Bitcoin oluja

by HonorarniPosao.net
302 pogleda

Vikend je pri kraju i moguće je da dolazi oluja po pitanju Bitcoin cijene. Ona bi mogla početi već večeras, ali realno ju je očekivati bilo kada između odmah i kraja ovog idućeg tjedna. Što mislim pod “olujom”? Mislim na promjenu cijene od nekoliko tisuća dolara, najmanje.

Sad sam si napravio osnovnu skicu za trejdanje idući tjedan. To je samo gruba skica i još ću puno crtati po chartovima da bih si iskristalizirao sliku i bio sigurniji u kojem će smjeru cijena Bitcoina ovih idućih dana. Trenutno je nedjelja večer, i ovo pišem oko 21h. Ovu grubu analizu radim na temelju trenutnog stanja na tržištu.

Trenutno je cijena oko $57,500-$57,600, ali vjerojatno je da će svaki čas krenuti prema gore. To očekujem jer se za par sati pojavljuje CME gap (već sam pisao o CME gapovina) ako cijena ne bude oko $58,500. Tijekom vikenda cijena je išla preko $59,000, pa padala ispod $57,000, ali je bilo primjetno da je se pokušava održati nadomak $58,500 da ne bi opet nastao veliki gap kao protekla dva vikenda.

Moje akcije sa Bitcoinom se svode na 2 tipa. Prvi i osnovni je dugoročno investiranje. Imam ozbiljan iznos koji je dugoročno investiran i to ne diram, ma što da se događalo na tržištu. Uvjeren sam da će cijena još dosta rasti sa ove razine. Da li će u međuvremenu povremeno jače padati to me uopće ne zanima kad je dugoročna investicija u pitanju jer ne sumnjam da će BTC doći opet na novi ATH, a vjerojatno ga i dobrano premašiti. Drugi tip je trejdanje i to me u posljednje vrijeme opet “zelo” 🙂 Domaining (trgovanje domenama) mi je osnovni izvor redovnih prihoda i taj posao mi je velika ljubav, ali baš volim i ovo trejdanje 🙂 U posljednje vrijeme sam opet počeo malo češće trejdati i sad vidim koliko mi je to falilo. Ne trejdam sa velikim iznosom i to mi trenutno dođe baš kao honorarni posao i zanimacija.

Općenito ne volim tehničku analizu i nisam od onih koji joj slijepo vjeruju, ali sam je ipak počeo redovno koristiti jer mi dobro dođe za moj način trejdanja. Evo primjerice sada tehnička analiza sugerira da će cijena Bitcoina vrlo brzo značajno porasti. Tome u prilog ide u prilog i sentiment tržišta, ali i činjenica da je u SAD-u počela podjela stimulansa od 1.9 bilijuna dolara (1900 milijardi dolara). Što mislite gdje će dobar dio tog novca zavšriti? 😉 Kad se ljudi pitaju kako je moguće da su burzovni indeksi na rekordnim razinama uslijed korona krize i usporenog poslovanja kompanija, odgovor trebaju potražiti kod FED-a i ovih luđaka koji će od dolara kad-tad napraviti wc papir. Naizgled još uvijek nema velike inflacije u SAD-u (barem ne u retailu, iako bi se mogla pojaviti uskoro), ali je zapravo ona tu! Nije trenutno u retailu, ali jest na burzama! I to kakva inflacija! Sve leti u nebo, a opravdanja u rezultatima poslovanja nema! Divlja prema gore i cijena Bitcoina. Naravno da je jedan od razloga i ogromna količina novca koja dolazi bez gospodarski opravdanog pokrića i ulazi u Bitcoin, ali Bitcoin ipak ima dobre fundamente. Mnogi ih još uvijek ne vide, ali neću sada o toj temi.

Tehnička analiza itekako može pogriješiti, ali za trejdanje sa brzim ulascima i izlascima iz pozicija je ona ipak od velike pomoći. Počeo sam je redovno raditi jer moram priznat (iako sam već pisao da nisam veliki ljubitelj TA) da mi stvarno koristi za trejdanje. Tako sam si i večeras napravio neku osnovnu skicu za iduće dane. To mi je neka osnovna vodilja, ali radim još puno dodatnih analiza i pratim vijesti jer njih tehnička analiza nikada unaprijed ne može uključiti. U trejd ulazim tek kad imam sve skice ispred sebe, kad se poslože patterni na jako kratkoročnom chartu i na to sve kad se poklope indikatori koje dodatno koristim. Čak i uz sve to mogu pogriješiti 🙂

Ja kad trejdam idem dosta agresivno (ali naravno uz risk management i vrebanje pravog trenutka za ulazak u trejd, a nekad i uz hedging). Neki trejdaju samo u smjeru trenda, ali ja vrebam prilike i ulazim u trejd bez obzira na smjer trenda. Nekad longam, nekad shortam. Hvatam reversale, pokušavam uhvatiti breakoutove i zapravo možda i najmanje trejdova radim u mirnim vodama uz trend. Večeras vjerojatno neću trejdati jer mi oduzme previše vremena udubljivanje u chartove, a imam nešto za odraditi sa domenama. Idući tjedan, vjerojatno već od sutra, sigurno budem trejdao i kako se čini na temelju TA cijena Bitcoina bi trebala rasti. To uopće ne znači da ja neću možda i većinu trejdova odraditi shortajući 🙂 Ipak, radim si prvo grube skice da znam što mogu očekivati i da me ne uhvati neki snažan breakout u suprotnom smjeru od mog trejda. Npr. vidim da je danas tijekom dana cijena u jednom trenutku pala i na cca $55,500. Da sam tada bio online i pratio kretanje cijene možda bih ušao u neki vrlo kratki short prije tog pada (par minuta max), ali isključivo uz skaliranje ulaza i na vrlo kratko jer je bilo realno očekivati da će se cijena brzo podići, između ostalog i radi CME gapa.

Tehnička analiza trenutnog stanja

Trenutno, ne smije se zanemariti eventualni nastanak CME gapa i njegovo zatvaranje, a i TA sugerira rast cijene pa to treba imati na umu kod ulaska u trejdove. Ako se sada ide shortati, onda to ne bi smjelo biti na dulje od par minuta jer te može uhvatiti reversal i snažan breakout u bilo kojem trenutku.

U nastavku prilažem dvije osnovne skice koje sam si maloprije napravio. Tehnička analiza nije egzaktna i mnogi je različito rade i različito čitaju. Ja radim po svom jer mi se tako pokazalo dobro. Netko možda radi drugačije, ali ja radim kako radim, crtam kako crtam i tražim patterne na svoj način 🙂 Naravno, temelj za sve to mi je formalno znanje o tehničkoj analizi tako da ne radim bezveze niti izmišljam nešto potpuno svoje.

Na 1-day i na 1-hour chartu sam pronašao snažne bullish pokazatelje. Evo prvo 1-day chart:

21.03. bullish dnevni

Na ovom chartu sam nacrtao nešto osnovno što vjerojatno svatko vidi. To je nadolazeći vjerojatni breakout u području na kojem sam stavio kružić. Taj breakout može doći svaki čas, a može doći i kroz 3-4 dana. U svakom slučaju, očekujem ga u roku od odmah pa do kraja idućeg tjedna. Ovo je dnevni chart pa bi breakout mogao biti jači. To znači barem par tisuća dolara. On može biti i prema gore i prema dolje. Ipak, budući da se na chartu jako dobro vide dva bullish patterna (uzorka), vjerojatnije je da će breakout biti prema gore, odnosno da će cijena Bitcoina porasti. Nacrtana su oba patterna. Prvi je tzv. cup and handle pattern, a drugi je W pattern. Oba su bullish patterna, pa su to zapravo dvije jake potvrde bullish smjera. U duljim periodima se vide i drugi bullish patterni (čak i na ovom periodu), ali neću sad puno o njima jer kratkoročno nisu toliko važni. Cup and handle pattern je vrlo čist, a W pattern se također jasno vidi i on je generalno bullish, ali ja ne dijelim mišljenje onih koji govore da je W uvijek bullish. Nije! Ipak, u većini slučajeva kad se radi o double bottomu, odnosno W patternu, ali kada imamo i higher highs i higher lows onda W pattern bude bullish. Dakle, s obzirom na kratkoročan i dugoročan trend, na EMA ribbon koji je na 4-hour chartu i dalje bullish, na ascending triangle i sve ostale dugoročne bullish patterne (ima ih više), te na trenutna očitavanja cup and handle i W patterna, te nadolazeći breakout, realno je očekivati rast cijene Bitcoina idućih dana.

Ipak, za trejdanje mi ovo sve ne bi bilo dovoljno jer i dalje ne bih bio siguran da ako sada uđem u long poziciju cijena sigurno neće prvo snažno pasti u idućim satima ili kroz dan-dva. Ja ne volim biti u trejdu danima i moje trejdanje je day trading u punom smislu. Zapravo moje trejdanje spada pod jednu podkategoriju day tradinga, ali neću sad ulaziti toliko duboko. Ne volim biti dugo u trejdu jer me iskustvo naučilo da se svašta može dogoditi dok si satima ili pogotovo danima u trejdu i da nema te tehničke analize koja može to predvidjeti. Ja više volim veći broj malih trejdova sa manjim profitom nego jedan trejd sa većim profitom, ali i većim rizikom.

No, uz ovo što se vidi na gornjem chartu, 1-hour chart mi također sugerira rast cijene. Evo i tog charta:

21.03. bullish satni

Ne, ovo nacrtano na chartu nije k***c 🙂 To je inversed H&S pattern. To je također jedan bullish pattern. Ovaj 1-hour chart je dodatna potvrda onoga što vidim na 1-day chartu i sugerira da bi se rast cijene mogao dogoditi već u idućim satima.

Eto, da više ne duljim, na temelju viđenog vjerujem da će uskoro cijena osjetno prema gore. Setup za pravu eksploziju cijene i “Bitcoin oluju” bi se mogao početi slagati možda i već večeras.

Ipak, moram reći da je to samo moje mišljenje. Možda griješimo i ja i tehnička analiza, a i uvijek je moguće da se iznenada pojavi neka vijest ili neki događaj koji će utjecati na cijenu. Sve navedeno nije nikakav savjet za kupnju ili prodaju nego samo moje trenutno mišljenje koje se može i promijeniti ako dođe do nekih promjena na chartu, ili se pojavi neka nova vijest ili neki novi događaj.

Jutros se na 1-hour chartu pojavio i bearish pattern. Bilo je realno očekivati da će cijena pasti i ona je oko 10:30-11:00h stvarno pala (čak do cca $55,500). Ovaj inversed head and shoulders pattern koji se nakon toga pojavio sugerira rast cijene za cca $1,500 sa razine od cca $57,000, što bi značilo da je realno očekivati da će cijena barem na kratko doći na $58,500 u vrlo kratkom roku. Ako se tome još doda CME gap koji će vjerojatno nastati i koji se zatvara baš na cca $58,500 onda je stvarno realno očekivati da ćemo uskoro vidjeti barem $58,500, makar i na kratko. Ništa nije 100% sigurno, ali je ovo sigurno koliko može biti 🙂 Ja ganjam momentum i price action pa meni osobno sve ovo ipak još uvijek nije dovoljno za ulazak u trejd 🙂 Uvijek je moguće i da tržište napravi nešto suprotno od onog što svi očekuju, a postoje i tzv. whaleovi koji samo čekaju da uzmu novce neiskusnim trejderima. Zato ponavljam, sve napisano je samo osnovna smjernica, ali ne i 100% siguran pokazatelj kuda će cijena. Postoje i neki pokazatelji koji sugeriraju mogući pad cijene (tako da se to ne može potpuno isključiti), ali ipak prevladavaju bullish signali. Ponavljam, meni osobno je ovo samo neka smjernica da znam na što moram biti spreman kad zatrejdam, ali ovo gore samo po sebi mi nije dovoljno za ulazak u trejd.

Prvi chart u ovom tekstu je 1-day i to je relativno dug period, barem po mom shvaćanju i za moj način trejdanja. Svašta se još može dogoditi idućih dana, ali mislim da je breakout idućih dana siguran (naravno, treba obraćati pažnju i na volumen). Kao što rekoh, on može biti prema gore i prema dolje. Prema svemu viđenom na chartu, rekao bih da je realno da taj breakout bude prema gore, ali ja si radim te skice samo da bih znao što otprilike mogu očekivati prilikom trejdanja idućih dana. Ne trejdam ovoliko unaprijed i više sam trejder za price action i male profite po trejdu. Prije ulaska u novi trejd dobro ću proučiti setup koji će biti aktualan u tom trenutku.

Eto, bio je to još jedan moj osvrt na kretanje cijene Bitcoina u idućim danima. Ovo nije bio nikakav savjet za neki trejd pa ako netko misli trejdati neka sve samostalno prouči i donese samostalne zaključke i odluke.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više