Fondić – bilo je vrijeme :-)

by HonorarniPosao.net
126 pogleda

Nije da mi je drago što BTC pada jer imam kao dugoročnu investiciju ozbiljan iznos u bitcoinima, ali vjerujem da će se oporaviti kroz neko vrijeme i postaviti nove rekorde. Trenutno mi je uspješno predviđanje pada BTC-a omogućilo da konačno dovedem fondić u profit 😉

Konačno stvari sjedaju na svoje mjesto i fondić je prešao u profit! Spominjao sam već ranije da vodim jedan mali crypto fondić. Nisam skrivao da je loše krenulo. Za to su bile krive one divlje Muskove manipulacije, ali i neke moje greške. Fond je tek u začetku i zapravo nekoj probnoj fazi pa je kapital samo simboličan. Nije to fond sa milijunskom dolarskom vrijednosti AUM-a, za sada 🙂

Baš to što je mali kapital mi je otegotna okolnost. Da ne idem previše u detalje, samo ću reći da je psihološki teže trejdati (barem meni osobno) kada dobar trejd uz poštivanje svih risk i money management pravila donosi profit koji je zapravo malo važan iznos gledajući u dolarima. Također, a vrlo važno, uz mali kapital mnogo toga nije moguće, kao npr. adekvatan direktan hedging, hedging putem opcija itd. To nije moguće jer ako se rasporedi kapital za sve to, onda stvarno preostaje premalo za trejdanje glavnog accounta. U idućem kraćem periodu planiram prikupiti dodatni kapital pa bi sve trebalo biti puno lakše i bolje. Paralelno rješavam neke tehničke i formalne stvari.

Ono što je povod ovog posta jest to da je fond konačno prešao u profit! Mali, ali vrijedan 🙂 Nakon puno muke sa peglanjem minusa u koji je fond zaglibio odmah na početku i nakon nekoliko približavanja na “milimetar” od prelaska u profit pa onda ipak novog pada, konačno je profit tu! Sada je fondovska pozicija takva da je sigurno da profit ne može biti manji od 1%, a mogao bi doći i do desetak posto. To se odnosi na trenutno stanje na marketu i na rezervirani iznos trejda koji nije još gotov. Da li će biti 1% ili 10% ili neki postotak između to ovisi o kretanju BTC-a ovih dana, ali sigurno je da će biti profit.

Maloprije sam pogledao hrvatske klasične fondove (svi uključeni, od obvezničkih i novčanih do rizičnijih dioničkih) i u ovoj godini su u ovom trenutku SAMO TRI u plusu. Jedan 15.01%, drugi 2.19% i treći 0.43%. Ovaj koji je u plusu 15.01% od početka godine ulaže u energiju pa je razlog relativno dobrog prinosa veliki skok cijena nafte i plina. Ova dva koja su u plusu 2.19% i 0.43% će vrlo vjerojatno jako brzo otići u minus budući da znam kako i u što fondovi općenito investiraju, a imam neka očekivanja o kretanju marketa.

Ako pogledam samo zadnja 3 mjeseca, u plusu je jedan jedini fond, i to ovaj koji ulaže u energiju. On je u ta zadnja tri mjeseca je u plusu 4.44% .

To sve znači da je rezultat mog fonda u ovoj godini bolji nego rezultat svih klasičnih hrvatskih fondova. Profit od početka rada je mali jer se fond borio sa minusom od početka i tek sad je ušao u profit, ali ako gledam samo razdoblje od 01.01.2022. (početak je bio u 2021.) onda je moj fondić rasturio sve hrvatske fondove! To je tek početak 😉 Bilo bi neozbiljno obećati, ali svakako očekujem debelo nadprosječne pozitivne rezultate već u ovoj godini i naravno da moj fondić ima daleko bolji prinos od svih hrvatskih fondova, a kroz period od par godina očekujem čuda od rezultata, u pozitivnom smislu 🙂

Ako se moja predviđanja krize pokažu točnima i u daljnjem periodu, onda će biti zanimljivo pratiti rezultate mog fonda i ostalih fondova. Lako je hvaliti se dobrim prinosima dok sve raste i dok u što god investiraš ne možeš fulati. Svi su veliki investicijski stručnjaci i gurui kad sve raste pa onda i ako kupe SHIBU i slične gluposti uspiju dobro zaraditi. Treba znati raditi profit i kad sve pada! Na muci se poznaju junaci! 🙂 Meni je sad veliki psihološki boost to što sam uspio ostati relativno hladan i istrpjeti minus bez da sam sve uništio do kraja, a smjer marketa me uopće ne zanima. Znam napraviti profit i kad sve raste i kad sve pada. To je specifičnost mog fondića jer ne ovisi o uvjetima na tržištu.

Znam da sad moram ostat prizeman jer se lako sve opet okrene u negativu, ali market te može ošamariti samo onoliko koliko mu ti dozvoliš, bez obzira koliko da je brutalan i nepredvidiv u određenom trenutku. Da sam neozbiljan, sad odmah bih otvorio short BTC-a i držao do ispod $20k, ali ne želim jer iako se takvo kretanje cijene može vrlo lako dogoditi i sada je prilično vjerojatno, ipak je daleko od nečeg što je totalno sigurno i može biti preokreta i iznenađenja. Radije polako, ali sigurno 😉

Još uvijek nisu spremne sve tehničke i formalne stvari za fond da bih i ovim putem ponudio usluge fonda investitorima, ali javit ću kad bude. Čisto da se zna, ako bi netko mogao biti zainteresiran, neka se prati objave jer ću vjerojatno i ovdje objaviti kada sve krene baš onako službeno i za sve investitore.

Kuda će sada cijena bitcoina?

Što se tiče daljnjeg kretanja cijene BTC-a, budite oprezni. Sad je lako zaletiti se, bilo da se radi o rasprodaji crypto imovine, bilo da se radi o shortanju ili da možda odlučite sad kupiti za veliki iznos jer je cijena jako pala i “ne može niže”. Uvijek može niže!

Prije nekoliko dana kad je cijena bila iznad $34k sam napisao što očekujem. Ta objava je na blogu pod naslovom Kratko o bitcoinu i marketima. Ono u što sam bio prilično siguran već stvarno dugo je bilo da ćemo vidjeti cijenu ispod $30k. To sam počeo vjerovati još tamo iznad $50k. Nije da sad izmišljam “nakon bitke” jer sam u više navrata to i napisao davno prije. Ako je netko čitao moje ranije postove na ovu tema možda se sjeća da sam govorio da će biti privremenih skokova, ali da će sve što ne prijeđe cca $52k biti samo bull trapovi. Tako je i bilo.

Sad je prošla ponoć pa je 12.05.2022., četvrtak. Trenutno je cijena oko $28,600+. Evo kako izgleda chart:

Pokušat ću bez previše ulaženja u detalje 🙂 Ukratko cijena je ispod ove crvene linije. Povukao sam je još prije nekoliko dana i to što je na lijevom dijelu charta cijena došla točno do nje i onda krenula naglo gore je potvrda da je linija dobro povučena. U tradingu skoro svaki trejder ima svoj način povlačenja linija. Meni se moj način do sada većinom pokazivao točnim. Dakle, sad je cijena ispod te crvene linije. Premalo je vremena prošlo i cijena je može opet prijeći, ali što dulje cijena ostaje ispod to će jači resistance postati ta linija. Radi se o dinamičkoj liniji pa se ona pomiče. Trenutno je na cca $29k, ali ide lagano prema gore. Ima još jedna važna koja je trenutno oko cca $27k, ali se ne vidi na ovoj slici. Moje mišljenje je da ako se probije i tih $27k da onda stvarno nije pametno zaletavati se sa “kupnjom dipa”.

Nisam još stigao pogledati, pretpostavljam da je sad glavno na YouTube da neće ispod $28k ili $27k. Klasika. Kad je cijena bila $42k bilo je da neće ispod $40k, onda ispod $37k, onda ispod $35k, onda ispod $31,500, onda ispod $30k, onda zadnje ispod $29k, pa sad $28k. Došla je večeras u jednom trenutku na $27,785 😉

Dobronamjeran savjet svima glasi, ako nemate vremena čekati vjerojatno dulje od godinu dana na novi ATH ili barem veći skok cijene, nemojte kupovati dip sa cijelim kapitalom u ovom trenutku. Da ja nisam kupovao po turbo dobroj cijeni za koju je ova trenutna ogromna, ja bih kupio za mali dio kapitala na $30k, pa onda opet za mali dio kapitala na $27k. Onda bih čekao vjerojatno $20k, ali to bi ovisilo o trenutnim događanjima na chartu i ne mogu ovako unaprijed točno reći da li bih možda kupio nešto i oko $25k.

Sve se brzo odvija pa još moram odvojiti vrijeme za jednu pravu novu analizu nakon svega ovoga u zadnjih par dana, ali čisto da se zna, postoje jaki bearish patterni koji bi po PS-u imali cijenu ispod $20k, a neki čak i ispod $10k. Cijena stvarno može zaroniti puno dublje nego što mnogi misle da može.

S druge strane, cijelo vrijeme pratim neke potencijalne bullish divergencije na više duljih TF-ova charta. One su tu. Nisu aktivirane i pred pucanjem su, ali nisu još pukle. Dok ne puknu, dotle cijelo vrijeme postoji šansa da cijena krene gore, a onda kad se aktiviraju da cijena bude torpedirana prema gore. Zato je trenutno vrlo riskantno prodati cijeli portfelj jer očekujete “propast”, ali riskantno je i kupiti veću količinu jer te divergencije nisu aktivirane i mogu biti lako poništene. Čini se da će biti poništene, ali dovoljna je samo jedna značajnija kupnja da sad pogura cijenu gore, pa onda još jedna da aktivira divergenciju i onda i retail i botovi počinju kupovati radi FOMO-a i ode cijena puno gore. Onda opet može biti samo bull trap, ali se svejedno može i bull trap istrejdati longom, ali privremenim! Zato neiskusni često gube, jer ne znaju kad treba zatvarati pozicije, bilo da su trejderske ili da su na spotu.

Uglavnom, zona ispod $30k je jako rizična i svaki trenutak može doći do divljeg pomaka cijene, u oba smjera. Ono što neosporno sugerira tehnička analiza je daljnji pad, ali to ne mora biti odmah i ne mora biti bez privremenih oporavaka cijene. Uz aktiviranje bullish divergencija, pa onda podržavanja tog smjera od strane velikih, sve se može vrlo brzo promijeniti i nakon onih prošlogodišnjih $28,805 i današnjih $27,785 može se ispostaviti da se radilo o double bottomu i da je ovo stvarno bilo dno. Zato ništa nije sigurno, ali trenutno je izgledan daljnji pad.

Moje već dobro poznato mišljenje još iz prošle godine jest da je ovo godina kolapsa i potopa na marketima. Trenutno ne vidim razlog da mijenjam mišljenje. To ne znači da nisam i dalje uvjeren da će BTC na nove rekorde, ali mislim da je to trenutno na čekanju.

Malo o domainingu

Što se domaininga tiče, iako je puno blog objava o cryptu i tradingu, domaining je i dalje moja jednaka ljubav kao i prije, naravno. Sada svoje vrijeme raspoređujem i na trading i domaining, ali iako domaining više nije jedini, ništa manje ga ne volim 🙂 To je kao kad roditelj ima dvoje djece 🙂 Jučer sam kupio jednu domenu na aukciji za samo 10 funti. Danas sam je pokušao prodati za 1,000 funti (radi se o .uk domeni), ali nije došlo do deala. Vjerojatno sam mogao imati deal da sam htio prodati za 100-200 funti, ali nije hitno, domena je solidna pa nije problem pričekati. Iako sam skroz u tradingu već neko vrijeme, to ne znači da zapostavljam domaining 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više