Nova Bitcoin prognoza

by HonorarniPosao.net
160 pogleda

Bitcoin je u petak 01.10. skočio za više od $5,000, a od toga je u samo jednoj minuti skočio za više od $1,000. Da li je sada trenutak za kupnju Bitcoina prije novog divljeg i naglog skoka na očekivanih najmanje $100,000? Hoće li cijena Bitcoina do kraja ove godine doći samo na $100,000 ili će probiti tu razinu?

To zna samo Mister Jozo (lik iz jednog starog crtića), jer on zna “tajnu velike moći” 🙂 Mi ostali možemo samo nagađati, a u nastavku ide moja nova Bitcoin prognoza.

Jučer (u petak 01.10.2021.) je cijena jednog Bitcoina skočila sa cca $43k na cca $48k, odnosno porasla je za cca $5,000 u samo jednom danu. Od toga je u samo jednoj minuti porasla za više od $1,000. Dnevni minimum je bio $43,283, a dnevni maksimum $48,495. Sada je subota, 02.10., a cijena je u trenutku pisanja oko $47,700+.

Na chartu (4-hour chart) to izgleda ovako:

Nedavno je cijena došla na cca $53k, pa je pala na cca $43k, pa je porasla na cca $48,000+, pa je pala na cca $39,600, pa je išla malo gore dolje na razini od $40k+, a evo jučer je sa $43k naglo skočila na $48k+ i trenutno je samo malo ispod $48k.

Prošao je 9. mjesec koji je prijašnjih godina najčešće bio bearish, odnosno cijena je padala u tom mjesecu. Takav je bio i ovaj rujan. Sada je počeo 10. mjesec i odmah prvi dan je bilo zanimljivo jer se dogodio taj nagli i prilično jak skok cijene. Listopad često bude jako bullish (cijena raste) pa to svi očekuju i sada, tim više što se očekuje da cijena poleti na barem $100,000 prije kraja godine. Mene osobno više zanimaju neke druge stvari od toga kakav je bio koji mjesec u prošlosti.

Odmah na početku moje osobne prognoze ću napisati da je ovo UPOZORENJE! U ovom trenutku je najpametnije da se nitko ne zaletava računajući na bilo koji daljnji smjer kretanja cijene Bitcoina jer u ovom trenutku NIJE JOŠ POTVRĐEN niti jedan daljnji smjer!

Čitam malo crypto vijesti, izjave analitičara, izjave fond managera najvećih svjetskih fondova, gledam malo YouTube klipove youtubera koji se bave cryptom itd. Svi oni dijele mišljenje da će cijena Bitcoina uskoro (prije kraja ove godine) poletiti na najmanje $100,000, a nerijetki spominju i najmanje $200,000 (do kraja ove godine). Tko god prati Bitcoin zna da je on zaista sposoban toliko potegnuti u samo 3 mjeseca, a takav postotni skok u periodu od 3 mjeseca ne bi uopće bio prvi.

Ako se dobro sjećam, i u onoj divljoj 2017. je cijena Bitcoina u 9. mjesecu pala mislim na samo $2,900 (napamet govorim jer mi se ne provjerava sad), pa je u 10. mjesecu te godine krenuo divlji rast i do kraja tog mjeseca je cijena već bila mislim preko 100% od najniže u 9. mjesecu, a onda je negdje krajem 11. mjeseca ili početkom 12. mjeseca prešla po prvi puta u povijesti $10,000 (podsjećam da je u 9. mjesecu bila ispod $3,000) i u 12. mjesecu dosegnula tadašnji rekord od skoro $20,000.

Znači, po tom scenariju, ako bi se gledao jednak postotak rasta u jednakom periodu kao tada, cijena Bitcoina bi do kraja ove godine, tj. u iduća 3 mjeseca, mogla doći na ogromnih cca $260,000!!!

Što se tiče market capa, to više ne predstavlja problem kao nekad jer je Bitcoin već u jednom trenutku prešišao 10% market capa zlata i počeo je pokazivati da više one priče da bi mogao zamijeniti zlato nisu baš fantazija. Još važnije, market cap od par bilijuna dolara (trillions in English) više nije nebuloza jer znamo da su u posljednje dvije godine (čak i manje) stvoreni bilijuni dolara bez ikakvog pokrića koje su FED i ECB ubacili u sustav. To je meni bilo nebulozno zamisliti prije samo 2 godine pa se dogodilo, zato ne sumnjam da je moguće da market cap Bitcoina uskoro dođe na nekoliko bilijuna dolara. Da li će se to uskoro dogoditi, e to je druga stvar, ali da je moguće, jest!

Prije nekih mjesec dana je cijena slično divljala prema gore. Tada sam objavio blog post u kojem sam napisao da očekujem da će cijena još malo porasti, a da će onda snažno pasti (prognoza je u drugom dijelu tog posta). Već sam se pohvalio kako sam u milimetar pogodio i do kuda će rasti cijena i do kuda će točno pasti, pa neću to opet potencirati 🙂 Sada to spominjem jer vidim neke poveznice sa tom situacijom, kao npr. da su svi u euforiji i da svi najavljuju nove rekorde. Istina, trenutno nema bearish divergencije kakva je postojala prije mjesec dana i situacija nije ista. Prije nekih mjesec dana sam u linkanom blog postu napisao ovo: “Ja sam valjda jedan od rijetkih luđaka koji uz sve ovo očekuje jači pad cijene.” To se odnosilo na sličnu situaciju današnjoj. Znači kad je sve djelovalo jako bullish ja sam bio prilično siguran da će cijena jako pasti. Sada nisam toliko siguran kao što sam bio u tom slučaju prije mjesec dana, ali sam svakako još uvijek skeptičan prema mogućnosti postavljanja novih rekorda već u ovoj godini.

Ovaj puta zaista postoji jako puno bullish pokazatelja i nema izraženih bearish signala. Ovaj puta je zaista moguće da cijena poleti prema gore, jako brzo, i da poruši sve otpore i postavi novi rekord na jako visokoj razini. Ali… ja sam još SKEPTIČAN 😀

Ja imam neke svoje metode na temelju kojih analiziram i donosim zaključke. Te metode mi govore da još uvijek nije vrijeme za euforiju. To ne znači da možda već za koji dan neće doći vrijeme za euforiju nego samo znači da danas još nije vrijeme za to.

Ne želim da se i ovaj post pretvori u novu malu knjigu pa neću previše ulaziti u detalje. Istaknut ću samo da ja i dalje na chartu vidim jasnu bearish strukturu. Koliko god da se na chartu vidi kako cijena raste zadnjih dana i da je jučer došlo do snažnog breakouta prema gore, kao i da je support podržao cijenu oko $40k i pogurao je prema gore, ja i dalje vidim to sve kao dešavanje unutar veće bearish strukture.

Nikako ne isključujem mogućnost da berish struktura uskoro pukne i da se stvarno otvori put prema novim rekordima već u ovoj godini, ali trenutno je bearish struktura još uvijek tu i ona je konstanta prijetnja, odnosno ona drži otvorenu mogućnost novog jačeg pada cijene.

Ja imam dovoljno bitcoina koje čuvam daleko od dohvata (da ne dođem u napast) tako da više ne investiram u Bitcoin. Zadnji dokup sam napravio u proljeće 2019. i to je bilo za ozbiljan iznos tako da sam miran. Gledajući trenutnu cijenu, dokupio sam po turbo dobroj cijeni (četveroznamenkasti dolarski iznos po komadu). Planiram to držati do najvjerojatnije 2025. godine. Uglavnom, ja više ne kupujem Bitcoin jer ih imam dovoljno i ako bude kako vjerujem da će biti tada ću jakoooo dobro zaraditi. Zato mi nije potreba dalje kupovati i dodatno se izlagati riziku (koji uvijek postoji). U zadnje vrijeme trejdam jer to volim, a i jer vjerujem da na takav način mogu steći još dodatnih bitcoina u idućih par godina. E sad, zašto ovo pišem? Da je drugačija situacija i da nisam na vrijeme kupio dovoljno bitcoina sada bih bio jako nervozan. Ne bih znao da li da sad odmah kupim za veći iznos ili da pričekam i vidim da li će doći do novog pada pa da onda kupim (jer će dugoročno sigurno cijena na nove rekorde). Zato ovo pišem kao savjet onima koji su možda upravo sada u takvoj dilemi.

Moj savjet je da se u ovom trenutku pričeka sa odlukom. Ako netko već ima BTC pa možda razmišlja da li da proda i tako pokuša profitirati u slučaju da ipak dođe do pada, pa da onda nakon pada kupi, odmah ću reći da TO NIJE PAMETNO! Bitcoin može i pasti, ali taj pad, koliko god snažan bio, može biti prekinut u bilo kojem trenutku i cijena može doslovno u samo par minuta potegnuti prema gore i otići ne samo tamo gdje je bila kad je počeo pad nego i punoooo više. To je vrlo lako moguće. Zato svatko tko već ima BTC ili neka ništa ne radi ili neka dokupljuje, ako nije spreman izgubiti ono što već ima. Cijena će sigurno (kolko može biti sigurno) otići na nove rekorde, a onima koji su dugoročno investirali ne bi trebao biti problem pričekati i koju godinu ako je potrebno. Što se tiče trenutka kupnje, u nastavku ću napisati nešto što možda pomogne u odluci.

Trenutno, bez obzira što bilo tko priča, nema apsolutno nikakve dovoljno čvrste potvrde da će cijena u ovoj godini pojuriti na nove rekorde, ali niti da će sigurno opet jako pasti. Zato zanemarite priče, a pogotovo one inflantilne youtubere koji pričaju o propasti kad padne par tisuća i koji pričaju o vilama i lamborghinijima kad poraste par tisuća dolara. Ja mogu nekome biti smiješan kad idem kontra dokazanih analitičara, milijardera i fond managera najvećih svjetkih fondova, ali ja imam svoje znanje i svoju glavu i ne smatram se glupljim od nekog analitičara sa Wall Streeta. Da sam htio ganjati karijeru ili da imam na raspolaganju tuđi kapital u milijardama možda bih i ja bio faca sa Wall Streeta 🙂 Zato se ne ustručavam ići čak i kontra mišljenja najvećih ako je moje mišljenje drugačije. Bez uvrede ikome, ali hebeš čovjeka koji nema vlastito mišljenje, pa makar ono bilo i pogrešno. Trenutno je moje mišljenje da je jako glupo garantirati $100,000+ za jedan bitcoin već u ovoj godini. To je moguće, ali definitivno nije sigurno.

Trenutne ključne razine

Da bi se moglo sa opravdanjem računati na nove Bitcoin rekorde već u ovoj godini važne su neke razine cijene Bitcoina. Evo koje razine sada treba pratiti. Prva je na $48,843 i ona je fiksna. Druga je trenutno na cca $50,750, ali ona nije fiksna i spušta se polako. Treća, vrlo važna je na $52,920 i ona je fiksna. Četvrta, također fiksna i najvažnija, je na $59,500. Postoje i druge važne razine za pratiti, ali trenutno su ovo najvažnije.

Da bih se složio da su najrealnija mogućnost novi rekordi u ovoj godini, ono što ja također želim vidjeti je da se ove razine ne samo probiju na kratko nego i da se dnevna svijeća zatvori iznad njih. To znači da točno u 2:00am po našem vremenu cijena bitcoina bude iznad navedene razine (mislim na svaku pojedinačno koja bi se rušila). Idealno bi bilo da i idući dan zatvaranje bude iznad te razine i da sve to poprati pojačan volumen trgovanja. Eto, dok to ne vidim ja smatram da smo i dalje u bearish strukturi i da je vrlo realna mogućnost novi jači pad cijene.

Ako gledam samo TA, bez obzira na ovaj zadnji veliki skok cijene, još uvijek je aktivna bearish situacija po kojoj tehnički cijena treba pasti na cca $33k. Vrlo blizu je poništenje te bearish situacije, ali trenutno se ono još nije dogodilo. Dogodit će se ako cijena uskoro ode preko $48,843.

Trenutno je aktivan i jedan snažan bullish pattern koji u ovom trenutku bolje radi od ovog spomenutog bearish i koji bi trebao/mogao potjerati cijenu na cca $50,500. To je dosta realno, a i to bi mogla biti u tom trenutku razina bearish trendlinea koji se spušta i koji je trenutno na cca $50,750 i ide lagano prema dolje.

Poništenje jednog bearish patterna (npr. ovog koji se poništava na $48,843) ne znači poništenje bearish strukture nego samo poništenje jednog patterna unutar te strukture. Trenutno postoje dvije vrlo jake bearish strukture i to je jedan od glavnih razloga zašto ja još uvijek nisam sklon vjerovati da ćemo u ovoj godini vidjeti Bitcoin na $100,000. Prva manja se poništava na $52,920, a druga, veća i jača se poništava tek na $59,500. Dok ne vidim cijenu preko ove dvije zadnje spomenute razine za mene nema nikakve potvrde postavljanja novog rekorda (ATH) u ovoj godini, točka!

To je i logično jer cijena mora proći te razine da bi uopće mogla doći na recimo $65k 😉 Ali, ako prođe te razine, teoretski se i tada može odbiti od recimo $60k ili od $64k bez postavljanja novog rekorda i srušiti se opet na $50k, $40k ili niže. Ipak, ako prođe te dvije razine, e onda se ja ne bojim $60k. Ako prođe te dvije razine mislim da sigurno ide na novi ATH, koji u tom slučaju ne bi trebao biti manji od cca $76,000 (ako se taj skok uskoro odigra).

Ako ne probije ovih prvih $48,843, nemojte se iznenaditi ako vidite cijenu uskoro na cca $33k umjesto na $100k. Trenutno mi djeluje kao da cijena ipak bude probila $48,843 i da će otići na barem cca $50,500, pa bismo onda vidjeli što će dalje biti. Ipak, dok nije probijeno $48,843, dotle je ja očekujem na cca $33k, a ne isključujem da onda možda ode i niže. Sad je vikend pa miševi kolo vode, a idući tjedan bi puno toga moglo postati jasnije, kad se vrate pravi igrači.

Što se tiče pogleda izvan samih tehnikalija i TA, nemoguće je ne vidjeti silnu euforiju koja je opet zavlada oko Bitcoina, pogotovo nakon ovog oporavka cijene. Problem je što market često napravi nešto suprotno od onog što većina očekuje. Svi vide chart i svi vide vijesti i očekivanja. Svi gledaju u isti chart. Ja najviše volim trejdat one situacije koje se pokažu na chartu, ali koje nisu uočljive svakom tutleku koji je prošao neki vikend tečaj tehničke analize. Recimo na dailyu je MACD i dalje u bearish zoni, a CCI je na overbought razini, po postavkama kakve si ja postavim. To je znak za veliki oprez ako se razmišlja o longanju. Lako se to okrene, ali ipak trenutno sugerira da nije uopće pametno ući all-in u long poziciju. Druga stvar, na vlastitim greškama sam naučio da se ne zauzima long pozicija na resistance levelu niti pred poništavanje bearish strukture nego se to radi nakon što stvarno dođe do toga i obavezno nakon što se to potvrdi.

Ovo trenutno je razina za otvaranje shorta, a ne longa. Vrlo blizu je razina za otvaranje longa, ali smo još uvijek ipak na razini na kojoj je pametnije otvoriti short. Ovo su super situacije jer je jako blizu ključna razina pa je idealno za postavljanje uskog stop lossa koji ovaj put ima opravdanje da bude uzak. Znači ako se promaši sa shortanjem (što je naravno lako moguće) onda nema problema jer je zona za stop loss jako blizu i gubitak ne može biti velik. Ako se ne promaši sa shortanjem onda se može uhvatiti jako dobra promjena cijena jer se ušlo u poziciju na maksimumu. Ja trenutno imam otvoren jedan jako mali short na cca $47,800, pojačavat ću ga, ali jako lagano, do $48,800, a nakon te razine ide stop loss. Nemam pojma da li će proći ideja ili ne, ali znam da ispravno radim i trejdam trenutno veću vjerojatnost. Nažalost jučer sam propustio ući u long na vrijeme i kasnije mi je bilo previše rizično. Sada možda short ne prođe, a možda me neki wick izbaci iz pozicije, ali radije sad hvatam ovakve prilike u kojima ako ne prođe dobro ne mogu puno izgubiti nego da idem longati prije vremena pa onda riskiram veći gubitak. Ako se povtrdi da će cijena još puno gore onda će biti dovoljno prostora za prave longove i nije problem ako se propusti početak, ali trenutno je sve to u zraku i još smo u bearish strukturi tako da se ja ne želim zaletavat.

Dakle, moja nova Bitcoin prognoza kaže da ne treba slušati najave o sigurnih bar $100,000 već ove godine i da za sada to nema adekvatnu potvrdu tamo gdje je jedino bitno. Također, moja Bitcoin prognoza kaže da je sad vrijeme za čekanje i promatranje. Gore sam naveo ključne razine koje treba pratiti, ali i što se može očekivati ako se ne probiju te razine. Otvorena je mogućnost i jačeg rasta i jačeg pada. Da se slikovito izrazim. Avion pada jer se pilot ranije onesvijestio. Sada je opet došao k svijesti i opet preuzeo kontrolu. Ima malo vremena da pokuša ispraviti avion, ali se bori. Hoće li uspjeti? U ovom trenutku to zna samo Bog! Ima šanse da ispravi avion i da ga opet digne na sigurnu visinu, ali je trenutno faza borbe i ništa nije sigurno. Ponavljam, avion je i dalje na putu prema dolje (bearish struktura je i dalje aktivna), a ovaj nedavni rast je samo zato što je pilot ipak došao k svijesti i sad ima šanse spasiti situaciju. Usput, ako pilot i ne uspije, neće doći do katastrofe sa smrtnim posljedicama jer Bitcoin sigurno neće propasti i na kritičnoj razini pred udar o zemlju ipak netko drugi čeka tko će tada preuzeti kontrolu i podići avion u nove visine 😉

Sve navedeno je samo moje osobno mišljenje i moja prognoza koja se naravno može ispostaviti pogrešnom. Poanta je da definitivno nije još sigurno da ćemo već u ovoj godini vidjeti novi ATH i pogotovo $100k+, ali da nije nemoguće. Ponavljam, nije sigurno, ali nije niti nemoguće. Trenutno je i dalje realan novi jači pad, ali ključ je u onim osnovnim razinama koje sam gore naveo.

Ima još nešto… situacija u svijetu je kaotična! Australija je u totalnom kaosu, kao u nekom ružnom snu. Tamo se već mjesecima događa nešto što je do nedavno bilo nezamislivo. Da li se netko usudi kladiti da se to neće preslikati i na ostatak svijeta uskoro? Ja ne! Dokazali smo ne da smo papci, nego da smo naivne papčine, pa me neće čuditi da i nas zatvore. Evo mislim da već od ponedjeljka u bolnicu ne smiju bolesni ako nemaju onu usranu potvrdu. Pa ja ne mogu vjerovati da im je to prošlo. Znači ako netko ima možda po život opasno stanje, taj neće smjeti u bolnicu bez te usrane covid potvrde. Tlak mi skače na 500 već na samu pomisao na tu kurčevu koronu, taj kurčev kovid i taj kurčev okupatorski stožer. Dolaze jesen i zima, dolaze gripa i razne “zimske” bolesti. Dobar dio toga će biti svrstan pod covid pa je za očekivati nove torture. Moguća su nova zatvaranja, novi gospodarski problemi, i to ne samo u Hrvatskoj nego u cijelom svijetu. Gospodarstvo SAD-a je odavno bolesno, a EU je također u lošem stanju. Dolar se bez pokrića štampa kao da nema sutra, inflacija je došla u realni sektor i počela je raditi probleme. Burzovni indeksi ne prate stanje gospodarstva. Uskoro će FED najvjerojatnije povisiti kamatne stope da malo spasi taj svoj jadni dolar. Mislim da je sve otišlo predaleko da bi se tek sad spašavalo i da je prekasno. Neću se kladiti jer su dokazali da mogu iznenaditi sa nekim totalno neočekivanim retardiranim potezom (kao npr. sa tim printanjem novca bez pokrića u neograničenom iznosu), ali iznenadit će me ako do kraja godine ili najkasnije do kraja proljeća ne dođe do ogromnog globalnog kolapsa. Ljudi onda počinju stezati remen, banke postrože kreditiranje (dok ne dobiju novi nalog da dijele šakom i kapom da bi spasile gospodarstvo) itd. To ujedno znači i manje novca za Bitcoin, ako ćemo biti realni, dobar dio novca od bilijunčeka bez pokrića je završio u Bitcoinu. Znači u prvi mah je moguć hebački pad Bitcoina. Kasnije se to mora stabilizirati i krenuti snažno gore jer će opet postati jasno da je zapravo Bitcoin ono što treba biti hedge protiv svih ovih sranja koja rade i uzrokuju, ali do tada bi ipak mogao privremeno snažno pasti. Zato, to je još jedan uteg na cijenu.

Velim, nemam kristalnu kuglu i ne mogu garantirati što će biti do kraja ove godine, ali znam da je itekako moguće i jedno i drugo (pad i rast). Većina je sigurna u rast i ne vjeruje u pad, ali ja mislim da je i dalje pad itekako moguć. Dok cijena ne prođe razine koje sam gore naveo, dotle ja ne vjerujem da smo na pravom i sigurnom putu ka novim rekordima u ovoj godini.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više