Još malo o CME gapu, cijeni Bitcoina i tehničkoj analizi

by HonorarniPosao.net
330 pogleda

Prije nekoliko dana sam objavio post sa naslovom Cijena Bitcoina i CME gap. Tijekom proteklog vikenda smo opet imali CME gap pa ću napisati još nešto o tome. Također, svim ženama sretan Dan žena 🙂

U spomenutom ranijem postu sam komentirao “divljanje” nekih influencera kada je tijekom nedjelje cijena Bitcoina počela naglo rasti. Komentirao sam da je vjerojatan razlog CME gap. Zapravo je cijena naglo rasla i zato što je “trebalo” popuniti nastali gap, ali i zbog fundamenata i općeg trenutnog sentimenta na tržištu Bitcoina. Da podsjetim, na CME (Chicago Mercantile Exchange) je cijena na zatvaranju u petak (26.02.2021.) bila oko $46,500 ako se dobro sjećam. Tijekom večeri u petak i u prvom dijelu vikenda je pala na nekih $43,500, a onda je mislim u nedjelju krenula naglo rasti i došla na nekih $46,700. CME trgovanje je i dalje bilo zatvoreno i gap je i dalje postojao. Čim se nastavilo trgovanje (nedjelja na ponedjeljak po našem vremenu) cijena Bitcoina je nakratko pala malo ispod $46,000, a tek onda nastavila svoj rast.

Novi CME gap

Ovog upravo proteklog vikenda nastao je novi CME gap. Cijena je u petak (05.03.2021.) dočekala zatvaranje trgovanja CME na $49,465 (ako se dobro sjećam, da sad ne idem provjeravati). Tijekom vikenda je opet snažno porasla i bila je jedno vrijeme na skoro $52,0000. Da je tako ostalo, to bi bio gap od $2,500+ što baš i nije zanemarivo. Znaju to i trejderi pa pretpostavljam da je nedjeljni večernji pad na cca $50,000 razlog tome što se težilo približiti cijenu razini na kojoj je zatvoreno trgovanje na CME. U nedelju navečer je bilo turbulencija, ali se cijena ipak većinom vremena održala iznad $50,000. Nastavak trgovanja na CME (mislim da je to u 23:000h po našem vremenu) cijena Bitcoina je dočekala na cca $50,100. To je i dalje gap. Ipak, jutros oko 10:30h po našem vremenu je cijena privremeno i brzinski pala malo ispod $49,400, ali se brzo vratila na $50,000+ (u trenutku dok ovo pišem je oko $50,800).

Dakle, trebala se spustiti do $49,465 da bi se zatvorio gap. Ona se spustila baš do cca $49,400, pa onda odmah nastavila svoj započeti put i skočila opet preko $50,000. Da li je to slučajno? Ja mislim da nije, tim više što se to dogodilo po već ne znam koji put.

CME gapove ne treba uzimati kao 100% sigurnu predikciju kuda će ići cijena, ali ih se nikako ne smije ignorirati i kod day tradinga treba obavezno barem obraćati pažnju na njih.

Ne znam točnu statistiku, ali otkako je BTC (tj. Bitcoin futuresi) uvršten na CME (mislim da je to bilo krajem 2017.) od tada je nekih otprilike 80% nastalih gapova prije ili kasnije zatvoreno. Što znači “zatvoren gap”? Ako je zaključna cijena trgovanja na CME u petak bila recimo $49,465, a u nedjelju navečer na bilo kojoj drugoj razini (gore ili dolje), tada je nastao gap i razlika u cijeni zatvaranja i otvaranja trgovanja je gap. Prijevod bi bio nešto tipa “rupa”, “praznina” i sl. Zatvoriti gap znači vratiti cijenu na razinu na kojoj je u petak zaključeno trgovanje. Dakle, ako se ne varam, povijesno je prije ili kasnije zatvoreno cca 80% gapova, a od tih 80% je valjda većina zatvorena odmah u ponedjeljak ili tijekom prvog tjedna. To je činjenica i zato se gapovi ne bi smjeli potpuno ignorirati, barem ne kod day tradinga.

Neki će reći da se radi o slučajnosti i/ili da je glavni razlog volatilnost cijene Bitcoina pa ona i sa gapom i bez gapa fluktuira gore-dolje pa je normalno da kad-tad dođe i na razinu na kojoj je bila na obustavi trgovanja na CME u petak. Ja nisam sklon takvom mišljenju jer je statistički velika većina gapova zatvorena, i to već u ponedjeljak ili tijekom prvog tjedna od nastanka. To bi još uvijek moglo proći pod “standardnu volatilnost Bitcoina”, ali malo je previše slučajno da se u mnogim slučajevima tih zatvaranja cijena vratila samo nakratko baš do razine koja je potrebna za zatvaranje gapa i onda odmah pojurila natrag od kuda je došla i nastavila u svom smjeru.

Jutrošnje zatvaranje ovog posljednjeg gapa je najbolji primjer. Da bi se zatvorio cijena se morala vratiti sa skoro $52,000 na $49,465. Točno tako je i bilo! Cijena se jutros na vrlo kratko spustila baš do $49,400, pa odmah jurnula natrag od kuda je i došla, na preko $50,000. Nije niti to sve. Ako pogledamo chart (graf kretanja cijene sa svijećama) možemo vidjeti jednu savršenu Doji candle (svijeću). U tehničkoj analizi (TA) Doji candle predstavlja neodlučnost, a često i promjenu kratkoročnog trenda. Na chartu se vidi da se cijena naglo spustila baš do razine na koju je trebala da bi se zatvorio CME gap. Tada nije nastavila daljnji pad nego je na tren zastala baš na toj razini. U tom trenutku je vladala neodlučnost trejdera i to se lijepo vidi iz te Doji svijeće. Ubrzo nakon toga došlo je do promjene trenda i on je promijenjen iz kratkoročnog bearish (silaznog) u kratkoročni bullish (uzlazni). Sve to se savršeno vidi na 1-hour chartu (jednosatnom grafu kretanja cijene). Evo to prikazano na slici:

Doji candle svijeća i CME gap 2

Eto, ovdje se vidi gotovo potpuno identično inverzivno kretanje cijene. Prvo do razine na kojoj je potrebno zatvoriti CME gap ($49,465), a onda povratak do razine sa koje se krenulo u zatvaranje gapa. Ako netko ne zna, na 1-hour chartu svaka ova svijeća (to su ovi kvadratići/pravokutnici crvene i zelene boje) predstavlja razdoblje od jednog sata. Doji candle (to je ova svijeća zaokružena na slici, koja izgleda kao križ) je nastala između 10:000h i 11:00h po našem vremenu, a točno u sredini tog razdoblja (oko 10:30h) je zatvoren gap jer je cijena tada došla na $49,465. Znači, ovo je savršen prikaz da CME gapovi nisu baš samo mit i da se zatvaranja tih gapova dešavaju redovno i da su ciljana.

E sad, zašto bi se ti gapovi uopće morali zatvoriti? Nema pravog odgovora na to, ali je činjenica da se zatvaraju i to čak i tako da se često privremeno manipulira cijenom Bitcoina da bi se zatvorio CME gap. Dokle će to trajati ne znam (možda dotle dok se ne uključi još puno drugih velikih igrača i još dodatno se poveća volumen trgovanja Bitcoinom), ali traje već dugo i trenutno je tako. Moje osobno mišljenje je da se ti gapovi zatvaraju milom ili silom zato što su velikima ostale otvorene jake pozicije (bilo long ili short) i da im je cijena otišla u neželjenom smjeru pa gube priličan novac. Zašto se gapovi najčešće zatvaraju već u ponedjeljak ili tijekom prvog tjedna od nastanka? Opet moje mišljenje, zato što bi kasnije cijena mogla predaleko pobjeći i zato što maloprije spomenuti veliki gube dosta i na naknadama za održavanje pozicije koja im više ne odgovara, a nekima možda prijeti i likvidacija pozicije. Preveliki je novac u igri (radi se o milijunima dolara, najmanje) da bi se sve ovo ignoriralo. Zato se ne smije olako shvaćati te gapove. Sama logika govori da će netko kome “visi” veliki novac napraviti sve što može da ga spasi, a Bitcoin i uz sve ove nedavne ulaske velikih još uvijek nije toliko stabilan da veliki ne bi mogli povući nakratko cijenu u smjeru u kojem žele da ide. Usput, to se može i sa puno drugih asseta za koje prosječan čovjek misli da su stabilni tako da ovo nije neka isključiva specifičnost Bitcoina.

Ako se ne varam, mislim da je ostao jedan gap otvoren, i to od prije cca godinu dana, tj. negdje iz sredine ožujka 2020. kad je bio onaj nagli i veliki pad uslijed korona pizdarije. Ne sjećam se da li je to bilo tijekom vikenda i na koliko je bilo zatvranje u petak na CME (a neda mi se sad provjeravati), ali pad cijene je išao do cca $3,850 i onda brzo skočio iznad $5,000 pa si nekako mislim da je i tada nastao gap koji nikad nije zatvoren. Kažem, nisam siguran je li bilo tijekom vikenda i je li nastao gap, ali mislim da je. Ako je bilo tako, onda je to gap koji je još uvijek otvoren i za koji više nije uopće vjerojatno da će biti zatvoren jer je prošlo već godinu dana i jer je cijena otišla stvarno predaleko. Ne znam što bi se moralo dogoditi da se cijena opet spusti na samo $3,850, bez nekih katastrofičnih vijesti. Tako da kao što sam gore napisao, CME gapovi se ne moraju 100% zatvoriti , tj. ne smije se računati da će 100% sigurno biti zatvoreni, ali se zatvaraju u velikoj većini slučajeva i to najčešće bude u ponedjeljak ili u tijeku prvog tjedna od nastanka.

Toliko za sada o CME gapovima, nadam se da je nekom bilo korisno i zanimljivo ovo saznati, ako nije već znao od ranije.

Tehnička analiza (TA) i kretanje cijene Bitcoina

Ako je netko pratio što sam sve pisao na temu Bitcoina onda je sigurno primijetio da nisam (bio) baš ljubitelj tehničke analize (TA) kada je crypto u pitanju. To je najviše iz razloga što je crypto još uvijek relativno malo (iako svakim danom postaje sve veće i ozbiljnije tržište) i divlje tržište kojim je relativno lako manipulirati i na kojem je jako puno onih koji nemaju pojma što je tehnička analiza i totalno su nepredvidivi u smislu svojih budućih poteza (da li će kupiti, prodati, kada će to učiniti i sl.). Tehnička analiza se vodi za povijesnim kretanjima tržišnih situacija i postupcima investitora i trejdera pa neke neuobičajene reakcije na tržištu nisu nešto što joj ide u prilog, a u cryptu je to moguće jer ima puno onih sa velikom količinom koji itekako mogu utjecati na tržište, a nemaju konkretnog investicijskog i trejderskog znanja. Primjer bi bila hrpa klinaca koja je rudarila Bitcoin dok još 99% svijeta nije znala niti što je to i dok se sa kućnim kompom moglo dnevno izrudariti možda i desetke komada. Neki takvi sigurno i danas imaju parsto komada ili možda i par tisuća komada i ako bi to sve prodali odjednom to bi imalo utjecaja na tržište i cijenu (sve manje i manje, ali još uvijek da). Vjerujem da većina od njih ne zna raditi tehničku analizu i još manje se vode njome. Isto bi se dogodilo i sa dionicama npr. Applea i drugih velikih kompanija čije su dionice navodno stabilne, ali te dionice u takvim količinama pretežno drže ozbiljni investitori koji se vjerojatno vode i tehničkom analizom uz makro i mikroekonomska kretanja pa je manje vjerojatno da će napraviti totalno nepredvidiv potez (iako ne i nemoguće).

Također, danas je dovoljan i jedan jedini tweet nekoga poput Elona Muska, ili jedna kratka izjava nekoga poput Yanet Yellen koja je donedavno bila na čelu FED-a (sada je ministrica financija ili tako nešto), Powella koji je danas na čelu FED-a ili bilo koga drugog čiji se glas čuje i tko ima kakav-takav kredibilitet u široj javnosti (bilo opravdano ili neopravdano), pa da cijena Bitcoina (ali i bilo kojeg drugog asseta) ode značajno prema gore ili dolje. To je npr. nešto što tehnička analiza nikako ne može predvidjeti, a na što tržište nije nimalo imuno. Tako nešto može utjecati na kratkoročnu, ali i dugoročnu cijenu i biti u suprotnosti sa onim što je predvidjela tehnička analiza te može totalno promijeniti izgled charta što bi onda promijenilo i predikciju tehničke analize. Naravno da nešto ovakvo može značajno utjecati i na kratkoročnu cijenu, ali to je rizik koji dolazi uz investiranje. Možemo se samo nadati da nećemo biti usred trejda kad iziđe neka značajna, a neočekivana vijest.

Polako mijenjam mišljenje o tehničkoj analizi i počinjem je sve češće koristiti u nekim situacijama

Uglavnom, moje mišljenje o tehničkoj analizi u cryptu je takvo da ju još uvijek ne bih koristio za dugoročne prognoze, ali ipak počinjem mijenjati mišljenje kada su kratkoročna kretanja u pitanja. Eto, iako sam često tvrdoglav, po ovom pitanju ipak počinjem mijenjati mišljenje 🙂

Ja imam bitcoine koji su mi dugoročna investicija i koje mislim držati još neko vrijeme bez obzira na kretanja na tržištu. S njima ne trgujem i nikakva tehnička analiza koja bi možda sugerirala neki skori i “siguran” ogroman pad me ne može navesti da ih prodam. Ja sam napravio svoju vlastitu analizu kojoj vjerujem više nego bilo kojoj tehničkoj analizi i ona mi je rekla da je Bitcoin dugoročno odlična investicija (možda griješim, ali sebe sam uvjerio da je tako).

S druge pak strane, povremeno sam trejdao s dodatnim sredstvima, a u posljednje vrijeme sam nemiran dok gledam ova divljanja na tržištu i teško mi je to gledati bez reakcije pa umjesto da uzmem bitcoine koje imam (i koje sam deponirao na Ledger i maknuo si ih da mi nisu na dohvat ruke) i probam ih dodatno oploditi ipak sam odabrao opciju da povremeno uzimam neke druge kriptovalute i dejtrejdam sa Bitcoinom, ali ne sa nekim velikim iznosima.

Sad tu dolazimo opet do tehničke analize. Biti uspješan u day tradingu bez dodatne pomoći tehničke analize je skoro pa nemoguće. To je kao gađanje na slijepo ili igranje kladionice. Može se trejdati na osjećaj i iskustvo (uz praćenje svih dnevnih događanja), ali dugoročno to vjerojatno ne bi dobro završilo. Price actions (kratkoročna kretanja cijene) će tu ipak bolje predvidjeti tehnička analiza. Nedavno sam odlučio opet počet povremeno buljiti u chartove i prestat ignorirat tehničku analizu kod kratkoročnih investicija i trejdanja. Mogu reći da se vidi poboljšanje rezultata.

Kod korištenja tehničke analize jako je važno znati je pravilno odraditi. Čak i kada se sve odradi pravilno, treba znanja i iskustva da bi se prepoznalo “false signals”, odnosno lažne signale. Svi mi imamo svoje metode, tražimo patterne (uzorke) i podešavamo indikatore kako nama odgovara. Neke stvari su zajedničke kod svih tehničkih analiza, ali neke se mogu drugačije tumačiti. Puno puta će netko uočiti neki pattern koji drugi nisu vidjeli, ili će mu promaći neki pattern koji drugima nije promakao. Neki koriste jednu skupinu indikatora, neki drugu, neki koriste iste indikatore kretanja cijene kao i neki drugi, ali koriste različite intervale od drugih, neki preferiraju chartove sa dužim vremenskim periodom, neki sa kraćim itd. Puno je varijacija u korištenju tehničke analize. Također, isti chart sa istim indikatorima će radeći tehničku analizu neki protumačiti na jedan način, a neki na potpuno drugi način, i to govorim o znalcima. Što se može, tako je to sa tehničkom analizom 🙂

Ja sam je u nekim slučajevima trebao znati radi posla koji sam tada radio pa sam je silom prilika morao naučiti. Dok sam za svoj račun investirao u dionice na ZSE i nekadašnjoj VSE nisam je baš koristio jer mi je bolje rezultate davalo jednostavno kupovanje Poslovnog dnevnika u rano jutro i zadavanje naloga već prije otvaranja. To je odlično funkcioniralo, ali danas više ne bi prošlo. Tada je već bilo Interneta i bio je već uobičajen, ali nije bio prihvaćen i iskorišten kao u današnje vrijeme. U to vrijeme je još uvijek prevladavalo telefonsko zadavanje naloga, a PBZ je tek izbacio svoj PBZ investor koji je bio WOW! za ono vrijeme. Danas vjerojatno skoro nitko ne zadaje naloge telefonski, a ono što je tada nudio PBZ investor i što je bilo hit to danas nudi valjda svaka online burza i platforma za investiranje, uključujući i brojne aplikacije za mobitel. Ono što je najveća i najznačajnija razlika, to je širenje vijesti. Sada su vijesti dostupne momentalno, a prije se ipak trebalo čekati neko vrijeme prije nego što se pročula neka vijest. Na tom sporom širenju vijesti iz onog vremena sam zahvalan Bogu jer sam jako dobro zaradio u to vrijeme na temelju dobre informiranosti prije drugih 🙂 Tu i tamo je bilo povlaštenih informacija, ali ne mislim na to nego na to da sam standardnim putem saznavao vijest odmah ujutro i bio u mogućnosti zadavati naloge kad god je trebalo reagirati. Neki nisu do pauze za ručak mogli do Poslovnog, neki nisu mogli svako malo zivkati brokere i zadavati/mijenjati naloge itd. Danas su ti sve vijesti svijeta na dva klika i zadavanje naloga na tri klika. To je bitna razlika današnjeg vremena i onog prošlog od prije samo petnaestak godina. Da skratim, tada nisam volio tehničku analizu kao što je niti sada ne volim. Nisam joj previše vjerovao niti tada kao niti sada, ali ipak mi se čini da je vrijeme da se počne koristiti za kratkoročno trejdanje kriptovaluta, pogotovo Bitcoina čiji market cap je postao ozbiljan i čiji dnevni volumen trgovanja više uopće nije mali.

Konkretno, crypto market, posebno Bitcoin market, počinje dobivati konture vrlo ozbiljnog tržišta. Još uvijek je to daleko od razine na kojoj može biti i na kojoj vjerujem da će biti, ali više uopće nije neko alternativno tržište za klince i hazardere. Daleko od toga. Toliko je milijardi dolara ušlo nedavno na ovo tržište da je lud svatko tko misli da su vlasnici tih milijardi glupani i hazarderi.

E sad, budući na su na Bitcoin tržište ušli ozbiljni igrači i ozbiljne institucije, a zna se da su oni navikli oslanjati se na tehničku analizu na tržištima na kojima su bili i još jesu, smatram da je sazrilo vrijeme da joj i na crypto marketu počnemo davati pažnju i mi koji je baš ne volimo.

Veliki investitori rade tehničku analizu i vode se za njome prilikom svojih investicija, a pogotovo prilikom trejdanja. Ako znam da veliki utječu na kretanje tržišta, a uz to znam da se veliki oslanjaju na tehničku analizu, onda ću i ja raditi tehničku analizu prilikom trejdanja da bih znao kako će veliki reagirati i gdje će vjerojatno ići cijena. Nema nikakve 100%-tne garancije niti uz TA, ali ipak evo mislim da je sada konačno sposobna u čestim slučajevima kratkoročno pokazati kuda će cijena. Iz tog razloga sam obrisao prašinu sa svog znanja o tehničkoj analizi i počeo ga opet upotrebljavati.

Što ovih dana govori tehnička analiza o Bitcoinu?

Koliko mogu vidjeti, pojavio se vrlo jasan W pattern. To je uzorak sa tzv. duplim dnom i čestom eksplozijom cijene prema gore. Radi se o izrazito bullish patternu, odnosno o patternu koji sugerira snažan rast cijene. Također, uz vrlo očit W pattern koji vidim i na tjednom i na mjesečnom chartu, vidim i gotovo potpuno siguran snažan breakout. Da se nisam već ovoliko raspisao i da mi se da sad još crtati po chartovima i ubacivati te nove slike u post napravio bih to, ali sorry, neda mi se sad još i to 🙂 Taj breakout bi po meni vrlo vjerojatno mogao doći jako brzo. Pod time mislim čak možda i na večeras, a ako ne onda do kraja ovog tjedna. Dvije linije se i na tjednom i na mjesečnom chartu presijecaju baš sada jako brzo. Naravno, nema 100%-tne garancije da će do toga i doći, ali u većini ovakvih slučajeva do toga dođe pa je vrlo vjerojatno da će i sada doći.

To bi moglo značiti da će cijena osjetno pasti ili porasti. Samo na temelju tog presijecanja koje najavljuje jači breakout nije moguće znati da li će cijena poletiti gore ili dolje i potrebno je pričekati breakout i onda očitati znakove koji će tek tada govoriti kuda će dalje cijena. Treba pričekati breakout, pa onda vidjeti kuda je krenula cijena i onda još pričekati konfirmacije. Siguran, koliko može biti, je samo breakout. Ipak, uz vrlo očit W pattern koji je bullish signal (pokazatelj rasta cijene) i opći sentiment tržišta koji je već neko vrijeme bullish, mislim da je sada realno očekivati novi jači porast cijene. To bi se trebalo dogoditi bilo kad između večeras i idućih 5-7 dana. To govori tehnička analiza, ali nikad se ne smije totalno isključiti mogućnost da recimo netko od velikih, sad kad svi koji znaju čitati tehničku analizu očekuju rast cijene, otvori short poziciju, pa iskrca hrpu bitcoina na spot trgovanju čije iskrcavanje će utjecati na cijenu, pa zatvori short i sa zaradom kupi jeftinije bitcoine koje je prethodno skuplje prodao, pa tako zaradi masnu lovu. Moguće je i da sad kad se očekuje značajan skok cijene dođe do povećanja potražnje pa to prodavatelji iskoriste za prodaju bez da si sruše cijenu, pa da onda kratkoročni signali tehničke analize počnu pokazivati overbought (ili se samo ublaže indikatori koji daju buy signal) pa radi toga dođe do izostanka očekivanog skoka. To je manje vjerojatno nego skok cijene koji se sad očekuje, ali nije uopće nemoguće. U takvom slučaju je moguće i razočaranje radi izostanka skoka, pa onda čak i rasprodaja i promjena kratkoročnog trenda prema dolje, odnosno pad. Kao što vidite, postoje očekivanja, ali ne postoji 100%-tna kratkoročna sigurnost i zato se kod trejdanja mora obavezno uzeti u obzir rizik.

Ali evo, kad sam počeo pisati ovaj post cijena BTC-a je bila oko $50,800. Sad vidim da je već prešla $51,000. Ako se ispuni ovo što govori tehnička analiza, realno je očekivati skok cijene na barem $55,000, a lako moguće i preko $60,000. To bi se, ako bude tako, trebalo dogoditi bilo kada u tijeku ovog tjedna, uključujući mogućnost da bude i večeras. Ako cijena ode preko cca $58,350 to će biti novi ATH 😉

Ovo što sam upravo napisao nije nikakva sugestija niti poziv na kupnju. Svatko neka samostalno donese odluku. To je moj komentar na trenutnu situaciju i moje viđenje, a tehnička analiza koja to govori može griješiti (ne bi bilo prvi puta), ili mogu ja griješiti u tumačenju viđenog (niti to ne bi bilo prvi puta 🙂 ).

Ja kad trejdam uz polugu obično ne otvaram long (niti short) pozicije na temelju tehničke analize koja nije izrazito kratkoročna. Ovo maloprije spomenuto jest kratkoročno, ali kod trejdanja uz polugu kad je lako moguća aktivacija stop lossa ili čak prijeti likvidacija cijele pozicije ako nema stop lossa onda prognozu za nekoliko dana unaprijed smatram dugoročnom 🙂 Ako ne mogu ispratiti otvaranje i zatvaranje pozicije sjedeći uz monitor onda to smatram dugoročnim kad je day trading u pitanju i obično ne otvaram takve pozicije. Netko bi rekao, što te briga ako imaš stop loss, ali ima se puno reći na tu temu i možda o tome neki drugi put, sad više ne mogu još i o tome 🙂

Kod trejdanja koje povremeno prakticiram u zadnje vrijeme sad koristim tehničku analizu, ali ulazim u pozicije isključivo sa namjerom što bržeg izlaska, čak i po cijenu propuštanja potencijalno puno većeg profita. Malo me to trejdanje “zelo” u posljednje vrijeme jer su profiti i relativna lakoća kojom ih se uzima jako primamljivi, ali sam shvatio da mi zna oduzeti previše vremena pa se pokušavam suzdržavati. Trebam svoje vrijeme za odmor, a i domaining traži svoje vrijeme, a od trgovanja domenama ipak živim pa domainingu moram posvetiti nešto vremena 🙂 Ako uletiš u trejd bez kvalitetne pripreme i unaprijed isplanirane strategije to je kao da zažmiriš i počneš trčat po cesti na slijepo. Može dobro proći, ali i ne mora i najčešće ne prođe dobro. Da bi se odradila dobra priprema treba ipak odvojiti vrijeme, a tek onda počet “vrebat” novi trejd. To vrebanje može trajati 5 minuta, a može i 5 sati ili čak i dulje. Zabole i oči i glava dok se čeka na dobar trejd. Evo npr. ja sam jučer dobar dio dana potrošio na “vrebanje”, a na kraju sam odradio samo 2 (slovima: dva) trejda. Ipak, oba su bila uspješna i glatka pa se isplatilo. Bilo je jučer puno prilika, ali htio sam biti maksimalno siguran koliko možeš biti i uspio sam uhvatiti 2 takva trejda. Bilo me i strah radi toga što nisam znao kada će krenuti korekcija radi očekivanog i vjerojatnog popunjavanja CME gapa. Tako nisam bio siguran da li ući u long kada se pojave signali koji sugeriraju da je sigurno jer sam cijelo vrijeme očekivao naglo srozavanje cijene radi tog prokletog CME gapa 🙂

Pa da konačno zaključim… nemojte ignorirati CME gapove ako trejdate, a i evo službeno priznajem da više nisam totalni ignorant prema tehničkoj analizi kada je day trading u pitanju 😉 Bez obzira na sve indikatore koji upućuju na vrlo skorašnji značajan pomak cijene Bitcoina, svatko treba znati da očekivano može izostati i da u svakom trenutku postoji mogućnost neke manipulacije, te da ne postoji 100% sigurni pokazatelj gdje će otići cijena u kratkom roku.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više