Da li je OpenAI kupio domenu AI.com za 11 milijuna dolara?

by HonorarniPosao.net
450 pogleda

Danas domena AI.com preusmjerava na globalno megapopularan ChatGPT od OpenAI. Da li je OpenAI vlasnik domene AI.com i da li ju je možda kupio za 11 milijuna dolara? Još nije poznato, a u nastavku ću napisati što ja mislim.

Domena AI.com je creme de la creme domena, prava premium domena. Sastoji se od samo 2 slova, .com ekstenzija, a ta dva slova koja sadrži nisu bilo koja dva slova nego AI, što predstavlja Artificial Intelligence (umjetnu inteligenciju), odnosno nešto što se najavljuje kao veliki tehnološki iskorak i velika stvar za ovo desetljeće.

Posljednjih nešto više od 2 mjeseca se spominje ChatGPT gdje se god okreneš. To je AI na principu chata, kojeg možete pitati bilo što i koji onda daje odgovore i čak riješava razne probleme (npr. ispravlja programerske kodove), često bolje nego Google tražilica. Kreator ChatGPTa je kompanija OpenAI, a taj startup je već prikupio više od milijardu dolara investicija, u kojima prednjači Microsoft. Jedan od osnivača je bio i Elon Musk, ali je on prije par godina izašao iz kompanije.

Koliko vrijede .com domene od samo dva slova?

.com domene sa samo dva slova su LL.com (letter letter .com). Primjeri su GH.com, GG.com, PQ.com, AI.com itd. Postoji samo 676 takvih domena (26 slova engleskog alphabeta, pa je to onda 26×26=676). Ako se dodaju i slova drugih abeceda (hrvatska, grčka, arapska itd.) onda je više kombinacija, ali nije običaj tako gledati, barem kada su u pitanju .com domene za globalno tržište. Dakle, smatra se da postoji 676 LL.com tipa domena.

Već godinama niti jedna LL.com domena nije prodana za manje od pola milijuna dolara. Zadnje prodaje .com domena sa dva slova za manje od $500,000 su se dogodile 2014. godine. Od tada se LL.com redovno prodaju za preko $500,000. Poneke se prodaju za manje od milijun dolara, ali dobar dio njih je prodan za preko milijun dolara, a neke i za nekoliko milijuna dolara.

Da li je AI.com prodana za 11 milijuna dolara i da li je OpenAI kupac?

Ovo još nije potvrđeno pa se to ne može tvrditi. Postoji ta mogućnost, ali ne mora biti da je tako. Napisati ću ono što ja znam i što je činjenica.

Domena AI.com je 2022. vjerojatno promijenila vlasnika. Ovo nije sigurno, ali je moguće. Naime, 2022. je domena promijenila registrar, a to je često slučaj kod prodaje. To ne mora značiti da je prodana jer je moguće da je vlasnik samo prebacio domenu na drugi registrar, ne i da ju je prodao.

Zadnja whois promjena je zabilježena u 4. mjesecu 2022. godine (to vrijedi u trenutku pisanja). Od danas domena preusmjerava na ChatGPT od kompanije OpenAI.

Domena je ranije (2021. godine) bila na prodaji za 11 milijuna dolara. Da li je zaista prodana, to u ovom trenutku nije poznato, a još manje potvrđeno. To se odnosi i na iznos i na prodaju općenito. Možda je prodana za manje, za više ili uopće nije još prodana.

Moguće da je prodana još u 4. mjesecu 2022. kada je zabilježena zadnja promjena whoisa i registra. Moguće da ju je još tada kupio OpenAI, ali moguće da ju je tada kupio netko drugi, a sada prodao kompaniji OpenAI nakon što su oni učinili ChatGPT javno dostupnim i nakon što je on postao globalno megapopularan.

Moguće je i da domena uopće nije prodana, ali je iznajmljena OpenAI kompaniji pa sada oni plaćaju vlasniku da domena preusmjerava na ChatGPT. Manje vjerojatno, ali teoretski moguće, je i da je vlasnik samoinicijativno bez ikakve naknade preusmjerio domenu na ChatGPT.

Ipak, ja mislim da je prilično vjerojatno da je OpenAI kupio domenu još u 4. mjesecu prošle godine, a da ju je tek sada preusmjerio na ChatGPT. To se trebalo vidjeti u izvješću SEC-u, ali nije izišlo u javnost pa može biti da je domena kupljena “ispod stola” ili u nekoj kompenzaciji. Moguće i da je izvješće SEC-u prošlo nezapaženo ili da je kupnja domene knjižena pod “kamuflažom”. Inače, domene su jako specifična kategorija i raj za dobre knjigovođe 😉

OpenAI je već dobio od Microsofta milijardu dolara, a najavljeno je još 10 milijardi. Uz toliko upumpanog novca u OpenAI ne bi bilo nikakvo čudo da su kupili AI.com domenu, koja je apsolutno najveći mogući autoritet među domenama kada je AI u pitanju. Cijena je mogla biti 11 milijuna dolara za koliko se domena preko brokera prodavala 2021., ali mogla je biti i veća ili manja. Mislim da je, naravno pod uvjetom da je stvarno došlo do prodaje, cijena svakako bila milijunska, a ova domena definitivno i vrijedi milijunski dolarski iznos.

Dakle, trenutno nije ništa potvrđeno i službeno nego se samo nagađa da je domena AI.com prodana kompaniji OpenAI za 11 milijuna dolara jer se za toliko prodavala 2021., a od danas preusmjerava na ChatGPT od OpenAI kompanije 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

1 komentar

igre 17/02/2023 - 9:00 am

e da sam kupovao domene prije 20 godina…

Odgovori

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više