po defaultu 30 i 70 nego je bolje to korigirati da se izbaci dobar dio lažnih signala. Ja volim gledati kretanje RSI-a, patterne koje stvara, ali i općenito ga gledati kao kad gledam cijenu. Često bih mogao trejdati i da samo gledam RSI, bez da uopće vidim cijenu. Naravno da to nije preporučljivo, ali mislim da je moguće i da možda uopće ne bi ispalo loše.

Trenutno vidim bearish divergenciju, a ona je posebno izražena na daily chartu. Razine RSI koje smatram ključnima u narednim danima su od cca 67 do cca 77, ovisno o periodu RSI-a. To se odnosi na periode koje si ja postavljam, a nema smisla da ih sad sve nabrajam jer ne koristim samo jedan period pa se onda i vrijednosti RSI-a koje pratim mijenjaju ovisno o duljini perioda. Ako RSI još poraste, mislim da to zapravo neće značiti overbought nego će potvrditi produžetak bull trenda. To je zapravo suprotno teorijskom učenju o trejdanju, ali kao što sam već puno puta rekao, ja često idem kontra 🙂

Daljnjim rastom RSI na važnijim (duljim) timeframeovima ide se prema overbought zoni, odnosno na RSI preko 70. Po učenju, sve preko 70 je overbought i treba razmišljati o prodaji. Ja ne volim to teorijsko znanje jer u praksi često “ne drži vodu”. Zato i kažem, granica od 70 je preniska i daje previše lažnih signala pa si je ja postavljam višlje. Druga stvar, u ovom slučaju i u trenutnoj situaciji odlazak RSI-a u zonu od 70+ zapravo znači swing breakout što bi svakako bio bullish signal. Zapravo, smatram da sada prelazak RSI-a u “overbought” 70+ zonu (na duljim timeframeovima charta) nije signal za prodaju nego baš suprotno! To je signal da je potvrđen daljnji bull trend, da je moguće poništenje divergencije koja se stvorila (ali koja još nije potvrđena) i da će cijena dalje rasti, a da će korekcija doći tek kasnije i da će biti samo korekcija, a ne potop.

Evo još jedne upadice 🙂 Ja pišem ovakav post jer se nadam da će barem nekome biti zanimljivo i korisno, ali i radi sebe. Meni samom neke stvari budu uočljivije kada pišem ono što vidim chartu. Evo upravo sam vidio nešto što sam morao prije vidjeti, ali sam propustio. Na dan 21.07. je na RSI došlo do swing breakouta uz snažan bullish candlestick pattern na cijeni (daily chart). To nisam na vrijeme vidio, a mogao sam samo da sam pogledao. Vidio sam candlestick pattern, ali nisam vidio swing breakout na daily RSI chartu jer to nisam niti pogledao tada. Znam da sam dobro trejdao cijeli 7. mjesec, zapravo odlično jer sam stvarno dobro odradio taj mjesec i skoro ispeglao minus do kraja, ali onda je negdje od 26.07. počelo štekati. Bio sam na 3-4 dana do prelaska u profit i onda je zacrnilo (ili zacrvenilo), majku mu hebem. Vidio sam da se mijenja trend, ali ne i ovo na RSI što bi mi dalo sigurnost da još tada otvorim jaki swing long trejd i komotno odem na dulji odmor. Ovako sam se uvalio u problem radi onoga što sam negdje gore u tekstu napisao kad je cijena pojurila preko $40k, pa sam je shortao s planom izlaska oko $36,600, ali nisam pratio cijelo vrijeme i ona je stala s padom na $37,300 i otišla snažno gore. To me baš pošteno zeznulo, ali što se može. Uglavnom, na greškama se uči. Ja kažem da sam sa svakim novim gubitkom sve bolji i bolji trejder. Evo pisanje ovog posta me je upravo navelo da si stavim bilješku da u budućnosti uvijek pazim na ovakve stvari na RSI-u. To će mi biti jako korisno ubuduće pa mi je sad drago što sam potrošio ovoliko vremena na pisanje ovog kilometarskog posta 🙂

Dakle, RSI je trenutno u bearish divergenciji (nepotvrđenoj) i nalazi se u bullish zoni. Divergencija je krenula prije cca mjesec dana. Ovo je jedna od najjasnijih divergencija koja se u posljednje vrijeme pojavila na daily RSI-u, možda i u zadnjih godinu dvije, izuzev one koja se stvarala u proljeće i koja je točno predvidjela bear trend. Trenutno se kreira četvrti vrh, što je obično zadnji ili predzadnji prije nego što krene price action (najčešće bude 3-5 vrhova). Sada su ključna iduća dva tjedna (zezam se, jer mi valjda riječ “ključno” mozak već podsvjesno povezuje sa onim fašistima iz okupatorskog stožera) 😉 Sada nisu ključna dva tjedna, ali bi moglo ispasti tako. Svakako je ključno da li će se formiranje ovog RSI vrha zaustaviti ispod ili iznad swing higha. Ako bude iznad, onda je to breakout i u tom slučaju mislim da cijena ide do barem $57k, a da korekcija koja će doći neće biti ništa više od obične korekcije. Pogled na 4-hour RSI sugerira da bi se akcija trebala odviti možda već u idućim danima.

Sve te prognoze su na jako tankom ledu. TA daje prednost na marketu, ali često je krhka. Sada ta krhka TA ipak meni govori da još uvijek nije vrijeme za prepustiti se euforiji nego biti na oprezu i vrebati short, a sa longom dobro paziti na razini preko $52k. Postoji i mogućnost da cijena više uopće sada ne ode opet preko $51k, ali mislim da ipak bude.

Divergencije općenito ne moraju značiti nešto divlje. One mogu značiti i samo stabiliziranje cijene i ono što se naziva sideway. Znači da cijena prestane rasti/padati i da se malo koprca na razini na kojoj trenutno jest. Divergencije mogu značiti i običnu korekciju koja ni po čemu nije drastična promjena cijene nego je samo mali pad ili mali rast (ovisno da li je prethodno bio pad ili rast). Ipak, one mogu značiti i jaču korekciju, a onda to može dovesti RSI u suprotnu zonu (znači u bearish ako je bio u bullish i obratno) što onda često rezultira promjenom trenda. Ukratko, divergencija može samo zaustaviti daljnje kretanje cijene, malo korigirati cijenu, ali i totalno promijeniti trend.

Ono što sada nije zahebancija je što ova divergencija koju gledam nije jedna od onih redovnih i na malim periodima charta nego je na dailyu i izraženija je od većine drugih u posljednjih godinu dvije. Traje već cca mjesec dana što bi moglo značiti da je pri kraju i da slijedi price action, ali nije čudno i da traje do cca 3 mjeseca. Ipak, ako se nešto bitno ne promijeni, mislim da bi morala biti ili poništena ili aktivirana najkasnije u roku 5-6 tjedana.

Retail je u euforiji, stižu dobre vijesti, a i puno botova trejda na temelju chart patterna i struktura. Mali trejderi također vole patterne. To sve ja volim uzeti u obzir pa mislim da će biti odrađeni ovi neki postojeći bullish patterni jer će dobar dio likvidnosti gurati prema gore, a medvjedi će manje shortati dok su aktivni ovi bullish patterni, što znači da bi cijena ipak trebala opet preko $51k. Treba pričekati da se vidi kojim će to intenzitetom biti (ako bude) i uz koji volumen. Mislim da će se to odigrati vrlo brzo.

Znači, slijedi daljnji rast cijene, ali moguće ne preko $52k-$53k i pogotovo ne preko cca $57k, a onda vjerojatno aktivacija divergencije i pad do najmanje $43k, vjerojatno oko $42,500. Tada RSI ulazi u bearish zonu i postoji velika mogućnost nove promjene trenda, ponovno u bearish. To u ovom trenutku nikako nije sigurno, ali je relativno izgledno. Koliko mogu biti siguran, toliko sam siguran da cijena uskoro pada na cca $43k, a ako produlji dolje vjerojatno se zaustavlja oko $36,600 pa ide retracement ili možda i reversal. Ako i to probije onda je novo testiranje supporta oko $33k. Ako i to probije, e hebiga onda, u tom slučaju mislim da ide ispod $30k. Ako probije i to ide na novi friški low (ispod $28,800), moguće i dosta nizak. Nije sve crno i moguće je da se cijena zaustavi na cca $36k ili cca 33k, pa da se formira novi veliki double bottom. To bi onda trebalo vratiti bullove na scenu i ako onda cijena potegne preko higha koji će biti postavljen u idućim danima onda je to otvoren put za rušenje ATH-a i postavljanje novih rekorda (uz samo minimalnu šansu povratka ispod lowa koji bi bio friško postavljen), bez obzira na sve postojeće prepreke. Bez toga ja trenutno ne vidim put do novog ATH-a, osim ako sad potegne preko cca $59,500 i ne vrati se odmah ispod $50k. Već probijanje $57k bez da se odmah snažno odbije dolje bi bilo dobar znak za novi ATH ove godine, ali mislim da je realnije prvo na barem cca $43k.

Sve ovo se vrlo lako promijeni pojavom novih značajnijih vijesti, ali po trenutnoj situaciji, meni ovo što sam napisao djeluje najrealnije. Opet ponavljam, to nikako nije nešto sigurno i treba pratiti da bi se vidjelo što će uopće biti sa divergencijom, da li će možda doći do swing breakouta na RSI-u i poništenja divergencije itd. Samo jedno je relativno sigurno, tko dugoročno investira u BTC, morao bi dobro zaraditi 😉

Eto, a tko je pročitao cijeli post, njemu svaka čast 😀 Zamislite koliko je tek naporno bilo napisati ga 😉

EDIT 07.09.2021.: Nisam dovoljno napisao pa ću dodati još malo teksta 🙂

Do sada se sve razvija kako sam i očekivao da bude. Cijena je probila $52k i trenutno je oko $52,700. To je u predviđenom rangu od $52k-$53k. Sad ćemo vidjeti što će dalje biti. Nije isključeno da ode preko $53k, ali tih $53k bi mogao biti okidač za pad. Danas je utorak. U ponedjeljak je bio neradni dan u SAD-u. Zanima me kako će se odigrati današnji dan na BTC marketu jer je od petka do danas cijena dosta porasla.

Još sam malo prostudirao situaciju i stvarno sve djeluje luđački bullish. Ja sam valjda jedan od rijetkih luđaka koji uz sve ovo očekuje jači pad cijene. Mogu dobiti poštenu šamarčinu od marketa, ali niti prva niti zadnja 🙂

Mene sad posebno zanima jedna razina, a ona je oko $43k. Uvjeren sam da će se cijena opet spustiti do te razine, a pad prema toj razini kreće u idućim danima ili najkasnije tjednima. Da si mogu priuštiti luksuz stop lossa na $60k, ja bih sada od $53k počeo formirati jaku short poziciju. Nažalost ne mogu jer ako nisam u pravu (što je lako moguće) onda bi mi gubitak koji bi rastao do $60k bio prevelik za trenutnu situaciju, a vrijeme ide (ovaj trejd bi malo potrajao i ako bude gubitak nisam izgubio samo dio kapitala nego i vrijeme) i što dulje stoji minus mog fondića to me više sram 🙂 Pokušati ću uhvatiti prijelomni trenutak ako budem ispred charta u to vrijeme i ako ga na vrijeme uočim.

Malo si gruntam nešto i nastala mi je zbrka u glavi. Smrdi mi na jači pad, a istovremeno, uzimajući u obzir globalnu gospodarsku i monetarnu situaciju, Bitcoin jednostavno mora podivljati toliko da će mnogi žaliti što ga nisu kupili na $50k kad je bio jeftin. Problemčić je što se samo zna da će podivljati i odletjeti u nebo (iliti to the Moon), ali se ne zna kada točno 🙂 Zato, investiratje u Bitcoin dugoročno i nemate brige, a trejderske muke ostavite trejderima 😉

Trenutno je gospodarska i monetarna situacija blago rečeno katastrofalna. Posljedice osjećamo svi već sada. Pretpostavljam da su mnogi govorili nešto tipa “što me briga što FED i ECB rade gluposti, ja imam svoju plaću/mirovinu i ne živim u SAD-u nego u Hrvatskoj”. Sad kad odu u dućan ih počinje biti briga, a ovo je tek početak. Mislim da ću napisati jedan post na tu temu pa neću sad u detalje.

Bitcoin može i treba biti hedge od ove situacije u koju ulazimo. Neki su to već shvatili, a neki će naknadno. Iz tog razloga se borim sam sa sobom oko predviđanja kratkoročnog kretanja cijene. Tehnička analiza (ona koja ide ispod površine) govori da će doći do pada, a situacija “vani” sugerira da će BTC nastaviti svoj rast bez padova. Moja odluka je pratiti i sve dok je cijena ispod nekih $59,500 ne bacati se previše na longanje nego očekivati jači pad.

Ako gledam zadnji ATH (malo manje od $65k) i najnižu cijenu nakon toga (malo manje od $29k) onda je trenutno cijena iznad razine koja otvara realnu mogućnost daljnjeg rasta. Sad smo oko 0.618 Fibonaccia, tj. trenutno i malo iznad. Fibo 0.786 je oko $57,100. Swing high na duljem timeframeu je oko $59,500. Od trenutne cijene do $59,500 ima više otpora. Trenutno smo na jednom od njih, a neki od značajnijih idućih su na $53,300 i oko $55,000-$55,600. Nekada BTC prođe kroz resistance kao vrući nož kroz putar, ali realno je očekivati zastoje na ovim razinama ako do njih dođe cijena. Budući da još uvijek postoji izražena bearish divergencija na dailyu odbijanac od ovih razina otpora može aktivirati divergenciju i potaknuti jači pad cijene. To je i jedan od jačih razloga zašto ja očekujem jači pad.

Mislim da nešto nisam ranije spomenuo pa ću sad. Cijena raste, a volumen pada. To je još jedan znak koji ide u prilog potencijalnom jačem padu. Ipak, ljeto je pa i to može biti razlog, ali svejedno nije dobar znak za očekivanje jačeg nastavka rasta.

Zadnja dva dana mi se nešto sve više mota po glavi. To je da zapravo možemo imati i jaki pad, ali i novi ATH u ovoj godini ili u idućih recimo 6 mjeseci. Pad ne odbacujem jer mislim da je neminovan, ali evo jedne moguće situacije u kojoj imamo i pad i novi ATH…

U ovom slučaju cijena ide još malo gore (može samo do $53k, ali i skroz do max cca $59,500). Onda krene pad do nekih $42,500, pa taj support zadrži cijenu i tada ona krene opet gore. Ako u tom slučaju probije high koji upravo postavlja, ali sa dobrim volumenom, e tada mislim da će nezadrživo na novi ATH koji će onda sigurno biti preko $70k (može i puno više). Ako se ovako odigra, onda se formira novi snažan bullish pattern koji bi trebao osigurati da sve bude ovako. Ovo daljnje kretanje cijene koje sam nacrtao bi onda bila “ručka”, koja može biti i 20-ak posto ispod postavljenog higha, a ako sad high bude na cca $53k onda se savršeno uklapa support na cca $42,500 jer bi to bilo baš dvadesetak posto pa bi bilo sve po PS-u.

U tradingu se pretpostavke i razmatranje mogućnosti zovu “ideje”. Ovo je samo jedna od njih. Ne mogu ignorirati sve ove silne bullish fundamente pa moram imati i scenarij u kojemu oni dolaze do izražaja i dižu cijenu na novi ATH već u idućim mjesecima.

Može se dogoditi da support na cca $43k ne izdrži pa cijena ode niže do cca $36,600, ili možda još niže do cca $33k. Ako i od tamo krene prema gore i ako onda probije high koji se upravo postavlja (bio on ovih $53k, ili $55k ili $57k…), obavezno uz pojačan volumen, to će opet biti dovoljno da se postavi novi ATH nekoliko dana ili tjedana nakon toga. To sve se može odigrati još u ovoj godini ili završno u prvom dijelu iduće godine.

Zadnja šansa za ovaj scenarij je support na cca $29k, pa da od tamo krene prema gore na opisan način, ali mislim da ako cijena probije $33k da obavezno ide ispod $28,800. Čak bih rekao da ako $36,600 ne izdrži da cijena ide ispod $28,800 jer je tih $36,600 ispod 0.236 velikog Fibića i bilo bi ispod 0.618 Fibića na povratku, a onda bi se vjerojatno i stvorio negativan sentiment na tržištu, panika ovih koji sada kupuju iznad $50k itd.

Postoji i mogućnost da recimo cijena sad postavi vrh na $53k (ili koju tisuću više), pa padne na $43k, pa se snažno odbije prema gore i opet dođe do vrha koji će sada postaviti. Znači kao u scenariju na slici, ali bez probijanja. U tom slučaju je moguć novi pad, pa se kreirao dupli vrh, pa možda padne opet do $43k ali tada ode i niže jer bi to bilo novo testiranje supporta, pa imamo bearish pattern koji po teoriji ruši cijenu najmanje do $33k, a to je onda ovo što sam gore napisao, odnosno preveliko spuštanje i može prouzročiti daljnji pad što znači da ide ispod $28,800, možda i puno niže.

Ipak, može i bez pada odmah nastaviti gore i otići preko ATH-a, ali mislim da je to najmanje izgledna mogućnost. Mada ništa nije sigurno i nekad se desi ono što najmanje očekuješ 🙂

Uglavnom, sve ovo su mogućnosti i zato ja ne shvaćam kako su neki baš totalno sigurni u $100k prije kraja ove godine. Svi živi (koji su u kriptu) pričaju o tome i sigurni su u to, a neki spominju i puno veću cifru već ove godine. Može biti, ali da je sigurno, nije! Trenutno stvarno sve djeluje da će tako biti. Sve je bullish, a cijena evo drži preko $52k i skoro je na $53k. Porušila je otpore do tuda i nije odbijena natrag što je još jedan bullish znak. Ipak, ta divergencija i smanjeni volumen mi jednostavno nedaju da kažem da nema šanse da bude jači pad i da se okrenem potpuno na longanje.

Ima još nešto…. to su ovi veliki. Nekako si mislim da njima nije u interesu da cijena već sada poleti u nebo jer puno milijardi dolara još uvijek čeka zeleno svijetlo regulatora da uđe u BTC. To će se vrlo vjerojatno dogoditi, ali teško da će to biti u idućim tjednima 😉 Ako im sada ode cijena previsoko onda im to ne odgovara i zato mislim da će pokušati spriječiti neki veliki rast. Možda ne uspiju, ali veliki najčešće mogu što god požele pa se može očekivati da će uspjeti (veze, korupcija koju zovu lobiranje, manipulacije na marketu, kreten Musk itd.). Pitanje je samo da li ispravno razmišljam kad smatram da im trenutno nije u interesu velik rast cijene. Moguće da tu griješim, to ne znam.

Velim, globalna gospodarska i monetarna situacija je katastrofalna i Bitcoin je pravi izbor za hedge pa to može poništiti sve bearish scenarije i odmah odvesti cijenu visoko. Zato stvarno ništa nije sigurno, ali eto imam neke svoje prestpostavke. Uglavnom, ako prije novog ATH-a ne vidimo najmanje $43k onda ću biti stvarno iznenađen. A što se rekorda tiče kada oni dođu, bilo već ove godine ili kroz koju godinu, sve više vjerujem da su moguće cifre koje su mi nedavno djelovale nestvarno 😉

Za kraj, evo da se malo i pohvalim da ne ispadne da samo kukam kad je trejdanje u pitanju 🙂

Ovu su mi trenutne pozicije zlata na privatnom accountu. Na njemu trejdam sve, uključujući i crypto, pa je plan dio profita na kraju godine prebaciti u fondić, da barem osiguram profit na kraju godine ako će na glavnom fondovskom accountu ići sporo. Gore u tekstu sam to spomenuo. Sad dok je još poluformalno koristim situaciju pa koristim svoj account na kojem sam slobodniji i imam bolji kapital da malo pomognem fondu sa trejdanjem djelomično i za fond na tom accountu. Jest da nije samo crypto, ali na tom accountu trejdam i crypto kad je prilika pa može proći.

Ne volim spominjati konkretne iznose, ali ovo su još otvorene pozicije pa je sve u zraku. Ipak, dio profita sam već uzeo i stop loss je u profit zoni pa na ovim pozicijama ne može biti gubitka, a ako se cijena još malo spusti do mog prvog targeta biti će fini profit. Pozicije otvorene jutros, nešto između scalpa i intraday tradea, ali mislim da će kroz manje od sat vremena cijena do prvog targeta koji nije uopće još daleko pa će to biti kratki trejd. Ukupno u trejdu više od 1 lota zlata (1 lot je vrijednost 100 unci), pa s privilegijom dovoljnog kapitala da mogu trejdati više lotova odjednom (nisu baš milijuni dolara jer i tu koristim neku polugu 🙂 ) mogu hvatati i male razlike cijene i ipak uzeti solidan profit. Ovo su bila četiri ulaska u zlato (ostala su tri) i sve pozicije su XAU/USD, a četiri ulaska jer se potvrđivala ispravnost short odluke za trejd pa da dodam malo kad ide kako treba 😉 Zlato je došlo jako blizu prvog targeta, ali se podiglo pa moram još čekati 🙂 Ipak sam jednu poziciju zatvorio da uzmem dio profita jer je baš na putu do targeta jedan trendline, a to može zeznuti. Zapravo je već i zeznulo jer je jako malo falilo do prvog targeta i evo trendline je zaustavio daljnji pad, ali mislim da će ipak doći do tamo gdje želim. Počinje i London session pa ćemo vidjeti gdje će pogurati zlato. Drugi target je još malo niže pa će jedna pozicija hvatati taj još veći profit. U svakom slučaju, kao što sam negdje gore napisao da ne volim raditi, neću inzistirati na targetu jer ako vidim odbijanac i promjenu situacije zatvaram pozicije i uzimam što imam.

Trenutni profit je fini, ali zna biti i gubitaka koji nisu mali u dolarskom iznosu pa nema euforije. Dolare gledam kao neke bodove, a cilj je skupljati bodove. Uopće ne gledam npr. što se može kupti za recimo ovih trenutnih $1,000 i koliko je to novaca jer je to pogrešno. Najbitnije je ukupno biti u profitu. Privatno mi obično ide, a za fond trenutno šteka, ali ipravit ću to!

Sad je stvarno dosta pisanja za ovaj post 🙂 Današnji dan je rezerviran za malo domaininga i malo više tradinga, a navečer tekmica 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više