Inflacija – kada će prestati?

by HonorarniPosao.net
106 pogleda

Inflacija bi nažalost mogla potrajati. Teško je reći koliko će točno trajati inflacija, ali trenutno se ne čini da će uskoro prestati. Vrlo je vjerojatno da će i kroz 2023. godinu biti na prilično visokoj razini.

Prognoze iz FEDa i ECB-a, a pogotovo prognoze političara, je najbolje ne shvaćati ozbiljno niti se pouzdati u njih. Pa ECB je krajem 2021. izdao priopćenje u kojem nas je uvjeravao da ne prijeti inflacija u 2022. i da možemo biti sigurni da će naš novac u 2022. vrijediti jednako. Znamo koliko je divljala inflacija u 2022. 🙂

Evo dokaz nebuloza o inflaciji koje su u 11. mjesecu 2021. dolazile iz ECB-a. Izdvojit ću par rečenica: “Očekujemo smanjivanje inflacije tijekom 2022. godine. Ponuda će postupno sustići potražnju, na tržištima se očekuju smanjenje cijena energije sljedeće godine” Mislilo se na ovu 2022. Zapravo se desilo da je ponuda zaštekala radi “supply shortage”, a cijene energije su jedno vrijeme bile na putu prema Mjesecu. Inflacija je najviša u zadnjih nekoliko desetljeća.

Pa onda ECB još kaže: “Uvjereni smo da će se inflacija smanjiti tijekom 2022.” i “…možete biti sigurni da će vaš novac sutra vrijediti otprilike isto koliko i danas.” Malo morgen 😉 To su bile prognoze ECB-a s kraja 2021. Evo članak na službenoj stranici ECB-a gdje navedeno piše. Ili mene treba za guvernera ECB-a (iako već godinama ne želim raditi za nekog poslodavca) jer očito oni imaju debile gluplje od mene, ili ja ipak nisam najpametniji niti su oni debili, nego samo svjesno skrivaju istinu i bezobrazno lažu narod. Zato njihove prognoze ne treba shvaćati ozbiljno.

Rat u Ukrajini je zapravo usporio inflaciju i spustio cijene energije (bizarno zvuči, ali je tako)

Te sve gluposti o smanjenju inflacije i cijena energije u 2022. su rekli krajem 2021. Ja sam u isto vrijeme (npr. ovaj tekst ili ovaj tekst) već naveliko najavljivao inflaciju i probleme, ne jer sam najpametniji, nego jer nisam želio lagati i nisam glup ni slijep. Tada još nije počeo rat u Ukrajini. Moje prognoze su govorile da će biti tako kako je i bilo bez utjecaja iz Ukrajine. Bez rata u Ukrajini bi bilo isto, radi puno drugih čimbenika koji su bili prisutni još u 2021. Iz današnje perspektive, rat u Ukrajini je, izuzev početka, zapravo smanjio cijenu energije, a time i usporio inflaciju. To je fakt! Ajmo realno…. Energiji je cijena počela rasti još prije rata. Danas je nafta cca $80 (WTI). Još u 10. mjesecu 2021. je prešla $80, pa je i oko Nove godine (na 2022.) bila oko $80. Bilo je izgledno da će nastaviti rasti. Onda je počeo rat i to je drastično podiglo cijenu energije u kratkom roku (prije rata je cijena ipak već prešla $90). Nafta je otišla i na cca $125 po barelu, a činilo se da će i srušiti rekord koji je na cca $140. Cijena išla gore-dolje, ali je bila mislim iznad $110 i prijetio je novi skok svaki čas. Onda je Yellen spomenula “price cap”, pa je ova Pfizerova vještica na čelu EU dobila naređenja i brže bolje naredila svojim EU podanicima da uvrste price cap u sankcije i od tog dana je nafta krenula prema dolje. Ovo su činjenice. Svatko može provjeriti chart cijene nafte i plina, pa provjeriti kada je Yellen prvi puta izgovorila “price cap”, pa onda pogledati kako je cijena nafte i plina reagirala od tog dana. Sada je opravdanje za inflaciju i cijenu energije rat u Ukrajini, ali evo u par rečenica sam pokušao objasniti zašto je to laž. Trenutno prijeti ozbiljna globalna recesija pa to samo po sebi spušta cijenu energije zbog pretpostavke o manjoj potražnji, pa je tu i price cap, ali situacija sa cijenom energije i dalje nije stabilna.

Prije rata sam najavio da će doći do velike inflacije i rasta cijena energije i tako je i bilo. Rat je samo ubrzao rast inflacije i cijena energije, ali samo u prvim danima rata. Odmah nakon izgovorene čarobne riječi “price cap” je cijena nafte počela drastično padati. Znači to je “spasilo” situaciju. Pod navodnicima jer to nije rješenje i tek će se vidjeti prave posljedice. Dakle, cijene su i prije rata išle prema gore i ja ne mogu nasjesti na gluposti da je za trenutnu situaciju kriv rat u Ukrajini. Zakuhali su probleme puno prije, a sad se po običaju vade i mažu oči narodu. Ponavljam, rat u Ukrajini, odnosno “price cap” radi rata, je “spasio” situaciju. Zvuči bizarno, ali ako malo razmislite, upravo je tako. Toliko o ratu u Ukrajini kao krivcu za energetsku krizu. Sankcije su nešto drugo, a pravi problemi zbog sankcija koje smo svjesno udarili sami sebi će tek izaći na vidjelo, isto kao i ova gadost koju se bojim da izvode sa strujom.

Ciljana inflacija 8.33%

Ali nije sada bitno što je bilo nego što će biti. Čini mi se da će se inflacija nastaviti i u 2023. godini. Štoviše, malo se igram i “slažem puzzle” 🙂 Trenutno sam blizu zaključku da će ciljana inflacija neko vrijeme biti cca 8.33%. Naravno, to nitko neće javno priznati. Zašto baš 8.33%? To ću za sada zadržati za sebe 🙂 Naravno da možda griješim, ova moja teorija je još na klimavim nogama, ali sam trenutno najbliže tom zaključku. Tvrdoglav sam, ali ako vidim da postoje čvrsti razlozi za promjenu mišljenja, ja mijenjam mišljenje. Za sada je takvo kakvo je, dakle očekujem da će se ciljati inflacija od 8.33%. To vrijedi i za SAD i za EU.

Jedno je ciljana inflacija, a drugo stvarna. U vrijeme dok je ciljana inflacija bila 2% (vjerojatno će nam lagati da je i dalje cilj inflacija od 2%) ona stvarna je rijetko bila baš toliko. Uvijek bude malo gore ili dolje, pa će tako vjerojatno biti i sada. Ipak, nakon nekog vremena pretpostavljam da će se kretati oko 8% i ostati oko te razine do ostvarenja cilja.

CBDC i cashless društvo

Cilj koji pretpostavljam da je postavljen je uvođenje CBDC-a, odnosno central bank digital currency!!! Uz to, dodatan jednako važan cilj je smanjenje casha u opticaju. Kako to lakše postići? Pa tako da natjeraš ljude da povade novac iz čarapa jer tamo osjetno gubi vrijednost ako je inflacija oko 8%. Ne smije biti prevelika jer onda može doći do velikih prosvjeda, a ne smije biti niti premala jer onda to nije dovoljna motivacija da se podižu madraci i vade čarape. Balansiranje na visokoj stopi inflacije je dosta rizično, pa prijeti rizik da inflacija izmakne kontroli. Puno veći rizik otimanja inflacije kontroli je kada je oko 8% nego kada je oko “normalnih” 2%. “Srećom”, na rubu smo ozbiljne globalne recesije pa je rizik dodatnog drastičnog porasta cijena manji, ali ne i potpuno isključen.

Sada mi je još teško pretpostaviti koliko bi mogla trajati visoka inflacija, ali mislim da bi mogla trajati barem 3 godine. Odnosno, mislim da će trajati najmanje onoliko koliko je potrebno da se smanji količina casha u opticaju i da se uvede CBDC ili barem da se približi uvođenje CBDC-a, a obavezno da se smanji količina casha u opticaju. Ako bi to bilo već za mjesec dana (skoro nezamislivo da bude tako brzo) onda bi i inflacija mogla jako pasti tako brzo, ali to je skoro nemoguće. Zato mislim da će inflacija veća od “normalne” ipak potrajati.

Visoka inflacija znači i ubrzano trošenje novca radi opravdanog straha da će “sutra” novac vrijediti manje. U trenutku kada prijeti globalna recesija, to je poželjno ponašanje već i iz razloga što se tako potiče ekonomiju bez potrebe za dodatnim ubacivanjem novca u opticaj. Ali imamo tu sada još nešto zanimljivo. Iz EU dolaze novi dekreti, kao npr. da se sve veće transakcije moraju obavljati preko računa. Ne znam napamet iznose, ali prijedlozi su da se maksimalno smanji iznos koji je dozvoljeno potrošiti u cashu. Mislim da sam negdje pročitao da je u planu čak i smanjivanje dozvoljene transakcije u cashu na samo 1,000 eura. Bolesno! To bi značilo i da se auto, a pogotovo nekretnina, smije kupiti isključivo plaćanjem preko računa. Naravno, razlog je opet laž, a lažu da je razlog sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma. Koliko li je samo ograničenja na svjetskom nivou uvedeno radi par terorista. Ali kao da je uopće cilj borba protiv terorizma 😉 Pa Ameri su najveći financijeri terorista i terorističkih skupina, opće poznato i dokazano.

Predlaže se i da se crypto može kupiti samo u nekom malom iznosu bez identifikacije, čak i ako ide preko računa. Naravno, boje se Bitcoina. Spominje se da će za kupnju crypta u iznosu već od 1,000+ eura trebati dokazati porijeklo imovine, bez obzira da li transakcija ide preko računa. Znači dodatna tortura i odvraćanje od kupnje crypta čak i kad se radi o zaista malim iznosima.

Uočio sam da se na raznim stranama, kod propagatora CBDCa, spominje termin “financial inclusion”, odnosno “financijska uključivost”. Od Bahama i SAD-a, preko Nigerije do EU. Znači možemo očekivati da ćemo i kod nas uskoro početi nailaziti na točno taj termin. Sve vijesti dolaze iz iste središnjice, pa će tako i ova. Još jedna “teorija zavjere”, koja će vrlo brzo izgubiti navodnike i postati samo zavjera, kao već nebrojeno puta do sada 😉 Već se puno puta vidjelo da različiti mediji u nekim slučajevima koriste identične riječi. Ja sam to uočio još za vrijeme rata kod nas. Hrvatske i srpske vijesti, sve riječi u vijesti identične, osim što se kod nas govorilo Četnici, a u Srbiji Ustaše. Tipa, Hrvatska: “Četnici su bjesomučno rakerirali…” Srbija: “Ustaše su besomučno raketovale….” Ne doslovno, ali nešto u tom stilu, ali naravno puno duži tekstovi (tako da je slučajnost stvarno nemoguća), sa puno rečenica, sve identično u riječ uz jedinu razliku četnici/ustaše. Nevjerojatna “slučajnost”, jedna od mnogih potpuno nevjerojatnih slučajnosti 😀 Zadnji primjeri su bili u vrijeme korona prijevare (rekao sam puno puta da vjerujem da virus postoji, vjerojatno umjetno stvoren i namjerno pušten, ali ne vjerujem u cijelu priču o svemu i friziranju podataka). Hrpa raznih televizija, tekstovi kilometarski, ali potpuno jednaki na svakoj televiziji. Kruže i video clipovi koji su to sve sabrali i prikazali u jednom videu. Nevjerojatno je gledati reportere na CNN, ABC, FOX, NBC, lokalnim TV itd. kako izgovaraju potpuno identičan tekst i u situacijama kada je logično da će svaki određen događaj interpretirati na unikatan način. Niti Faktograf to ne može osporiti 😀 Da ne znam da Vanguard i Blackrock posjeduju sve bitne medije svijeta, a da se oni pak međusobno posjeduju, pomislio bih da sam poludio dok slušam voditelje i reportere različitih TV kuća kako izgovaraju potpuno identične rečenice 🙂 Ali kada se radi o globalno važnoj propagandi, onda nema zahebancije, mora biti sve usklađeno, nema trte mrte! Tako očekujem i da sada svaki čas počnemo slušati termin “financijska uključivost” u kombinaciji sa CBDC.

Ne znam točan podatak koliko je trenutno cash kuna u opticaju, ali vjerujem da će manja protuvrijednost biti puštena u opticaj u eurima nakon Nove godine. Cilj je da što manje casha bude u opticaju, a u Hrvatskoj je uvođenje eura prilika da se smanji vrijednost casha u opticaju.

Netko će sigurno reći da je sve ovo ok, da je praktično trošiti većinom sa kartice i slično. Nije ok! Ok je robovima, meni nije ok. Pusti me da biram. Ako sam pošteno zaradio novac, onda želim slobodu izbora da li ću svoj novac trošiti sa kartice ili u cashu. Ja osobno čak i ne zarađujem u cashu jer zarađujem online i novac koji primam ima trag i porijeklo, ali želim birati da li ću podići hrpu casha i razbacivati se sa novčanicama ili ću peglati karticu. Nisam malouman da mi netko treba govoriti što je bolje za mene. Neka kažu “želimo vas pratiti, želimo vas kontrolirati, želimo vam biti za vratom, želimo vam moći blokirati financijska sredstva ako to poželimo, želimo vam programirati novac da nestane ako se ne potroši do određenog datuma, želimo odrediti za što smijete koliko potrošiti” pa će biti poštenije nego ovako izmišljati lažne razloge. Usput, CBDC će biti programmable money, odnosno programirani novac, a jedna od mogućnosti će biti programirati istek novca koji imate pa ako ga do određeneg datuma ne potrošite on će nestati. Čisto da znate. Ako mi ne vjerujete, informirajte se. Mislim da u prvoj fazi CBDCa novac još neće imati istek (da se ne obeshrabri prihvaćanje), ali vjerujem da hoće u nekoj kasnijoj fazi, a već od prve faze će vjerojatno postajati ta mogućnost jer će se raditi o programabilnom novcu.

Naravno, CBDC će biti predstavljen kao nešto prekrasno, kao značajan napredak, kao nešto što nam olakšava život i “bankarenje”. Super, ali to već imamo u Bitcoinu. Ako se netko boji nestabilnosti vrijednosti BTC-a, pa imamo i stable coine. Dakle nestabilna vrijednost BTC nije argument. Imamo i Ether, koji se uz smart contracte može programirati po želji. Ali to isto ne paše vladarima. JPMorgan je recimo razvio svoj Onyx sustav. Pa ne smije biti javno dobro i bez kontrole, mora biti njihovo i pod kontrolom. Bitcoin je decentraliziran i ne može ga država kontrolirati. U tome je problem. Država želi kontrolu. Konteroliraj si djecu dok ne postanu punoljetni! Ja ne volim biti nekome na gumb.

Test u Nigeriji, podmukao način otuđenja casha od građana

Nigeria uvodi nove novčanice (uvela ih krajem 11. mj.) i povlači stare, jer je puno novca izvan bankarskog sustava. Odredit će rok do kada se stare novčanice moraju deponirati. Tako stječe kontrolu nad novcem. Uveli su još prošle godine e-nairu i teže cashless društvu. To otvoreno priznaju. U Nigeriji je postavljen limit za podizanje na bankomatu dnevno max cca $45 (zvuči mi nevjerojatno, ali tako sam negdje pročitao). Tamo se valjda krenulo sa tim eksperimentom. Nigerija je pod patronatom Zapada, to je poznata stvar. Hej, $45 dnevno na bankomatu. Pa s tim ne mogu otići niti na pivu. Lijepo je to Nigerija smislila (odnosno smislio je Zapad za njih). Uvode nove novčanice, tako da cash koji građani drže mogu proglasiti nevažećim nakon određenog datuma, pa tako natjerati ljude da polože te uskoro nevažeće novčanice na bankovne račune da ih kao “spase” i zamijene za važeće ili još poželjnije, za e-nairu, kako bi zapravo mogli vidjeti tko ima koliko i kako bi mogli početi pratiti osobne financije svakog svog građanina. Uveli su e-nairu, koja je preteča e-eura i e-dolara, odnosno CBDCa. Ma super!

Nas će za to vrijeme zabavljati sa klimatskim promjenama, ratom u Ukrajini i nestašicama struje. Mainstream mediji će odraditi svoje, pa ćemo se međusobno poklati jer će meni dizati tlak oni koji će govoriti i za ovo da je to “samo još jedna teorija zavjere” (nešto je previše “teorija zavjere” koje su izgubile navodnike i postale klasične očite zavjere) pa ću ja zbog njihove sljepoće ispaštati (kao što npr. nisam smio u poštu, na sprovod članu obitelji itd. jer je većina ljudi povjerovala glupostima), a ja ću njima dizati tlak svojim buntom. Zavadi pa vladaj.

Mislim da nažalost ne možemo izbjeći ograničenja u vezi casha, pa i uvođenje CBDC (pogotovo nakon što smo dokazili da smo u stanju popušiti koronu i sve što su uvalili u sklopu te prijevare). To nas sve čeka u jako bliskoj budućnosti. Bojim se da poslije toga nije isključena čak niti nacionalizacija nekretnina uz neku “fer rentu” (moguće već kroz 10-15 godina), razne prividne pogodnosti i sl. Ovisan građanin je najbolji građanin. To je skriveni moto.

Sigurno se mnogi ne slažu samnom i to je ok (ja možda i nisam u pravu). Bilo bi mi drago pročitati u komentaru ili na e-mailu neko dobro argumentirano suprotno mišljenje. Bitno da nije od nekoga tko ne vidi dalje od nosa i sluša sve što mu kažu TV-u i portalima (ali može i od nekog takvog ako dobro argumentira). Ali pretpostavljam da bi najviše kritika moglo doći bez pravih argumenata protiv, a od nekoga tko se ne usudi niti ženi šapnuti oko koliko sati bi moglo sutra svanuti da se ne osramoti ako fula. Ja sam na ovom blogu iznio već jako puno hrabrih prognoza, a svi su pozvani citirati i poslati na e-mail nešto što sam eventualno fulao, ako uspiju pronaći 🙂 Mada ne želim izazivati sudbinu, naravno da nisam nepogrešiv. Možda je već ovo moje očekivanje promašeno. Vrijeme će pokazati, ali se bar ne sramim javno reći što mislim 🙂

Da ne ispadne da se svađam sam sa sobom, naljutim se kad se sjetim kako nas gaze vladari 🙂 Zapravo mi je svejedno da li će recimo gorivo biti 10 kn ili 20 kn. Naravno da bih radije da je 10 kn, ali ništa manje se neću voziti niti ako bude 20 kn. Isto i za cigarete, jednako pušim i sada kada su mi 35 kn kao i kada su bile 5.5 kn (sjećam se te cijene, a očito pušim već desetljećima 🙂 ). Neki moj prijatelji samo šute i bave se svojim poslom. Neki su i cijepljeni 😀 Ja sam valjda takav da me nervira kad me netko hebe i uvjerava me u nešto što mi ne drži vodu, taman i ako svi drugi smatraju drugačije. Imam svoje principe i ne odstupam (osim ako se baš uvjerim da nisam u pravu). Novogodišnja odluka mi NEĆE biti malo ohladit 😀 Hebeš život bez izražavanja vlastitog stava 🙂

Da zaključim sa inflacijom… ne vidim iskren interes i želju onih koji imaju utjecaj i mogućnost da unište inflaciju u ovom trenutku i zato vjerujem da će još potrajati. Tim više što vidim da ide na ruku nekim ciljevima za koje vjerujem da su postavljeni.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više