Struja – potencijalno ozbiljna prijetnja

by HonorarniPosao.net
94 pogleda

Dok svi strepe što će biti sa naftom, većina ne razmišlja o struji. Potencijalne probleme sa strujom vidim kao najozbiljniju prijetnju zadnjih godina! Za sada samo “prijetnja”, ali nisam optimističan.

U ovoj godini nafta je bila na putu da cijena sruši rekord, da nam podigne cijenu goriva na 20 kn ili čak i više, ali onda je izgovorena čarobna riječ, “price cap”. Doslovno od dana kada je Yellen prvi puta izgovorila “price cap”, cijena barela se počela spuštati sa tadašnjih cca $120 ako se dobro sjećam. Trenutno je cca $80 (WTI). Evo trenutno nam je benzin malo ispod 10 kn, a diesel malo iznad 10 kn. Spustila se i cijena plina sa rekordnih razina jer niti ta cijena nije bila jača od “price cap” čarobnog štapića. Svi su sretni i zadovljni, ali mnogi još ne uviđaju novi, puno veći problem. STRUJA! To je riječ koju ćemo sve češće slušati, nažalost.

Već par mjeseci mi se motaju po glavi potencijalni veliki problemi sa strujom, a posljednjih par tjedana sam se počeo čak i brinuti. Ne volim recesiju, ne volim inflaciju, ne volim skupo gorivo, ali sve to mogu podnjeti, ali probleme sa strujom nikako ne želim. Ne želim poskupljenja struje iako ih mogu podnjeti, ali ono što nikako ne želim je NESTAŠICA STRUJE!!!

Ne želim redukciju niti na 10 minuta u danu, a o duljim redukcijama ne želim niti misliti. Nije problem samo komocija, problem je i rad/posao. Recimo kad je trading u pitanju, redukcija struje bi stvarala veliki problem, pogotovo za day trading. To bi nekima od nas bila stvarno noćna mora. Ali bez obzira na to, redukcija struje bi izazvala hrpu problema svima. Još nekako za komociju, ali ne zaboravite da bi se recimo zamrzivači počeli otapati, pa da svaki dan imamo par sati redukcije, svaki dan bismo imali odmrzavanje pa ponovno zamrzavanje zamrzivača. To je samo jedan relativno mali problem. Pojavilo bi se još jako puno drugih problema.

Već krajem ljeta se počelo sa kasnijim paljenjem javne rasvjete i ranijim gašenjem, barem u nekim gradovima. To je jako opasno. Naravno da automobili imaju farove, ali kad se voziš po gradskim ulicama, pogotovo po kvartovima, gdje su uz cestu načičkani parkirani automobili, pa je sumrak, a rasvjeta još nije upaljena, oči ti se u tih par minuta kašnjenja paljenja javne rasvjete još privikavaju na slabiju vidljivost, stvarno je problem. Biciklisti izletavaju, pješaci se pojavljuju “od nikud”, električni romobili dojure, a sve vidiš koju sekundu kasnije ili eventualno dijelić sekunde kasnije, a to može biti kobno. Spominjem to jer se i meni dogodila situacija da sam skoro pokupio pješaka u gradu jer se još nije upalila rasvjeta, a bio je već sumrak. Imao sam upaljene farove na autu, ali oni ne bacaju snop u širinu (barem ne u blizini prednjih bočnih dijelova auta) kao što to čini javna rasvjeta. U zadnji čas sam uočio pješaka! Zbog uštede od parsto tisuća kuna ili možda koji milijun kuna oni se igraju sa ljudskim životima. Hebala ih ušteda! Mogli su upropastiti život pješaka, njegove obitelji, ali i upropastiti vozača, bilo zatvorom ili grižnjom savjesti. U više navrata u prometu gradom sam primijetio da se zaista prekasno pali javna rasvjeta. Nije problem pojačati pažnju, ali nekada to jednostavno nije dovoljno.

Španjolska ima problema sa hidroelektranama, u Francuskoj je pola reaktora u nuklearkama izvan pogona, a vidim sada i upozorenja iz Austrije da bi oni mogli imati problema sa strujom. Čak niti Njemačka, uz Francusku najveći europski izvoznik struje (barem su to službeni podaci od prije koju godinu, i ne, Ukrajina nije među većim izvoznicima u Europi), najavljuje potencijalne probleme. U isto vrijeme se reaktori u nuklearkama gase, idu na remont, hidroelektrane idu na remont ili se žale da nemaju dovoljno vode (nije više ljeto i suša), vjetroelektrane se žale na klimatske promjene (ne čini mi se da fali vjetra, a vidim i učestale olujne vjetrove) itd. Mora da je “slučajno” sve to istovremeno, isto kao što je i jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj baš u vrijeme najveće energetske krize “baš slučajno” morala na remont koji nije bio nužan baš odmah. Sve to uz sankcije koje si je EU sama udarila i koje su nas ostavile bez velike količine plina (koji je nerijetko potreban za proizvodnju električne energije) koja do sankcija nije bila upitna, a niti je plin bio preskup. Naravno da žalim nevine Ukrajince i da nikako ne opravdavam rusku agresiju na Ukrajinu, ali nisam ni budala. To je namjerno isprovociran rat koji se kuhao još od Maidana, a oni koji su htjeli vidjeti istinu znaju tko je odgovoran za Maidan i koji je bio pravi cilj.

Rat u Ukrajini se pripremao od 2014. kada su završili namješteni krvavi prosvjedi na Maidanu (Euromaidanu). Bilo je tamo i plaćenika snajperista i svašta gadnoga, pa samo naivni mogu misliti da su ti prosvjedi bili spontani izraz nezadovoljstva. Sve već isprobano sa Arapima i “arapskim proljećima” koju godinu ranije, uz rasturanje do tada prosperitetne države Libije. Zadnjih par godina je postalo očito da će doći do velikog rata u Ukrajini (“mali rat” traje od 2014. i svakodnevno su stradavali pretežno civili, ali se nije pisalo o tome). Ne kažem da je meni bilo jasno već 2014., ali kad sada čitam što se sve događalo unazad par godina u vezi Ukrajine i Rusije, ako oni koji su bili na najvišim političkim, obavještajnim i vojnim funkcijama, uključujući i SAD (koji je sve vrlo svjesno i zakuhao), nisu znali da će doći do rata, onda su to mentalno retardirane osobe. Tako je i Njemačka morala znati da se sprema rat, najmanje 2-3 godine ranije. Isto tako je i Njemačka morala znati da će doći do problema sa ruskom naftom i plinom. Ako već tada nisu znali da će ih Ameri natjerati da izbace Rusiju sa tržišta i počnu kupovati njihov plin (Ameri slučajno ili ne već zadnjih par godina kao strateški cilj navode pojačanu izgradnju LNG terminala u svojim lukama), onda su mogli pretpostaviti da će Rusija kada dođe do rata prijetiti opskrbom. Hej, glavonje na nižim razinama kad dolazi neki nebitan guzonja iz neke strane delegacije daju čak i zavarivati šahtove kako ništa ne bi bilo prepušteno slučaju i ugrozilo sigurnost nekog stranog guzonje u posjetu. Je li netko stvarno želi da vjerujem da puno veće face nisu mogle kao ugrozu predvidjeti problem sa naftom i plinom, pa onda nastavno i sa električnom energijom? Ponavljam, morali su znati da će izbiti veliki rat jer su oni ti koji su to i kuhali cijelo vrijeme. Velim, ili se radi o totalno mentalno retardiranim osobama (ne vjerujem u to) ili se radi o planu. Dakle, ja vjerujem da se dobro znalo što će se desiti i koji su potebncijalni problemi. Usprkos tome, Njemačka je pogasila svoje nuklearke. Mislim da su ih imali 30-40, a mislim da im sada rade samo 2-3. Slučajno? Malo morgen, ali ajde da je slučajno. Uslijed svega toga, mora da je onda jednako slučajno da baš sada pola reaktora u Francuskoj nije u funkciji. Čovječe, živimo u svijetu predivnih slučajnosti, pojavljuju se iz dana u dan, usprkos vjerojatnosti za takve slučajnosti manjoj nego da dobiješ na lotu. Ajmo dalje, Njemačka i Francuska su, uz Kanadu, najveći svjetski izvoznici struje, tj. tako je bilo do nedavno. Kanada je daleko, znači za Europu su bitni Njemačka i Francuska. Gle slučajnosti, baš je u Francuskoj pola reaktora trenutno izvan funkcije, a Njemačka je pogasila svoje nuklearke. Španjolska je isto bitna za Europu po pitanju struje, a gle čuda, uslijed silnih poplava koje nam svaki dan nabijaju pred nas, njihove hirdroelektrane navodno ne rade punom parom jer navodno imaju probolema sa nedostatkom vode. Pa tko tu koga…?!

Ukrajina nije bitna za opskrbu Europe strujom, a ni Rusija. Prema podacima od prije koju godinu (nije najnovije, ali daje ok sliku), čak i Bosna je izvozila DUPLO VIŠE struje od Ukrajine (podatak za BiH iz 2020. i Ukrajinu iz 2015.). Ukrajina ima nuklearke, ali ima i svoje potrebe, pa nije značajan izvoznik. Čisto da se zna kad se počne sa “argumentima” da su Rusi zauzeli ukrajinske nuklearke i da je to razlog za nestašice struje u Europi.

Oni koji danas udaraju sankcije Rusiji znaju koje su posljedice, a isto tako znaju da zapravo više štetimo sebi nego Rusiji. Nisu to glupi ljudi, to su podmukli smradovi koji rade za nečije interese! Vidjeli su što mogu raditi ljudima za vrijeme korona prijevare (koja je neočekivano i nevjerojatno stala u svega par sati tijekom noći sa 23.02. na 24.02.2022.) pa su sad okuraženi. Prosječan građanin će pljeskati sa balkona i šutke podnjeti i karantenu, i zabranu kretanja, i 101 ograničenje temeljnih sloboda, i eksperimentalni obavezni bućkuriš, i recesiju, i dugotrajnu ozbiljnu inflaciju, i sankcije samom sebi, pa onda potencijalno i nestašicu struje, i neće se previše žaliti. Ne samo da se neće žaliti, nego će i napadati sve one koji kažu nešto protivno propagadni mainstream medija. Zato nam i je ovako.

Bojim se da bi u 2023. godini glavna tema mogla biti struja, pa čak i blackout. U 2020. je glavna tema bila korona, u 2021. cjepivo, u 2022. Ukrajina, a ključna riječ u 2023. bi mogla biti struja! Biti će još puno drugih problema, ali struja bi mogla prevladavati u medijima.

Nisam još siguran u to, ali sve vodi ka tome. Za sada ozbiljne probleme vidim samo kao prijetnju, ne i kao nešto apsolutno sigurno (još se nadam da nam ipak neće još i to priuštiti), ali prijetnja je vrlo ozbiljna. Mislim da ćemo svakako imati poskupljenja struje, ali puno veći problem vidim u potencijalnim redukcijama. Velim, nisam još siguran da će tako biti, ali sve ide ka tome, ako ništa drugo, onda samo u nekim državama.

Radim neke svoje analize i još uvijek slažem kockice. Ključna riječ je CBDC (central bank digital currency), a za to je potrebno da se neke stvari poslože, odnosno da oni namjeste neke stvari. Dobit ćemo CBDC, mislim da to nije upitno. Samo je pitanje kada točno. Radi agende u vezi sa CBDC, uklapa mi se u mozaik potencijalna nestašica struje, ili u najmanju ruku plašenje sa nestašicom, ali i održavanje inflacije na puno višoj razini od one za koju lažu da ciljaju. Čuvenih 2% je bio cilj nekada, mislim da više nije i da je sada cilj malo veća inflacija. Kako upriličiti cashless society ako cash u čarapi ne gubi vrijednost. Pa niti najveće odobravajuće kimače glavama na svaku odluku ljigavaca ne možeš nagovoriti da cash iz čarape pretvore u CBDC ako im taj cash ne gubi vrijednost.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više