Bitcoin je na novom rekordu, što dalje?

by HonorarniPosao.net
327 pogleda

Evo danas je Bitcoin postavio novi rekord! Ostvaren je novi ATH (All Time High). Trenutno je cijena BTC-a $61,095. Prije 2-3 sata je postavljen novi ATH koji sada iznosi cca $61,800!!! Što možemo dalje očekivati?

U prethodnom blog postu koji sam napisao u ponedjeljak navečer (08.03.2021.) piše da je izgledno da će cijena Bitcoina, koja je u tom trenutku bila cca $50,800, u tijeku ovog tjedna vrlo vjerojatno otići preko $55,000, a moguće i preko $60,000. To se i dogodilo. Napisao sam da je moguće da veliki rast krene još tu večer i upravo je tako bilo. Moram se malo pohvaliti 🙂 Trenutno je cijena malo iznad $61,000 (ovo pišem u ponoć s subote na nedjelju). Što možemo očekivati u nastavku ovog Bitcoin ludila i ove najpoznatije i najpopularnije kriptovalute? Što će idućih dana biti sa Bitcoinom, koji nikako da propadne, iako neki već godinama govore da samo što ne pukne ta “Ponzi shema” i “prijevara” 😀 Mogu misliti kako je njima gledati kako cijena Bitcoina leti u nebo 😉

U nastavku je jedna skica koju sam si skicirao kao neku kratkoročnu smjernicu možebitnog kretanja cijena (ne i sigurnog) za kratkoročno (brzinsko) trejdanje. Napominjem da je ovo samo osnovna skica. Uz ovu osnovnu skicu koja je zapravo črčkarija imam još hrpu drugih puno detaljnijih i preciznijih, ali dovoljno će biti da sada prikažem samo ovu.

Skica BTC

Ovo docrtano sa plavom bojom je mogući smjer kretanja cijene Bitcoina koji mi u ovom trenutku djeluje kao vjerojatan. Prikazan chart je 1-hour chart. Znači trenutno je cijena cca $61,095. Sa te razine će porasti do cca $61,400-$61,800. Onda će krenuti blagi pad, pa će pad malo zastati, pa će se onda nastaviti do cca $57,200. Ako se nakon toga nastavi pad, on bi mogao ići do cca $55,000, pa onda i do $53,500. Ako bude tako i ako cijena padne ispod cca $53,000 (uz ne mali volumen) onda je moguć pad čak do niskih razina četrdesetak tisuća dolara. Ako se i to probije, nije isključen ni naknadni pad do niskih razina tridesetak tisuća dolara. Niže od toga mislim da neće nikako, ali ako stvarno dođe do pada skroz do te razine onda treba opet sve dobro analizirati da bi se vidjelo da li je moguć pad i ispod te razine.

Mislim da je vrlo vjerojatan pad do cca $57,200. Tada će biti jasnije što dalje očekivati. Ono što mi se sada čini jest da bi moglo doći do pada do cca $57,200, pa onda i do cca $55,000. Ako zaroni ispod $55,000, onda vjerujem da će i do cca $53,500. Ako bi tako bilo, e tu će biti pravi test! Ako ta razina izdrži, onda je vjerojatan novi strelovit rast i lako moguće opet novi ATH u kratkom roku. Ako ne izdrži, onda mislim da je realan pad ispod $50,000, možda sve do cca $43,000, a kasnije možda (iako jako teško) i daljnji pad do cca niskih razina iznad $30k.

Ova prognoza kretanja cijene je izrazito kratkoročna i odnosi se na vremenski period od ovog trenutka pa do ponedjeljka ili utorka. Ako stvarno tako bude, onda je kroz tjedan moguć i taj naknadni eventualni pad na cca $55,000 i/ili cca $53,500. Ako do toga dođe, tek tada će biti jasnije da li će cijena još dolje ili se vraća gore. To je razina gdje je ovaj prvi kružić na slici. Ako cijena ode natrag gore onda će nova ključna razina biti ova gdje je nacrtan drugi kružić, tj. cca $61,500. Ako se to probije uz solidan volumen onda idemo na novi ATH odmah, ako ne onda ćemo čekati novi ATH (koji će se dogoditi), a kuda će cijena od tamo kratkoročno biti će jasnije u tom trenutku.

Može biti i drugačije

Sve ovo gore napisano skoro da pada u vodu u jednom drugom slučaju. Taj drugi slučaj je da u idućim satima probijemo razinu od $62,000, i to sa dobrim volumenom, pogotovo ako je probijemo za ne baš malo (znači za najmanje parsto dolara ili čak i $1,000+). Tada sve ovo gore napisano može pasti u vodu i biti zanemareno, ali ipak treba računati na i dalje realnu mogućnost brzinskog pada na cca $57,200, nakon kojeg bi u takvom scenariju bio realan brzi povratak na $60,000+.

Sve napisano je samo moje mišljenje na temelju trenutne situacije i nije nikakav savjet niti za kupnju niti za prodaju. Samo “razmišljam na glas” 🙂 Nema nikakve garancije da će biti kao što je gore napisano. Također, čak i da sve krene tim putem, ako se pojavi neki tweet nekog poput Muska, ili ako netko drugi od javnih faca nešto izjavi (pozitivno ili negativno), tada se sve može promijeniti.

Što se tiče trejdanja, ovo napisano je samo jedna od mogućnosti kretanja cijene i meni trenutno djeluje najrealnija, ali ja si radim takve skice i predviđanja unaprijed čisto da bih bio pripravan na potencijalne breakoutove u trenutku dok trejdam. To ne znači da možda neću čim objavim ovaj post ući u neki long trejd ako mi se učini da mi trenutna situacija na tržištu sugerira da će kratkoročni long trejd biti profitabilan . Kod day tradinga ja preferiram jako kratke trejdove i da sam što kraće izložen sa otvorenom pozicijom. Zadovoljavam se manjim profitima od potencijalno mogućih, ali draže mi je tako nego uzeti jedan veći profit na jednom trejdu, a imati nekoliko aktiviranih stop loss naloga na drugim trejdovima (tj. izgubiti trejd i dio novca) 🙂 Evo konkretno, zadnjih 12 trejdova nisam izgubio i na svakom sam uzeo profit. Zadnjih par dana se stvarno ne mogu požaliti jer je ukupan profit bio više nego dobar. To ne znači da možda neću izgubiti već sljedeći trejd, ali naravno da držim do risk managementa i pokušavam paziti na disciplinu. Ne uletavam u trejdove na slijepo i čekam pravi trenutak da uđem i još brže izađem. Ovaj današnji divlji skok cijene Bitcoina preko $60,000 sam jednim dijelom prespavao, a drugim dijelom namjerno izbjegao trejdati jer nisu bili zadovoljeni moji kriteriji za ulazak u trejd i nisam imao dovoljnu sigurnost u kojem smjeru će cijena idućih minuta (toliko ja preferiram ostati u trejdu, da me ne zatekne neka neočivana vijest ili neki previđeni breakout dok imam otvorenu poziciju), a ne volim gubiti trejdove 🙂

Uglavnom, samo sam podijelio svoje trenutno mišljenje o mogućem vrlo kratkoročnom kretanju cijene. Ako ne dođe prvo do blagog rasta sa ove cijene, pa onda do pada ispod $61,000 još prije jutra, i ako u idućih 24-48 sati cijena ne krene prema cca $57,200, tada ovaj gore scenarij postaje sve manje i manje vjerojatan.

Ima jako puno “ako” u ovom tekstu, ali to je tako. Nakon svakog pomaka cijene (u bilo kojem smjeru) potrebne su konfirmacije za daljnje kretanje, a i uz te konfirmacije koje se tek tada pojave moguće je da se dogodi neočekivani smjer ako se pojavi neka neočekivana vijest ili jednostavno netko od velikih odluči promijeniti smjer ili ga nesvjesno promijeni nekom svojom reakcijom na tržištu 🙂 Da se može 100% sigurno znati kuda će točno cijena i kada onda bi bilo puno više milijardera nego što ih trenutno ima 😀

Dugoročno (što može ispasti i kratkoročno), cijena sigurno ide opet na novi ATH, a vrlo vjerojatno i na nove zaista visoke razine. Ovo je bilo neko moje razmišljanje za one koji možda baš sada svrate na ovaj post, a day trading im nije stran. Dugoročno svakako preporučujem držanje (holdanje iliti hodlanje) Bitcoina, a ako se ide u day trading da to onda bude sa nekim puno manjim iznosom nego što je iznos koji je investiran u BTC kao dugoročna investicija. Ako i bude jačih padova, to sve smo već vidjeli puno puta i još uvijek je dugoročan trend izrazito uzlazni i ne vidim da bi se taj dugoročni trend uskoro mogao promijeniti.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više