Gorivo preko 20 kn?

by HonorarniPosao.net
127 pogleda

Vlada je fiksirala cijenu goriva i sada je nešto malo iznad 13 kn. Cijena ne može biti vječno fiksirana. Hoćemo li uskoro plaćati gorivo preko 20 kn?

Spominje se da je država nemoćna odreći se dodatno trošarina jer EU direktiva zabranjuje daljnje smanjivanje trošarina. Smanjivanje PDV-a u cijeni goriva se uopće ne spominje 😀 Tu nisu nemoćni nego su nevoljni 😉 Lakše je uplesti se u slobodno tržište dekretom nego se odreći dijela PDV-a u gorivu. Svejedno će morati kasnije, jer bez toga cijena goriva ide dobrano preko 20 kn, vjerojatno za 4-10 mjeseci. To se može izbjeći odricanjem od PDV-a ili zamrzavanjem cijena. Prvo uopće ne spominju, a drugo je koliko sam shvatio samo na 2 tjedna. Ako se nakdnadno ipak odreknu i dijela PDV-a, mi ćemo to svejedno platiti na neki drugi način.

Inače, ako se pravimo da smo u kapitalizmu, onda se ne slažem sa miješanjem Vlade u tržišno formiranje cijena, iako mi naravno odgovara da mi cijena goriva ne raste dalje. Ne branim vlasnike pumpi i naravno da oni koriste situaciju i dodatno zarađuju kao i naftne kompanije, ali ako se pušta druge na miru onda treba pustiti i njih, ili treba jasno reći da ovo nije kapitalizam i da je država naš apsolutni vladar i može što hoće (zapravo je tako).

Inflacija u Hrvatskoj, je trenutno 10.8%. Već sad smo iznad prosjeka u EU koji je trenutno mislim 8.8%. Stigla je sezona koja donosi eure. Znamo koliko smo pohlepni pa bi i to moglo dodatno ojačati inflaciju. A pričalo se još prije par mjeseci da je inflacija dosegla peak 😀 Onda stiže jesen i donosi nove muke sa energentima. Pa dolazi i uvođenje eura, a kladim se da će mnogi trgovci htjeti dočekati konverziju sa dobrom startnom pozicijom, pa će i to utjecati na inflaciju za barem 0.3-0.5 postotna boda, ako ne i više. Djeluje zanemarivo, ali se dodaje na sve ostale razloge.

Stanje u Ukrajini je samo sol na ranu. Sve je počelo prije, a to se vidi ako se pogleda podatke. Onda je došlo još i to sa Rusijom, pa i sankcije Rusiji, koje nas dodatno gaze. Da, nas, ne toliiko njih 🙂 Rubalj je najjači u odnosu na dolar u posljednjih 7 godina! 😀 Ameri koji sve forsiraju nisu glupi nego su vjerujem sve dobro proračunali. Uostalom, odmah na početku rata u Ukrajini mi je bilo sve jasno. Pisao sam o tome u postu pod naslovom Dolar napao Europu i euro. Evo jednog friškog zanimljivog članka na Bloombergu: SAD isporučuje Europi najviše nafte od 2016.

To je podatak prije totalnog embarga EU na uvoz ruske nafte. Biti će zanimljivo pogledati podatke US isporuke Europi kada embargo dođe do izražaja. Ne da mi se tražiti podatke za plin, ali vjerujem da je i sa njim ista situacija. Točno kako sam pisao da će biti još prije nekoliko mjeseci 😉 Od tada je dolar prešao 7kn, a sada se čeka i da nadjača euro.

Što se Rusije tiče, sankcije ih pogađaju manje nego Europu. Od svih tih sankcija, njih vjerojatno pogađaju samo 2 stvari. Jedna je problem sa nabavkom dijelova za izradu sofisticiranog oružja i druga je prekid trgovinske suradnje sa Nizozemskom (ili djelomičan prekid). Odakle mi sad Nizozemska, pored Njemačke, SAD-a, cijele EU itd? Pa iz ruske trgovinske bilance. Kome se da neka pogleda. Nizozemska im je važnija od drugih država. Ali bez obzira na sve, Rusiju su sankcije pogodile manje nego Europu. Rubalj u odnosu na dolar nije bio ovako jak već godinama (točnije od 2015.). Trenutno je jači skoro 3x nego što je bio u prvim danima rata. EU je udarila embargo na uvoz ruske nafte, ali EU nije cijeli svijet. Uz neminovno povećanje cijene nafte, Rusija će biti otrpilike na istom nivou zarade od nafte kao i prije rata i embarga (napamet govorim, bez računanja). Otišao im je McDonalds? Jao strašno, već ga je zamijenio domaći lanac (dodatni benefit za Rusiju). Otišao im je Channel? Ajme majko, pa influencerice će se morat naslikavat sa starim torbicama. Jedini pravi problem je nedostatak nekih sofisticiranih dijelova za razne industrije. Ovo sve ostalo je mačji kašalj.

Prestao se spominjati default (bankrot) Rusije. Rusija je odlučila platiti dospjele obveze, ali i da nije, što bi se dogodilo? Udarili bi im sankcije? 😀 U ovoj situaciji, rusko plaćanje obveza je isključivo njihova dobra volja. Iza toga stoje razni politički interesi jer inače ništa ne sprječava Rusiju da u ovoj situaciji kaže: “Ako hoćete svoje novce, dođite po njih ako se usudite, ili uzmite od deviznih rezervi koje ste nam blokirali.”.

Zelenski se vidim sad uhvatio Afrike. Sad žica pozivajući se na glad koja prijeti Africi. Gdje je bio do sad? Sad je i u pašteti, a sve ove godine dok su u Africi umirali od gladi nije ga baš zanimala ta ista Afrika. Tamo su gladni oduvijek zahvaljujući Zapadu. Samo parsto milijardi dolara je dovoljno da se zauvijek riješi problem gladi u Africi (od koje godišnje umire mislim 7-8 milijuna ljudi). Kad je trebalo štampati BILIJUNE dolara bez pokrića (radi kojih sad imamo ovo sranje koje imamo) onda nitko nije mislio na Afriku i problem gladi. Uz svo to štampanje bilijuna bez pokrića mogli su doštampati još jedan i jednom za svagda riješiti problem umiranja od gladi u svijetu, ali realno, nikog zaista nije briga za te jadne Afrikance, osim kad ih treba koristiti za neke svoje interese. Ovaj iskakač iz paštete se sad sjetio koristiti jadnu Afriku za svoje interese. Je li pšenica jedina hrana na svijetu? Koji k toliko potenciraju glad blokadom izvoza pšenice (što se zapravo može lako riješiti da Zapad pokaže stvarnu volju)? To mi vrijeđa inteligenciju. Zbog njegovih (od Zelenskog) gospodara i njega sluge ja sad između ostalog plaćam skupo gorivo i plaćat ću ga vjerojatno preko 20 kn. Ameri su stvarno ovo vrhunski odigrali i našli su način da bar privremeno spase svoje smeće, pardon, svoj dolar.

Moje očekivanje je da će nafta kroz vjerojatno 4-10 mjeseci postaviti novi povijesni rekord, a to vrlo vjerojatno znači da ćemo gorivo zaista plaćati preko 20 kn.

Možda se situacija neočekivano promijeni u kratkom roku, ali trenutno mi se čini da ovi inflatorni šokovi nisu niti blizu kraja i da kriza još nije pokazala ništa od onoga što tek slijedi. Jesen bi mogla biti energetski problematična, a to onda donosi nove inflatorne udare. Kod nas kućanstva još nisu osjetila problem sa cijenom plina, ali to je zato što se cijena plina dogovara za plinsku sezonu unaprijed. Nisam u to najbolje upućen, ali mislim da ako sve ovo potraje (a vjerojatno bude), pravi problemi sa plinom za kućanstva dolaze tek iduće godine. Do tad će vjerojatno biti aktivirani LNG terminali i Ameri će pojačati prikupljanje plinodolara, ali to će naravno koštati više nego što je koštalo do sada. Sve to će biti dodatni udar na gospodarstvo.

Malo gledam cijenu roba potrebnih u građevini. Neke su u značajnom padu (nakon enormnog rasta u proteklom razdoblju). To može sugerirati posustajanje građevinskog sektora. Sad kad ECB počne dizati kamate pa kad poskupe krediti, to će biti dodatni udar građevini. Kroz godinu dana bi se taj sektor također mogao naći u problemima. Ne treba se nitko iznenaditi ako ova kriza tek pokaže prave zube i ako potraje.

Prosječan građanin se vjerojatno pita što napraviti? Npr., prodati nekretninu u ovoj godini (naravno, ako nije jedina), za dolare, ne eure, ili zamijeniti dobivene eure za dolare, pa onda ili odmah kupiti Bitcoin ili pričekati da još padne (ako ne padne dovoljno do tad), pa pričekati 2025. godinu, prodati Bitcoin i kupiti barem dvije nekretnine za vrijednost koju ste dobili od prodaje jedne nekretnine i oplodili u Bitcoinu od kojeg sada svi bježe, a kojeg će svi htjeti za koju godinu kada će 1 vrijediti više od prosječnog stana 😉 Ali za to treba imati muda! Lakše je kukati 🙂 Odmah naglašavam da ovo nije financijski savjet i da ja samo koristim svoj blog da pišem što me volja. Svatko neka samostalno donese odluku 😉 Naravno da ja mogu griješiti. Ja osobno bih vrlo vjerojatno ovo napravio da već nemam dovoljno komada bitcoina koji mi imaju prosječnu kupovnu cijenu nižu od one do koje smatram mogućim daljnji pad (zadnje sam kupovao još na $x,xxx cijeni). Naravno da nije 100% sigurno da će cijena BTC-a 2025. biti puno viša od zadnjeg ATH-a (iako duboko vjerujem u to) pa mi nije sila izlagati se dodatnom riziku kad ću i ovako odlično zaraditi ako se ispuni moje očekivanje. Do sad su mi glavne prognoze bile točne, već godinama. Jednom moram fulat, a ja se samo nadam da neću fulat s ovom najglavnijom za mene, a to je da će 2025. bitcoin vrijediti puno 🙂

Što se marketa općenito tiče, još sam malo proučavao situaciju i ja i dalje vidim daljnji veliki pad Wall Streeta u ovoj godini. Biti će povremenih privremenih skokova, ali trenutno ne vidim niti jedan razlog da se pad definitivno zaustavi i da se vrati trend prema gore. Prije toga će još dobrano zaroniti.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više