Bitcoin na novi ATH idući tjedan?

by HonorarniPosao.net
352 pogleda

Radim si grubu skicu potencijalnog kretanja cijene Bitcoina u idućih par dana pa sam odlučio podijeliti svoja razmišljanja ovdje na blogu. Javno prognoziram unaprijed veliku stvar kao što je novi ATH (All Time High) Bitcoina. Možda ću se morati poklopiti ušima, ali neka bude kako bude 🙂 Trenutni ATH Bitcoina je cca $61,800, a trenutna cijena $56,197.

Prošli vikend sam prognozirao Bitcoin oluju za ovaj protekli tjedan i ona se dogodila. Prognozirao sam breakout od nekoliko tisuća dolara kao nešto sigurno (koliko može biti) i taj breakout se dogodio. Iskreno, očekivao sam da je realnije da se breakout dogodi prema gore (nekoliko pojava na chartu je upućivalo na takav scenarij), odnosno da cijena poraste za par tisuća dolara, ali breakout se dogodio prema dolje i cijena je pala za nekoliko tisuća dolara.

Kad je trejdanje u pitanju, smjer breakouta se nikada ne trejda unaprijed. Najbitnije je predvidjeti ga na vrijeme da te ne zatekne na pogrešnoj strani (ako trejdaš). Treba pričekati da se on dogodi, pa onda još pričekati konfirmacije smjera, pa tek onda ući u trejd u smjeru u kojem je potvrđen breakout. Ja si unaprijed radim prvo samo grube skice da me ne zatekne nešto što sam mogao i morao predvidjeti (npr. jedan takav breakout).

Velim, očekivao sam breakout prema gore, ali sam ipak bio na oprezu. Siguran sam bio (koliko možeš biti siguran) jedino da će se breakout dogoditi u tijeku tjedna i relativno sam bio siguran da će prvo cijena malo preko $58,000 jer je trebalo zatvoriti CME gap. Sve to se dogodilo baš kao što sam i predvidio. Nakon toga je bio još sigurniji breakout, ali je trebalo pričekati da se vidi u kojem će smjeru otići. Otišao je prema dolje. U jednom trenu proteklog tjedna je cijena Bitcoina pala na samo cca $50,500. Dakle taj breakout od najmanje par tisuća dolara se zaista dogodio, ali prema dolje.

Da baš ne ispadnem loš prognozer i ne navedem nekog tko ovo čita da odmah klikne na X i zatvori ovu stranicu 🙂 , uz to što sam ipak precizno pogodio jačinu i vrijeme breakouta i prvotno postizanje cijene od $58,000+, imao sam i vrlo preciznu (pokazalo se i potpuno točnu) prognozu prije cca 2 tjedna. Sve ovo što se trenutno događa je posljedica događanja koja sam tada uspješno predvidio. Tada je cijena, kako sam i prognozirao da će biti, sa cca $61,000 pala prvo na cca $57,000, pa onda i do cca $55,000, a onda i do cca $53,000. Te granice sam postavio kao linije otpora i borbe između medvjeda i bikova i na slici koju sam priložio toj objavi se vidi prvi kružić baš na tom mjestu. Bilo je ključno da se cijena održi na najmanje $53,000 (kratkotrajni pad ispod nije bio presudan) kako ne bi nastavila pad ispod $50,000 koji bi u tom slučaju bio realan. Još uvijek nije isključen pad ispod $50,000, pogotovo jer je 4-hour EMA Ribbon prešao u bearish još prije nekoliko dana i trenutno je i dalje takav (ali je u ovim trenucima cijena iznad EMA Ribbona), ali EMA Ribbon na 1-day chartu je i dalje stabilan bullish. Brana nije popustila, osim nakratko ovaj tjedan kad je cijena BTC-a pala na cca $50,500 i sada je BTC opet iznad $55,000 i ide u borbu za $57,000, a onda vjerojatno i u borbu za $60,000+, pa onda i novi ATH. Naravno, prvo mora probiti $57,000. Nije to nešto što je potpuno sigurno, ali je dosta vjerojatno.

Kako trenutno stoje stvari, ako ne bude nekih neočekivanih vijesti, nije uopće isključeno da u idućih 5-15 dana cijena BTC-a ode ne samo na novi ATH nego i preko $70,000! Ipak, ako cijena BTC-a krene prema dolje, da bi ostala realna šansa za novi ATH u idućih nekoliko dana ključno je ovaj puta ostati iznad $55,000. Razina od cca $55,000-$55,600 će u slučaju pada ovaj puta biti ključna. Tu dolazimo do “problema” s realnim skorim padom na cca $54,000. Ako on ne bude samo kratkoročan uz brzi odbijanac prema gore, onda bi taj pad (naravno ako do njega uopće dođe) mogao ugroziti jurnjavu na novi ATH već u idućim danima.

Dakle, granica od cca $55,000-$55,600 je po mojem mišljenju trenutno ključna. Postoji i snažan support na cca $53,000, ali i niže na cca $48,000-$49,000, ali ovih cca $55,000 je ipak vjerojatno presudno za skori novi ATH. Ako dođe do pada ispod te razine i ne dođe do brzog povratka prema gore to onda uvelike ugrožava šanse za novi ATH već u idućim danima i ponovno otvara mogućnost daljnjeg pada, čak i ispod $50,000. U isto vrijeme, realan je pad na cca $54,000 radi zatvaranja CME gapa. To se ne mora dogoditi (zatvaranje CME gapa, pogotovo već u nedjelju na ponedjeljak ili tijekom ponedjeljka), ali se najčešće ipak dogodi. Pod pretpostavkom da će doći do tog zatvaranja gapa to znači da će cijena Bitcoina morati pasti na cca $54,000. To pak jasno znači da će biti ispod ključne od cca $55,000. Eh, ako se brzo ne vrati prema gore onda lako moguće da neće biti ništa od novog ATH-a ovih dana. Ali, ako se brzo vrati iznad $55,000, tada je realno i da će prema $57,000. Ako se to dogodi (to je najrealnija opcija), u tom slučaju će se na chartu formirati jedan prilično pravilan obrnuti head & shoulders pattern koji je bullish pattern i koji sugerira rast cijene.

Uzevši u obzir siguran breakout ovaj tjedan (koliko nešto može biti sigurno) koji će opet biti sa najmanje nekoliko tisuća dolara, te eventualno formiranje obrnutog head and shoulders patterna, cijena BTC-a bi morala krenuti prema gore, a onda će udariti u resistance (otpor) na cca $57,000 koji bi morala probiti radi bullish pokazatelja. Ako se to dogodi (a u ovakvom slučaju bi se trebalo dogoditi) onda bi samo na temelju obrnutog head and shoulders patterna cijena morala otići iznad $61,800, odnosno na novi ATH. Postoje još i drugi razlozi zašto bi onda mogla nastaviti i dalje, pa čak i preko $70,000, ali neda mi se sada još i u to ulaziti.

Evo u nastavku moja gruba skica. Ne mora biti točno tako (može i vjerojatno bi i bilo manjih padova na putu prema gore), ali poanta je da očekujem prvo kratkotrajni pad na cca $54,000, pa reversal prema gore do cca $57,000, pa onda probijanje i $60,000 pa onda i vjerojatno postavljanje novog ATH-a.

BTC gruba skica 28.03. s CME gapom uzetim u obzir

Valjda je svima jasno da ovo nije uopće sigurno nego je samo trenutno najrealnije na temelju charta i tehničke analize. Ovo mi je samo bazična i gruba skica pa nije potpuno precizna niti detaljno razrađena, ali vidi se da sam pretpostavio vjerojatni otpor na cca $57,000 i onda na cca $59,300. Ove dvije linije koje se spajaju negdje oko 06.04. omeđuju područje u kojem bi moralo doći do breakouta, a po ovome to ne bi smjelo biti nakon 06.04.2021. Ja ipak mislim da će do breakouta doći puno ranije, vjerojatno u utorak ili srijedu, ili eventualno do petka ili subote. Taj breakout može biti i prema dolje, ali je realnije da će biti prema gore (naravno, pod uvjetom da ne bude nekih neočekivanih vijesti). Za trejdanje će ipak trebati pričekati konfirmacije smjera.

Možda i ključno u cijelom ovom mom očekivanju je zatvaranje CME gapa. To nije nešto što se mora dogoditi niti što se baš uvijek dođađa, ali se ipak većinom događa pa sam to uzeo u obzir prilikom ove prognoze. Ako ne dođe do toga i ako cijena sa ove razine ode prema gore bez spuštanja dolje, u tom slučaju neće biti obrnutog šampona pa sve postaje manje vjerojatno. Manje vjerojatno, ali ne i isključeno jer postoje i drugi kratkoročni bullish pokazatelji, ali i neki “dugoročniji”, uz hrpu još dugoročnijih bullish pokazatelja. Smatram da novi ATH nije upitam, a da li će do njega doći kroz nekoliko dana ili možda “tek” za par tjedana ili možda i par mjeseci je manje bitno. Za trejdanje je bitan siguran breakout u vrlo kratkom roku, a onda se može dobro zaraditi bez obzira u kojem smjeru ode cijena.

Na 4-hours EMA Ribbonu je cijena trenutno iznad linija što sugerira da bi se i ovaj pokazatelj ubrzo mogao opet vratiti u bullish. Na 1-day chartu RSI također sugerira mogući rast cijene BTC-a u idućih nekoliko dana. Neću ulaziti u sve bullish pokazatelje kojih zaista ima puno, ali spomenuti ću još i cup and handle pattern na 1-hour chartu. Trenutno nije dovršen, ali ako dođe do zatvaranja CME gapa u tom slučaju će ovaj pattern biti dovršen i vrlo jasan jer upravo zatvaranje gapa fali da se formira handle. Već u tom slučaju target dolazi taman na razinu trenutnog ATH-a. Neki će reći da linija mora biti više obla, ali ja se ne slažem. Linija može biti i ovakva kakva će eventualno biti u ovom slučaju. Danas smo i na dnevnom MA 9 imali prvo zatvaranje iznad linije (prvo nakon posljednjih desetak dana). Wickove ne brojim nego gledam samo zatvaranje svijeća. To je još jedan ne baš zanemariv pokazatelj vjerojatnog skorog značajnijeg rasta cijene, ali ja ipak preferiram svoje settingse na indikatorima (pogotovo kad brzinski trejdam) umjesto defaultnih pa ću za još pouzdaniji konačni zaključak pričekati da se potvrdi bullish smjer i po mojim settingsima. Mogao bih još dugo nabrajati bullish pokazatelje koji su trenutno lako vidljivi, ali i one koji se malo teže uočavaju, no neću ulaziti dublje u ovo jer pretpostavljam da većini ne bi niti značilo previše ako ne poznaju tehničku analizu.

Ipak, ako se na 4-hour EMA Ribbonu ne preokrene situacija u bullish i ako se zatvori CME gap, a cijena se ne vrati brzo gore, u tom slučaju neću više smatrati da će BTC u idućim danima vjerojatno na novi ATH, ali ako se to pak dogodi, e onda mislim da je novi ATH idućih dana najrealnija opcija. Opet ponavljam, ne 100% siguran razvoj situacije, ali prilično realan i vjerojatan 😉

Evo ožujak je pri kraju. Očekivao sam turbulencije gore-dolje u ovom mjesecu, a sada ostaje da vidimo da li će Bitcoin uskoro na novi ATH ili će trebati još neko vrijeme pričekati da se to dogodi 🙂

EDIT (nedjelja oko 3 pm): Da dodam još nešto 🙂 Trenutno gledam petominutni chart i vidim triple top koji je već uzrokovao mali pad cijene. To je još jedan argument da bi cijena prvo lako mogla na cca $54,000, bez obzira na CME gap. I taj triple top je sam po sebi dovoljan da potencijalno uzrokuje pad do cca $54,000. Imajući u vidu da bi potencijalni pad do cca $54,000 bio i zatvaranje CME gapa i target za izlazak iz shorta onih koji su također uočili ovaj triple top počeli shorati to bi trebalo značiti da će se na $54,000 pojaviti više kupaca nego prodavača (jer će pomisliti da je to bilo to što se tiče pada, a i izlazak shortera će kreirati dodatni bid) pa bi to trebalo podići cijenu, vjerojatno na barem $55,000. Na cca $55,100-$55,300 bi mogao nastati otpor i sad vidim da bi to mogla biti prva razina koja će biti test za dalje. Dvojba se stvara jer pomak cijene sa sadašnje razine do $54k formira glavu, a onda povratak prema $55k formira desno rame u slučaju da resistance na povratku na $55k bude prejak i odbije cijenu prema dolje. U tom trenu bi nastao HS pattern na petominutnom chartu. To i dalje može biti desno rame naopakog HS-a na 1-hour chartu, ali bi se cijena onda opet mogla spustiti sa $55k čak i na cca $51,500 ako bi taj eventualno formirani HS na petominutnom chartu ispunio svoj puni potencijal. U tom slučaju to više ipak ne bi bilo desno rame inverted HS-a jer bi bilo prenisko, a bilo bi i blizu donjeg supporta što bi moglo potaknuti mišljenje da je upravo krenuo breakout i da će biti prema dolje pa bi tako moglo i biti.

Evo skica mogućeg početnog razvoja, u prvoj fazi pred breakout:

petominutni potencijalni HS

Triple top se dogodio i sad je najrealniji prvotni pad. Znači $54k sad djeluje još realnije. Onda je vjerojatan povratak na $55k i to će biti prvi ključan trenutak. Dakle, vrlo kratkoročno je najrealnija mogućnost pad na $54,000 pa povratak na $55,000. Ako bude tako da dođe na $54k pa se vrati na $55k, a onda ne padne opet ispod $55k onda nema HS-a na petominutnom chartu i taj rizik je otklonjen pa postaje još realnija nova borba za probijanje $57k, za početak.

Uglavnom, breakout i promjena cijene za najmanje nekoliko tisuća dolara u idućim danima mi djeluje sigurno koliko može biti, ali za trejdanje treba obavezno pratiti razvoj događaja da bi se moglo ući u trejd u smjeru breakouta i jako dobro profitirati, a ne da se mora izlaziti iz pozicije aktivacijom stop lossa uz gubitak ili skalirati pa riskirati potencijalno velik gubitak ili možda čak i likvidaciju.

Ja kod trejdanja gledam različite periode chartova i gledam i prikaz svijeća i line prikaz da uočim sve što mogu uočiti. Head and shoulders pattern toliko potenciram jer je jedan od najjačih patterna i mislim da ima realizaciju od preko 80%, dok većina drugih ima ispod 80%, a neki i puno manje. Ponavljam, smjer promjene cijene za više tisuća dolara još uvijek nije siguran i treba konstantno pratiti kretanje cijene, kao i volumen. Sigurna (koliko može biti) je za sad još uvijek samo promjena za više tisuća dolara. Tko nema živaca za ova kratkoročna prevrtanja neka jednostavno dugoročno investira u BTC. Mislim da za takvu investiciju nema greške. U svakom slučaju, idući tjedan će biti zanimljiv 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više