Domena Help.com prodana za 3 milijuna dolara

by HonorarniPosao.net
99 pogleda

Ovih dana je u javnost izašao podatak da je domena Help.com prodana za 3 milijuna dolara. Vrhunska domena! Premium cijena, ali za premium domenu 😉

Domene su “virtualne/digitalne nekretnine”, stoga ne čudi što se one bolje prodaju za velike iznose. Ovih dana se pojavio podatak da je domena Help.com prodana za 3 milijuna dolara. Kao što sam više puta napisao, velika većina prodaja domena ostane javno nepoznata. To je najčešće slučaj sa manjim prodajama, ali nerijetko i kada su veće prodaje u pitanju (parsto tisuća ili par milijuna dolara). Domene se prodaju svakodnevno, jako puno njih, ali javnost sazna samo za neke od prodaja. Ovo je bila jedna od njih.

Koliko god da nekima možda djeluje da je 3 milijuna dolara puno za “neko tamo virtualno ime na internetu”, zapravo uopće nije puno kada se radi o pravoj premium domeni. Dobra domena automatski postaje snažan brand, autoritet u svojoj niši, olakšava SEO, postaje pamtljiva i prepoznatljiva klijentima i još puno toga.

Jučer čitam da se iznajmljuje neki prostor za turistički objekat u Dubrovniku i da je cijena najma 40,000 eura mjesečno (+PDV). Nije to bila vijest radi cijene najma jer iako je visok, nije to ništa uobičajeno, nego je to postalo vijest jer se opet radi o pogodovanju 🙂 Određeno je da zakupac mora imati prihod u točno određenom visokom milijunskom iznosu, pa je vrlo vjerojatno da onaj tko iznajmljuje (mislim da iznajmljuje grad) već ima svog “pajdu” za kojeg je beziciran taj atraktivan prostor, a koji će znati pokazati zahvalnost 🙂 Ali nebitno, ništa novo 🙂 Dakle, zakup tog prostora košta 40,000 eura mjesečno (plus PDV).

Tih 40,000 eura mjesečno je samo jedan dio mjesečnih troškova restorana koji će raditi na toj lokaciji. Na to još naravno dolaze troškovi inputa, ostalih režija, osoblja itd. Ipak, očito je da postoji pozitivna računica jer se inače ne bi namještao natječaj za zakup te lokacije. Trošak zakupa je znači cca 480,000 eura godišnje. Za taj novac se već može kupiti vrhunska domena, neka stvarno premium.

Što donosi fizička lokacija kao iz primjera u Dubrovniku, a što domena?

Ova lokacija u Dubrovniku je na mjestu kojim prolaze turisti, često oni punijih džepova. Znači logično je očekivati da će neki od njih sjesti u taj restoran i tamo nešto potrošiti. Budući zakupac sigurno ima svoju računicu.

Kad je vrhunska domena u pitanju, ima sličnosti. Vrhunska domena donosi type-in traffic (posjetu onih koji direktno u address bar browsera upišu ime domene i tako dođu direktno na web stranicu pod tom domenom). Također, dobra exact match domena znatno olakšava SEO. Pisao sam o tome i u starijem postu pod naslovom Kako odrediti vrijednost domene. Tamo sam naveo primjer Oglasnika i Njuškala. Evo iz današnje perspektive, sve je i dalje isto. Danas je još uvijek Oglasnik.hr prvi na Googleu kada je u pitanju pretraga za ključnu riječ “oglasnik” (treba pogledati uz “private browsing” opciju jer inače Google pretraga daje prednost stranicama koje češće posjećujete). Dakle Oglasnik.hr je ispred Njuskalo.hr u pretrazi za “oglasnik”, a znamo da se Oglasnik.hr minimalno reklamira, dok je Njuškalo jedno vrijeme imao žestoku marketinšku kampanju. Ok, Njuškalo je možda jači brand, ali to je samo radi ogromnog investiranja u marketing. Ipak ima i dalje jako puno ljudi koji ne traže Njuškalo nego u Google upisuju “oglasnik”. Takvih je cca 100000 mjesečno (provjereno maloprije u Google Keyword Planneru), plus još ne mali broj onih koji dodaju poneku riječ u svojoj pretrazi uz “oglasnik”.

Znači Njuškalo, zato što nije kupio Oglasnik.hr domenu nego je išao sa jeftinom opcijom po pitanju domene i sa domenom za 600 kuna godišnje (toliko košta .hr godišnje), samo radi toga što nema EMD (exact match domenu) gubi svaki mjesec ogroman broj potencijalnih posjeta, jer oni koji guglaju “oglasnik” u većini slučajeva završe na prvom rezultatu (ako zanemarimo oglase), a to je Oglasnik.hr. Zamislite koliko je to izgubljenih posjeta web stranici za sve ove godine.

Znači, dobra domena znatno olakšava SEO, a to već samo po sebi jako puno vrijedi. Može se i sa bilo kojom domenom doći na prvo mjesto tražilica za bilo koju pretragu, ali je za to potrebno znatno više truda i investiranja u SEO nego kad se radi o EMD.

Kad je domena lako pamtljiva, ona bez problema postaje i brand, onako baš cijela domena. Dobar primjer je recimo Booking.com. Dobra domena daje i autoritet web stranici koja se nalazi pod njom. Da li biste prije platili osiguranje online ako je web stranica koja vam to nudi pod domenom MarkoProdajeOsiguranje.com ili ako je ista web stranica pod domenom Osiguranje.com? 😉

Znači dobra domena olakšava SEO i štedi potreban novac za marketing, daje autoritet i još puno toga, da ne nabrajam sad sve jer sam više puta o tome pisao. Dobra domena dakle dovodi i zadržava posjetu. Tu imamo direktnu usporedbu sa fizičkom lokacijom. Sad se vraćam na primjer iz Dubrovnika. Ako navedena lokacija vrijedi 40,000 eura mjesečno, vjerojatno je svakome jasno da dobra domena bez problema zaista realno vrijedi barem 480,000 eura. Toliko bi iznosio samo najam fizičke lokacije za godinu dana. Pa iduće godine opet toliko, itd. Dobru .com domenu jednom platite onoliko koliko vlasnik traži, a nakon toga plaćate samo desetak dolara godišnje za produljenje. Najbolje od svega, dobra domena zadržava vrijednost, a može vrijediti i više kasnije. To govorim za premium domene koje su u startu vrlo skupe. Ove slobodne ili jeftine, ako se dobro odaberu, mogu se odmah prodati za više, ali naravno ne za neki ogroman iznos tipa milijun dolara. Zato, što premium domene uvijek vrijede jako puno, su investicije u takve domene uvijek dobre investicije (naravno, pod uvjetom da ste odabrali dobru domenu i da ju u startu niste preplatili), bez obzira koliko ste stotina tisuća ili milijuna dolara platili.

Ako imate restoran na prestižnoj lokaciji u Dubrovniku (ili bilo gdje drugdje) za čiju lokaciju plaćate 40,000 eura mjesečno, vi imate ograničen broj mogućih gostiju u isto vrijeme. Ako imate terasu sa 20 stolova, vi ne možete primiti 5000 gostiju istovremeno, logično 🙂 Ako pak imate dobru domenu koja će privlačiti posjetu, vi možete istovremeno imati i 50000 posjetioca i potencijalnih kupaca na svojoj webstranici, i tako 0-24. To dobra domena može osigurati, a fizička lokacija ne može.

Eto, pokušao sam malo pojasniti zašto se neke domene prodaju za milijune i zašto je to zapravo potpuno opravdano. Čak bih rekao da je za one zaista top domene na svjetskom nivou cijena od jednoznamenkastog broja milijuna dolara premalo.

Na web stranici HonorarniPosao.net predstavljam domaining (trgovanje domenama), ali ipak treba biti jasno da prave ultra premium domene poput Help.com i slične se više naravno ne mogu pronaći slobodne za registraciju, ali niti jeftino kupiti. Mi se danas trebamo zadovoljiti običnijim domenama koje se i dalje redovno mogu pronaći slobodne ili kupiti za sitniš, pa brzo preprodati za parsto dolara ili koju tisuću dolara. To nije problem i ja to redovno radim, ali očekivati milijunsku prodaju od .com domene koju ste jučer kupili za recimo $30 nije realno (osim u iznimnim i rijetkim slučajevima kada ste baš pogodili neki budući veliki svjetski trend sa imenom domene, bilo je takvih slučaja posljednjih par godina).

Ono što se danas ipak nudi i što se nikako ne smije ignorirati, je prilika sa Web3 domenama! E tu je situacija nešto drugačija. One su tek na početku i držite me za riječ, oni koji danas uhvate dobru Web3 domenu će ju moći već za koju godinu prodati za milijunski dolarski iznos. Biti će puno takvih slučajeva, siguran sam u to. Neće se naravno svaka Web3 domena prodati za milijune za koju godinu, ali usudim se reći da će ih se puno prodati za desetke tiuća dolara, već moguće i u ovoj godini, a sigurno u idućih par godina.

Danas su slobodne za registraciju neke Web3 domene koje će se već za koju godinu prodati za milijunski iznos. Dosta takvih je i već zauzeto, ali ih se još uvijek može kupiti za samo par tisuća dolara. Help.com, koja je sada prodana za 3 milijuna dolara se nekoć mogla registrirati kao slobodna, pa nešto malo kasnije i kupiti za nekoliko tisuća dolara. Sada smo sa Web3 domenama u fazi u kojoj su .com domene bile na svom početku u 90-im godinama. Na milijunske prodaje Web3 domena nećemo niti približno dugo čekati kao što smo čekali sa .com domenom (od kojih se one najbolje već 20-ak godina redovno prodaju za milijune) jer je danas sve neusporedivo brže i protok informacija je ultra brz u odnosu na 90-te. Web3 domene će biti i prijeka potreba radi razvoja Web 3.0 koji je već počeo i koji nezaustavljivo napreduje.

Trenutno imam aktivnu ponudu Web 3.0 investicijske prilike, pa ako je netko zainteresiran neka me slobodno kontaktira. Ja sam investirao u Web3 domene, a možete i vi. Bez ikakvog pretjerivanja, ovo je prilika koja se ne prepušta, a sa Web3 domenama smo tek u fazi u kojoj su bile .com domene u 90-ima ili u kojoj je Bitcoin bio negdje tamo još 2013. Ne znam kada točno će biti pravi boom Web3 domena, ali doći će sigurno i to može biti već u ovoj godini. Kako god, cijene onih boljih Web3 domena će već sada neprestano rasti i uskoro se više one najbolje neće moći jeftino kupiti, pa tko god ovo čita, neka razmisli da li želi igorirati Web3 domene ili malo “riskirati”, pa kasnije izbjeći da se tuče po glavi kao što se mnogi od nas danas tuku po glavi što nismo mi taj koji je evo prodao Help.com za 3 milijuna dolara 🙂

Ja sam shvatio što će se dogoditi sa .com domenama još sredinom 90-ih, ali sam bio blesav pa nisam odmah reagirao i prve sam počeo uzimati tek u dvijetisućitima. Sa Web3 domenama nisam želio ponoviti pogrešku jer sam shvatio što će biti sa njima već vrlo brzo, tako da sam već solidno nakrcan, a vrebam nove prilike i dalje 🙂

Nedavno je javno objavljeno i potvđeno da je i Ballet.com prodana za milijunski iznos. Ona je prodana za $1,160,000. Također nedavno je prodana i Rebates.com za pola milijuna dolara. To su sasvim uobičajeni iznosi za prodaju top domena. Usput, Help.com je registrirana 1996., a Ballet.com i Rebates.com su registrirane 1995. Djeluje davno, ali one već odavno vrijede ovolike novce. Bilo je i nedavnih registracija i brzih prodaja za velike iznose. Jedan primjer je PutLocker.com. Registrirana prije samo 2 mjeseca (znači trošak je bio samo desetak dolara), a prodana prije nekoliko danba za $102,500.

Ponovit ću da vjerujem da su Web3 trenutno u fazi u kojoj su bile .com domene u 90-ima, znači danas se može pronaći čak i slobodne za registraciju Web3 domene koje će vrijediti milijune. Velika razlika je što je danas napredak i protok informacija neusporedivo brži nego što je bio u 90-ima pa će biti potrebno puno manje čekati da počnemo redovno viđati prodaje Web3 domena za milijunske iznose, a dobar dio Web3 domena koje će u bližoj budućnosti biti prodane za milijunske iznose su trenutno slobodne za registraciju ili se mogu jeftino kupiti.

Godina je tek počela, a već smo saznali za novu milijunsku prodaju .com domene. Za premium domene nema krize 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više