“Običan domainer” prodao domenu za $375,000

by HonorarniPosao.net
293 pogleda

Ova vijest me toliko razveselila da joj posvećujem i post na blogu 🙂 Naime, jedan moj poznanik (ne znamo se uživo, ali smo puno puta komunicirali online) je prije nekoliko dana prodao domenu za $375,000.

Ovako visoka prodaja u svijetu domaininga i nije toliko neuobičajena, ali je za mene specifična jer dobro znam tko je prodao tu domenu i najbitnije, da se radi o “običnom domaineru” koji je s domainingom počeo negdje kada i ja. Postoji tzv. “prva liga domainera”, a tu spadaju oni koji su počeli s domainingom u 90-tima, i ostvaruju povremene milijunske prodaje, a prodaje za šesteroznamenkaste dolarske iznose su im nešto redovno. Postojimo i mi koji se jako dobro razumijemo u domaining, ali ipak ne zarađujemo milijune od ovog posla. Jaan (ja ga zovem Abdul) je jedan takav. Sasvim običan mladić iz Pakistana, koji čak povremeno tapka i sa .im domenama (ekstenzija za Isle of Man). Pretežno registrira slobodne domene ili kupuje one koje mu se svide i koje su jeftine. Ipak, zna se dogoditi da odvoji i koju tisuću dolara za domenu kao što je to bio slučaj sa ovom. Prodaja je javna pa ću napisati i o kojoj se domeni radi. Riječ je o domeni Symphony.com. Prodao ju je za $375,000, WOW!

Ipak, moram nešto odmah reći. Netko tko se tek počinje baviti domainingom i registrira slobodne domene ili ih kupuje za par dolara vrlo teško može ostvariti ovako visoku prodaju. Ja se već godinama bavim domainingom, i iako sam prodao jako puno domena, nikada nisam ostvario ovako visoku prodaju 🙂 Ovako visoke prodaje postižu domene koje su registrirane prije 15-tak godina, ili su relativno nedavno kupljene za barem par tisuća dolara u najboljem slučaju. Ja imam neke domene koje čuvam i za koje redovno odbijam ponude koje su najčešće četveroznamenkasti dolarski iznosi. Nadam se da ću sa barem jednom od njih jednoga dana ostvariti šesteroznamenkastu dolarsku prodaju 🙂

Postoje iznimke, odnosno domene koje su relativno friško registrirane, ali su ipak prodane za velike iznose. Primjerice, BitcoinWallet.com je registrirana prije samo 4 godine, a već je prodana za $25,0000. Takvih primjera ima dosta, ali ne želim uvjeravati nekoga tko čita ovaj post da može računati na te ogromne prodaje već u početku svog bavljenja domainingom. Za to treba imati dobar nos, ali i sreće. Definitivno je moguće, ali je i sreća bitan faktor. S druge strane, prodaje tek registriranih domena za koje je kupac spreman platiti par stotina dolara su nešto sasvim normalno i dostupno svakome tko zna što radi.

Tema ovog posta je Abdulova prodaja domene za $375,000 pa se vraćam na to. Jako mi je drago zbog njega jer je dobra osoba, koja istinski voli domaining. Uz sve to, ova njegova prodaja je još jedna potvrda da nitko od nas iskusnijih domainera ne živi u oblacima kada mašta o jednoj pravoj prodaji koja “treba kad tad doći” 🙂 U tijeku je Svjetsko prvenstvo u nogometu, pa da, kako bi rekao Mićo Dušanović, povučem paralelu između ove prodaje i nekog dobrog transfera nogometaša. Ovo je nešto kao kada klinac iz kvarta, koji trenira u starim kopačkama bude zamijećen od recimo Manchester Uniteda i ostvari transfer koji mu osigura egzistenciju za barem jedan solidan dio života. Vjerujem da se Abdul sada upravo tako osjeća. On nije niti ranije bio siromašan Pakistanac. Zapravo je na temelju domaininga jako dobro živio za Pakistanske prilike, ali ovo je definitivno njegov iskorak.

Zbog ovakvih situacija toliko volim domaining! Nadaš se jednoj zaista visokoj prodaji, ali niti u međuvremenu nije nimalo loše jer bi bio grijeh u današnje vrijeme žaliti se na zaradu koja se ostvaruje “malim prodajama”.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više