NFT – Što je to NFT i čemu služi?

by HonorarniPosao.net
405 pogleda

U posljednje vrijeme sve češće nailazim na NFT temu (Non-Fungible Tokens), ili mogu reći čak i NFT ludilo. U ovom postu ću pokušati ukratko objasniti što je to NFT, ali i koje prilike se otvaraju u smislu domaininga i općenito zarade na ovom trendu.

NFT “obitava” na Ethereum blockchainu, ali mislim da je moguće da bude i na nekom drugom blockchainu. Odmah napominjem da ne znam dovoljno o NFT-ijevima pa objašnjenja uzmite s rezervorm. Ovaj post pišem prvenstveno iz razloga što može biti od koristi domainerima, odnosno ovo NFT ludilo koje trenutno vlada se može iskoristiti u domainingu.

Što je to NFT?

Prvo da spomenem što je to NFT. Evo ovako, NFT je skraćenica od Non-Fungible Token, što u doslovnom prijevodu znači nedjeljivi token. Može se reći da je prijevod i “nezamjenjivi token”. NFTs su nešto nedjeljivo, unikatno, što ima svoj jedinstveni zapis u digitalnom obliku koji potvrđuje izvornost i unikatnost. Ajmo reći da je NFT nešto što ima svoju digitalnu potvrdu izvornosti, neki “certifikat”. To je moje shvaćanje i objašnjenje mojim riječima, ali moram opet napomenuti da još uvijek ne razumijem najbolje što je to zapravo NFT i čemu služi 😉

Prema mojem shvaćanju, NFT je, kao što sam već rekao, nešto što ima izvorno porijeklo i što je unikatno. Npr. neka orginalna umjetnička slika bi bila pandan NFT-u. Leonardo da Vinci je naslikao Mona Lisu. Jedna jedina je orginalna, a ostalo su kopije. Da je u digitalnom obliku, njen originalni digitalni zapis bio bi NFT i kao takav bio bi unikatan i jedinstven.

NFT ludilo

Prije nekoliko dana sam vidio u medijima da je neka digitalna slika (nekakva kompilacija ili što već), koja je predstavljena kao NFT, prodana za više milijuna dolara. Mislim da se radilo o čak 69 milijuna dolara. Također, naišao sam i na ovaj video koji je navodno prodan za $6,600,000, te na ovaj video za koji je netko navodno platio $388,938. Dalje, Jack Dorsey, suosnivač Twittera, nedavno je ponudio svoj prvi tweet na prodaju kao NFT i navodno je prije cca 2 tjedna ponuda već bila na $2,500,000. Elon Musk je također dobio ponudu od milijun dolara za neki svoj tweet kao NFT, ali mislim da je odbio.

Uglavnom, NFT ludilo je zahvatilo svijet. Meni osobno djeluje bolesno platiti milijune dolara za potvrdu izvornosti i unikatnosti nekog tweeta ili za neki (meni) po ničemu posebni video ili neku animaciju u digitalnom formatu. Jasno mi je da postoje kolekcionari, ali mislim da ima korisnijih i pametnijih stvari za skupljanje 🙂

NFT trenutno ima primjenu (između ostalog) u umjetnosti pa se uz NFT često veže i “art”, što čini keyword fraze “NTF art”, “NFT artworks” i sl. Vidjeti ćemo što će biti dalje, ali tko želi može sve ovo dodatno proučiti jer imam osjećaj da se može zaraditi na ovom NFT ludilu na više načina.

NFT je jedan od nusprodukata blockchain tehnologije (kao i Bitcoin) pa ga ipak nije pametno potpuno ignorirati radi trenutnog nerazumijevanja. Blockchain i mnogo toga što ta tehnologija omogućuje će sasvim sigurno pronaći svoju svakodnevnu primjenu u brojnim nišama.

Velim, ja možda još ne razumijem dovoljno to sa NFTs, a trenutno mi se jedan dio toga čini kao glupost. Ne mislim općenito na sve u vezi NFT-a, nego na ovo što se tiče plaćanja enormnih iznosa za neke digitalne gluposti od kojih ne vidim neku preveliku korist za vlasnika. Ajde još nekako da neki bogati kolekcionar želi prvi tweet suosnivača Twittera, ali da netko plaća parsto tisuća dolara ili čak i par milijuna dolara za neku grafiku kao NFT, od ne svjetski poznatog autora, u tome ja ne vidim logike niti opravdanja, osim da se radi o ludilu. Vjerujem da će se naći korisna primjena za NFT i da će s vremenom postati sve zastupljeniji i prihvaćeniji, ali trenutno ne vidim opravdanje u plaćanju milijuna dolara za neku digitalnu animaciju nepoznatog autora kao NFT. Tko želi neka samostalno dodatno istraži ovo područje jer je moguće da ja nešto propuštam.

Pada mi napamet usporedba s Bitcoinom. Mnogi nisu na vrijeme prepoznali potencijal i vrijednost Bitcoina (neki to nažalost ne vide niti danas). Sjećam se da sam i ja na spomen Bitcoina 2011. i 2012. odmahivao glavom i mislio si da je to neka glupost za geekove i internet freakove. Tek sam se 2013. odlučio malo detaljnije informirati i tada sam ostao fasciniran. Tako možda niti mi neki danas ne shvaćamo potencijal NFT-a. Ja još uvijek ne shvaćam najbolje to oko NFT. Što se tiče Bitcoina, ja osobno sam ga ignorirao do 2013., ali tada sam se konačno detaljno informirao i od tog trenutka nisam imao nikakve dvojbe u kojem smjeru će sve to otići i da će danas oko BTC-a biti situacija kakva je, ali evo ovo sa NFT još uvijek ne razumijem najbolje.

Možda će nekome ovaj tekst biti okidač da se dodatno informira o NFT sad dok još nije kasno i da iskoristi to sve na najbolji mogući način. Nema kruha (tj. nema ničeg više od običnog suhog kruha) od ustajanja ujutro i jurnjave na bezvezan posao kod svog robovlasnika. Ovo su prilike koje se trebaju iskoristiti kada se pojave pa će biti ne samo kruha nego i fine pogače. Naravno, sve treba dobro istražiti jer možda ništa ne bude od svega ovoga pa ne bi bilo dobro zaletiti se, ali treba dobro istražiti da bi se moglo znati, jer bi uskoro moglo već biti prekasno.

NFT kao kriptovalute

Postoji više kriptovaluta (odnosno tokena) koje su NFT. Neke od njih su Chiliz (CHZ) i Enjin coin (ENJ). Izdvojio sam baš ove dvije jer one trenutno imaju najveći dnevni promet. Mnogim NFT coinima (tokenima) je u posljednjih mjesec dana cijena značajno porasla, a nekima i više od 10x (više od 1000%). Primjerice, CHZ je danas skuplji 11x u odnosu na njegovu cijenu od prije samo mjesec dana. Tada je jedan CHZ koštao $0.05, a trenutno košta $0.55. Ja sam uvijek skeptičan oko investiranja u nešto čemu je nedavno značajno porasla cijena ako to ne razumijem dovoljno, ali sve ovo sa NFT je još novo i možda tržište tek određuje fer cijenu. Usput, i Bitcoinu je već puno puta značajno porasla cijena, ali to uopće ne znači da ne može još rasti. Bitcoin ipak razumijem puno bolje od NFT tokena 🙂 Ne škodi da se dodatno istraži NFT tematika pa da se možda proba zaraditi i na pravovremenom investiranju u NFT coine.

NFT i domaining

Glavni razlog za pisanje ovog posta je što sam primijetio da je nastala velika potražnja za NFT-related domenama, odnosno domenama koje se tiču NFT-a i koje sadrže “NFT” u sebi. Vidim da u posljednje vrijeme ima puno prodaja domena koje sadrže ovaj keyword (NFT), te da se često radi o prodajama za više tisuća dolara po domeni. Također, uočio sam da sve više resellera traži upravo ovaj tip domena, odnosno “NFT domene” jer vjeruju da još uvijek mogu povoljno kupiti dobre domene ove tematike i kasnije ih puno skuplje prodati.

Ovaj trend i moguće čak i ludilo se može iskoristiti. Neki stalno govore da više nema dobrih domena koje su slobodne za registraciju, a da se mogu prodati za velike novce. To uopće nije točno, a tržište to svakodnevno demantira. Sada je možda prilika čak i za registrirati neku domenu za par dolara koja će kasnije vrijediti možda i više od $100,000. Ovo sa NFTs je novi trend i sigurno je još uvijek jako puno dobrih, a slobodnih domena iz ove niše. Ako ovaj NFT koncept zaživi (a mogao bi), nije uopće isključeno da će dobre NFT-related domene vrijediti ogromne novce. Slično se dogodilo sa crypto-related i Bitcoin-related domenama. Neke domene iz crypto i Bitcoin niše su ne tako davno bile slobodne pa su registrirane za par dolara, a samo nekoliko mjeseci ili eventualno koju godinu kasnije su prodane za parsto tisuća dolara, a neke čak i za milijunski iznos.

Ono što mi je upalilo “lampicu” je to da sam u zadnjih nekoliko dana tražio slobodne za registraciju NFT-related domene i tada sam vidio da ih je hrpa registrirana po prvi puta upravo u ovom mjesecu! Neke su registrirane 2019., neke 2020., neke u prva dva mjeseca 2021., ali jako puno ih je registrirano upravo u posljednja 2-3 tjedna. Među njima su i neke za koje vjerujem da su stvano dobre. Sve domene za koje sam išao provjeravati da li su slobodne bile su zauzete, ali većina ih je registrirana baš nedavno. To mi govori da trenutno vlada navala na domene ovog tipa, a onda uz očitu potražnju među resellerima i svakodnevne prodaje domena upravo ovog tipa za često i više tisuća dolara, dolazim do zaključka da bi se moglo isplatiti uzeti neke NFT-domene (bilo da se pronađu slobodne za registraciju ili da se jeftine kupe) i pokušati profitirati na ovom NFT ludilu. Ne mogu reći da sam se “ubio” od pretraživanja, tako da je vjerujem da se ipak može pronaći dobrih i još uvijek slobodnih domena ovog tipa. Pogotovo nakon što se čovjek bolje upozna sa ovom tematikom pa zna točno što treba tražiti (kakve točno domene).

Koliko će ovo NFT ludilo trajati ne znam. Moguće da će sve to oko NFT postati nešto sasvim normalno i svakodnevno prihvaćeno, a možda će se ispostaviti i kao balon pa se ispuhati. U oba slučaja trenutno se itekako isplati malo pozabaviti sa domenama iz NFT niše jer se na mnogima od njih trenutno može dobro zaraditi.

Ja niti sam još ne znam dovoljno o NFT, ali ću se pokušati bolje informirati idućih dana. Kada se shvati što je to NFT biti će lakše tražiti dobre domene iz ove niše, a kako trenutno stoje stvari na tržištu, na NFT-related domenama se itekako može zaraditi. Trenutno one idu kao lude, pa nije niti previše važno kako će sve to oko NFT-a završiti. Domene ove tematike se trenutno jako dobro prodaju i to je jedino važno u smislu domaininga.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više