Bitcoin, hmmm…

by HonorarniPosao.net
93 pogleda

Jučer se bitcoin podigao na razinu na kojoj nije bio cca 2 mjeseca. U jednom trenutku je dosegnuo $19,117. U trenutku pisanja ovog teksta se trguje sa BTC po cijeni od cca $18,800.

Ovaj tekst pišem sa četvrtka na petak oko 2am, pa je trenutna cijena po kojoj se trguje sa bitcoinom cca $18,800. Jučer (četvrtak, 12.01.) je cijena BTC-a nakon nekih 2 mjeseca ponovno došla na razinu od $19,000+. Dosegnula je $19,117. Poslije je malo pala, ali i dalje je tu negdje. Ovaj skok na cca $19k sa cca $16,700 gdje je cijena bila prije tjedan dana je posljedica očekivanja pada inflacije i dobrog CPI u US. To je utjecalo na cijenu već od početka ovog tjedna (pumpalo se lagano prema gore još od ponedjeljka), a u četvrtak je izašlo novo CPI izvješće (za US) i bilo je u skladu sa očekivanjima (6.5% y/y, što je pad sa 7.1%) pa je to ohrabrilo općenito sve markete jer se to što je CPI u padu tumači kao otvaranje mogućnosti za prestanak rasta kamatnih stopa, što znači da novac neće poskupiti (a marketi trebaju novac).

Ja imam neku svoju teoriju da je potajno ona stvarno ciljana inflacija oko 8.3%, a ne uobičajenih 2% kako govore. Ne mogu reći da sam potpuno siguran u svoju teoriju, ali još uvijek joj vjerujem, a za sada drži vodu. Ekonomije usporavaju i pred globalnom smo recesijom, pa mali pad inflacije u US ide u prilog mojoj teoriji jer bi moglo doći do zaustvljanja rasta kamata u ovoj godini, pa možda čak i smanjenja kasnije (to sam najavio kao mogućnost da se dogodi u 2023. još u prvom dijelu prošle godine dok je inflacija počela divljat). To bi opet malo potaknulo inflaciju, ali neću sad ulaziti dublje u to.

Ipak sam ušao u short BTC-a oko $16,700, sa stop lossom na $18,500 i TP na $14,285. Danas mi se aktivirao stop loss pa sam ostvario gubitak, ali bio je to lagani short pa me nije previše briga. Dakle BTC je ipak uspio probiti razine otpora prema gore koje su bile ispod $18,500 (malo niže od toga). Ima još puno posla sa probijanjima otpora prema gore, ali ako se održi na ovoj trenutnoj razini onda se aktivira jedan bullish pattern koji bi sam po sebi trebao podići cijenu na cca $21,000-$21,500.

Postoji mogućnost da je $15,476 zaista bio bottom, ali ja još uvijek ne vjerujem u to. Koliko god glupo zvuči sada kad je BTC potegnuo na cca $19k i kad se čini da ide dalje gore, ja ipak još uvijek mislim da ćemo vidjeti cijenu ispod $15,476.

Problemu sa DCG i Gemini se ne nazire kraj, a dodatno bi se u problemu mogli naći i Genesis, Huobi i MicroStrategy. Uvijek je moguće i da ispliva neki drugi neočekivani problem. Idući tjedan je i Davos, a tamo će sigurno biti riječi o Bitcoinu (moguće iza zatvorenih vrata).

Pozitivno je što je navodno BlackRock kupio BTC. Nije više niti idući halving daleko (tek nešto više od godinu dana od danas), a i potvrđeno je da će centralne banke od 2025. moći imati do 2% rezervi u BTC. Pozitivna očekivanja se uvijek unaprijed uračunavaju u cijenu. Ne oslanjam se previše na halving (iako bi po logici to morao biti pozitivan događaj za rast cijene), ali neke druge stvari mi dugoročno (odnosno za razdoblje kroz godinu-dve-tri, što i nije baš pravo dugoročno) ulijevaju povjerenje. Nemam sumnji u novi ATH, ali mislim da još nije došlo vrijeme za održivi rast i njegovo skoro postavljanje.

Zbunjuje me nekoliko stvari pa se ovih dana neću zaletavat sa jačim trejdovima. Još uvijek su prijetnje nad cijenom BTC-a, ali ima i pozitive. Sa strane tehničke analize, nije ni tu najjasnija slika.

Evo jedna slika 4-hour charta:

BTC-4h-13.01.2023.

Na donjem dijelu slike je RSI, podešen po mojim prilagođenim postavkama kojima vjerujem. Zapravo to je jedna verzija RSI postavki koju koristim na 4-hour chartu. Na nekim drugim periodima charta imam drugačije postavke 🙂 Ovdje mi je overbought zona na 70 jer se ipak radi o 4-hour chartu što spada pod relativno dulji i konkretniji period.

Dakle, RSI ovako visoko nije bio već cca 2 godine. Zona od $19k-$20k ima više razina otpora prema gore. Znači moglo bi biti borbe, a onda je moguće formiranje i aktivacija bearish divergencije i na 4-hour chartu, a pogotovo na 1-hour. Bearish divergencija sa 4-houra bez problema sruši cijenu za desetak, pa čak i dvadesetak posto. U tom slučaju smo opet na početku, ali smo pretrpjeli još jedan fakeout pa bi se dodatno poljulalo povjerenje.

Uz spomenute otpore prema $20k, sada smo i na razini necklinea od jednog HS-a o kojem nisam vidio da itko priča. Taj HS je aktiviran, a ovo bi moglo biti samo testno vraćanje do necklinea prije novog zarona. Ovaj HS sam po sebi ima potencijal potjerati cijenu dolje do cca $12k. Sve dok je cijena ispod cca $25k, on predstavlja opasnost, osim ako se formira neki novi baš snažan bullish pattern.

Trenutno bi i na temelju Fibonaccia cijena mogla par posto dolje, pa opet u novi pokušaj proboja kada bi otišla preko $19,117, ali može opet biti zaustavljena nešto više i vraćena nazad i onda imamo aktivnu bullish divergenciju. Ako bi tad došle i neke negativne vijesti nakon Davosa, ili eskalacija sa DCG i Gemini, bam, eto novog zarona ovaj puta ispod $15,476 potpuno realnog.

Kad gledam EMA ribbon na weekly chartu, cijena je tek došla do donjih linija i daleko je još probijanje. Treba gledati i DXY i pratiti stanje gospodarstava u EU, UK, Kini i Japanu (jer to, uz poteze FEDa, utječe na DXY). Uvriježeno je mišljenje da kada dolar pada BTC raste i obratno, a dolar je u zadnje vrijeme pao desetak posto i sad nailazi na support. Tako da ima trenutno puno nepoznanica. Mene najviše zanima Davos, jer će to utjecati na sve ostalo, ali ne ono što će javno objaviti nego ono što će zapravo tajno dogovoriti, a moći će se naslutiti o čemu se radi par tjedana nakon Davosa.

Radi puno trenutnih nepoznanica, glupo mi je gledati YouTubere kako viču “ALL-IN on Bitcoin” i slično. Moguće da je $15,476 bilo dno, ali daleko je ovo još od nekog pravog oporavka, i ja osobno mislim da je trenutna veća vjerojatnost da će cijena prije ispod $15,476 nego snažno i održivo gore. Privremeno može još gore, ali i dalje to ne znači pravi održivi oproravak i pohod na novi ATH.

Sad ipak mislim da neki baš ogroman pad se neće dogoditi. Pod ogroman pad mislim na pad ispod cijene mog prosječnog ulaza sa glavnom dugoročnom investicijom, a ona je na finoj $x,xxx razini 🙂 Nekome bi ogroman pad bio i da BTC padne na $12k, ali mene to ne bi iznenadilo. Ne smatram to sigurnim, ali trenutno je još uvijek dosta realno. Nekih bar $14k mi još uvijek djeluje sigurnije nego probijanje recimo $25k.

Što se tiče bearish struktura, pukla je ona čija gornja razina je bila na $18,387. Iduća ima vrh na $21,480, ali jedna puno važnija ima vrh na $25,211. Prije nje je jedan vrh na $22,799. Ima puno otpora između $19k i $20k, a onda još i prema gore. Do nekih $50k je hrpa otpora i zato uopće ne mislim da ćemo brzo vidjeti novi ATH čak i ako smo stvarno ostvarili bottom i sada krenuli sigurno prema gore. Neće biti lako porušiti sve te otpore prema gore, ali kad BTC dobije momentum, on je to u stanju. Ja za sada još ne vidim pravu snagu za održivi rast.

Postoji opet “ali”. Na daily chartu RSI sugerira da je možda stvarno vrijeme za promjenu biasa na bullish. Također, ovo što je sada RSI na 4-houru toliko visok i što je očigledno u overbought zoni, usprkos vjerojatnoj bearish divergenciji i onda novom zaronu (čak i da to bude na $12k), je sudeći po prošlosti dobar znak. Ne volim se puno oslanjati na prošle događaje na chartu, ali ipak ih ne želim niti ignorirati kada postoje i drugi indikatori koji sugeriraju slično. Dakle, nakon ovakvog podizanja RSI, obično je nešto kasnije uslijedio jači pad, ali privremeno. Nakon toga se cijena u pravilu uvijek dizala, i to jako, pa i odlazila na novi ATH.

Znači, bez obzira na kretanje cijene u idućim danima, čak i da kasnije bude opet veliki zaron ispod zadnjeg bottoma i da cijena padne i na recimo $12k, mislim da smo blizu kraju negativnosti i padova i da onda slijedi novi bull market. To bi onda trebalo pozitivno utjecati i na market Web3 domena jer su to zapravo “crypto domene”. Mada za Web3 domene ima jako puno i drugih razloga za ogroman optimizam što se tiče investiranja u njih. Više o tome sam napisao na web stranici.

Ova godina bi za BTC još mogla biti li-la, ali ako ne u ovoj, u idućoj bi morala doći prava stabilazacija na solidno visokoj razini, a onda u 2025. novi ATH. Može novi ATH doći i puno prije, ali će onda u 2025. biti postavljen opet novi, još veći 😉

Za prošlu godinu (2022.) sam krajem 2021. najavio da je očekujem kao pretežno bearish godinu i spominjao sam $18k kao realnu razinu (u trenutku te najave mislim da je cijena bila oko $50k). Za ovu 2023. ne očekujem da bude pretežno bearish za BTC, ali će biti bearish razdoblja i očekujem novi pad ispod nedavnog dna na $14,476, prije ili kasnije (najvjerojatnije ili već jako brzo, ili eventualno tijekom Q1).

Ja bih volio da što prije padne opet cijena da budem miran i da znam da se ostvarilo ono što se moralo ostvariti pa da sad možemo mirno gore 🙂 Ovako dok raste, a i dalje smatram da treba pasti, kao da vidim neki uteg na cijeni koji će ju prije ili kasnije opet povući dolje.

Da zaključim, postoji mogućnost da je $14,476 bilo dno, ali ja osobno još uvijek mislim da ipak nije i da će se prije ili kasnije cijena spustiti i ispod te razine (mogu promijeniti mišljenje ako me market natjera, ali za sada još ne vidim čvrsti razlog za to), ali da će onda konačno postaviti pravo dno i da će nakon toga krenuti održivo gore. Puno toga bi moglo ovisiti o Davosu i zato trenutno nemam namjeru ulaziti u jače trejdove da me market ne bi iznenadio i uzeo mi novce.

Službeni zaključci iz Davosa me neće previše zanimati. Najviše će me zanimati reakcije koje će uslijediti nakon Davosa. Mislim na reakcije država, financijskih institucija, regulatora, zakonodavaca itd. Dolaze i CBDCs. Znam da CBDCs sigurno dolaze, pa imam neku svoju pretpostavku što im treba da to provedu. To me malo plaši, ali snaći ćemo se već nekako 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više