Posljednjih dana je zanimljivo sa BTC. Cijena bitcoina je snažno porasla, a ja se možda konačno opet pretvorim u bulla. Čak i longam 🙂

Neki možda misle da sam ja bear zbog mojih komentara o BTC zadnjih cca godinu i pol, ali ja sam pod kožom zapravo bull. Ne bih niti držao toliko koliko držim u BTC da ne vjerujem u njega dugoročno, ali kratkoročno, već neko vrijeme sam pravi medvjed. Kao daytradera me ne zanima dugoročno kretanje nego trenutno stanje, a ono je od kraja 2021. bilo izrazito loše i to nisam mogao ignorirati.

Nakon što je BTC postavio ATH na $69k, ja sam tamo negdje od cca $58k počeo vjerovati u veliki pad, dok je još naveliko bila aktualna priča o $100k. Tamo negdje oko $50k sam čak počeo spominjati i mogućih $18k, a to je bilo još krajem 2021. Sve se to lako provjeri u mojim starim postovima. Nije da se hvalim, samo se reklamiram na temelju činjenica 😀 Imam fondić koji je trenutno u mirovanju dok ne završim nešto, ali koji kasnije naravno nastavlja. Nudim i Web 3.0 investicijsku priliku pa se onda moram malo pohvaliti (sa provjerljivim činjenicama) da si napravim reklamu 🙂 Imam i Konzalting uslugu, koja može uključuvati i moje detaljno mišljenje o kretanju BTC-a, pa zato malo guram samohvalu (ali uz činjenice) da oni s kojima nisam surađivao znaju da ne gatam nego analiziram. Kad sam već krenuo, ajde da spomenem i Credit Suisse 🙂 Ja najavio probleme u nedjelju, svijet saznao u sljedeću srijedu 😉

Sada se mogu poklopiti sa komentarom o BTC-u, ali nikad nisam rekao da sam apsolutno neprogrešiv pa ću preživjeti i ako sada nisam u pravu 🙂 Mada nisam ni sam još na čisto, ali evo komentara BTC-a …

U nedjelju u 6pm po našem vremenu je bio važan sastanak u SAD-u. Već par dana si slažem kockice, pa se već pojavljuje neka konkretnija slika, mada još uvijek može prijeći u neku drugu sliku. Moja trenutna pretpostavka je da se na sastanku u nedjelju (koji je bio prvenstveno radi SVB, a ne crypta) nije dogovorilo guranje crypta nego se dogovorio “kamuflirani” novi QE, pa je nekome pristutnome ručica pobjegla na mobitel da dojavi još za vrijeme sastanka nekome vani, pa je taj netko upregnuo milijune da rade na kupnji BTC-a. Sve se slaže. BTC je na početku sastanka bio cca $20,400, i to nakon odbijanca od razine cca $19,600 do kuda je netom prije pao.

To je bio i ATH iz 2017., a i po indikatorima je to bila razina od koje se cijena trebala privremeno odbiti prema gore. Ja sam računao na odbijanac, u najboljem slučaju do cca $22,200, a onda novi zaron, i to na minimalno, ali baš minimalno cca $18,600. To je sigureriralo i makro stanje i tehnička analiza na jakim duljim timeframeovima koji bi trebali biti vrlo pouzdani u normalnim uvjetima bez manipulacija. Ono što se kaže, 1 kroz 1, ili što bi rekli kladioničari, “zicer ko kuća” 🙂

Onda je nekoliko minuta nakon početka sastanka (počeo je u 6pm po našem vremenu) krenuo show. Na donjoj slici se vidi nagli skok cijene (ovo zaokruženo), a to je bilo nekoliko minuta nakon 6pm, odnosno nakon početka sastanka, dok je sastanak još trajao.

Tada još nije bilo službenog priopćenja jer je sastanak još trajao, situacija je bila grozna jer su sve oči bile uprte u SVB i bankarski sektor i bio je aktivan strah da bi se u ponedjeljak mogao urušiti cijeli bankarski sektor SAD-a. Znači grozna situacija, a gle “čuda”, BTC je živahno skočio. Ajde da je i to slučajnost, ali da je i slučajnost što je u tom satu promet također skočio, i to za 3x u odnosu na prethodni sat, e to je slučajnost kao i da se korona pojavila slučajno 🙂

Ja nemam uopće dvojbi oko ovog dijela. Prije sastanka u nedjelju su radili telefoni, Yellen, Powell, FDIC, SNB, SVB, Credit Suisse i tko zna tko još. Dogovoreno je telefonski što će se usvojiti na sastanku, a onda je na sastanku to samo potvrđeno. Onda je još za vrijeme sastanka netko od prisutnih javio nekome vani “da je prošlo” i taj netko vani je počeo kupovati BTC. Chart ne laže, lijepo se vidi skok od cca 2% baš u to vrijeme, i to uz 3x veći promet nego do tada. Ajde da je to bilo nakon priopćenja sa zaključcima sastanka, ali to je bilo ZA VRIJEME TRAJANJA SASTANKA.

Danas znamo da je na sastanku odlučeno da će biti “whole” i za BTFP. Kao što sam već napisao, to je ništa drugo nego “kamuflirani” QE i novo printanje silne love bez pokrića. Zato su marketi generalno i ostali na približnim razinama, a XAU i BTC otišli gore. Pod normalno, bez BTFP, bilo je sasvim logično očekivati da će ovaj tjedan biti za sve markete crveniji od krvi. Već se dokazalo da marketi već neko vrijeme uopće ne mare za stvarno stanje nego ih zanima samo daljnji dotok kapitala.

Dakle, u trenutku kada vlada velika neizvjesnost (marketi to ne vole i padaju u takvim situacijama) i kada je TA na jakim timeframeovima za BTC sugerirala novi snažan pad, netko je išao protiv svake logike (i situacije koja je bila javno poznata u tom trenutku) i počeo divlje kupovati BTC, povećavši promet za 3x. Na to se uključio i CZ iz Binance (počinjem sumnjati u poštenje i moralnost tog čovjeka) sa javnom objavom da će promijeniti oko milijardu dolara BUSD-a u BTC, ETH, BNB i možda još neki coin/token. Znači otvorena najava da će biti nova kupnja BTC-a za milijardu dolara, odnosno nešto manje jer nije rečeno koliko ide na BTC, a koliko na ostalo, ali je rečeno dovoljno da market podivlja i ode gore.

Taman pred otvaranje Azije s nedjelje na ponedjeljak, samo par minuta prije, US Treasury Department (njihovo Ministarstvo financija) i baba Yellen su izdali priopćenje da malo smire markete i preveniraju veliki pad. Pratio sam to sve pa ne govorim vrijeme napamet.

FDIC je preuzeo kontrolu nad Siganture bank, također tijekom nedjelje. Signature inače slovi kao “crypto banka”, odnosno banka za crypto kompanije.

Evo jedne slikice:

Postoji i komunikacija iz 9. i 11. mjeseca prošle godine u kojima FDIC “izražava zabrinutost” radi ovoga. Znači nije ovo došlo preko noći i FDIC je dobro znao što prijeti. Spominjao sam debt ceiling problem, pa rast prinosa na obveznice, a to znači pad vrijednosti obveznica. Preizložene banke u takvoj situaciji naravno ulaze u probleme, a i jučer sam baš nešto pisao o problemu sa insolventnosti banaka. Znači, FDIC je znao i prije, a znali su i mnogi drugi, naravno uključujući i Yellen i Powell. Onda “iz vedra neba” u nedjelju (ponavljam, u nedjelju, tijekom neradnog dana) FDIC preuzme kontrolu nad Signature bank, odnosno “crypto bankom”. O njoj se u kontekstu problema nije uopće pričalo u tom tjednu koji je završavao.

Koji je motiv bio? Pa “teoretičar zavjera” u meni, pardon, osoba koja uzima u obzir činjenice i razmišlja svojom glavom zanemarujući podmetanje medija, je ovo protumačio kao jednu od priprema za CBDC, kojem je crypto prijetnja.

Kako je onda BTC ipak usred sastanka u nedjelju počeo ovaj snažan rast? Pa tako što rijetko kad sve ide po planu. Nekoga (ako ne i više njih) od prisutnih na sastanku zanima profit, a ne agenda, pa je javio da će biti novi QE, pardon, da će biti BTFP, što je pozitivno za markete, a pogotovo za BTC.

Da se opet ne raspišem previše jer imam još toga za napisati, polako zaključujem ovaj dio. Moj dojam je da postoji realna mogućnost da će se ići protiv crypta da ne bude smetnja CBDC. To, uz jedan detalj sa tehničke analize, mi je trenutno kočnica da se ne preobratim opet u totalnog crypto bulla. S druge strane, trenutno ipak longam BTC jer ipak ima razloga za to.

To je Tether (USDT). Volim malo pratit njegov market cap. Ovaj prvi spike koji se vidi na grafu je ono kad je skočio cca 3% iznad $1, što je bila anomalija (kad je sve ovo počelo prije par dana i kad je USDC pao, a USDT skočio iznad $1). Trenutno je USDT točno $1 koliko i mora biti, pa su ova zadnja dva veća spikea realan prikaz. Po mojem tumačenju, prvi je vratio cijenu prema $25k nakon što je pala na cca $23,970, a drugi ju je evo podigao na trenutnih cca $25,700-$25,850. Svaki taj spike na chartu je novih skoro milijardu dolara. To je ozbiljna lova, a kako znamo da ovih zadnjih par dana nije bilo rasprodaje BTC-a pa da bi ovo povećanje USDT market capa bilo od prebacivanja BTC-a u USDT, onda znamo da je to friška lova spremna namijenjena za kupnju BTC-a. Ne zaboravimo povećanje prometa u nedjelju u 6pm kad je i krenuo rast cijene BTC-a, pa onda CZ-ovu milijardu (koja je došla iz BUSD), pa onda sad ove zadnje dvije milijarde koje dolaze preko USDT.

Netko igra baš pametno. Taman kad je bio zreo novi jači pad BTC, krenula je ova manipulacija. Prvo sa visoke razine (sastanak u nedjelju i ljudi vani od nekog prisutnog na tom sastanku), pa onda CZ, pa sad i netko preko USDT. Ovaj zadnji spike USDT-a je prije par sati podigao cijenu BTC-a preko razine koja je jako važna. Evo slike:

Da sad ne kompliciram previše, evo samo ću reći da je ova crvena linija razina iznad koje dok je cijena postoji realna mogućnost da ode na cca $34k jer dok je BTC iznad ove crvene linije postoji aktivan bullish pattern koji bi cijenu trebao prije ili kasnije potjerati na cca $34k. Postoji dosta otpora prema gore, ali i da bude odbijanja, sve dok je cijena iznad cca $25,200 realnije je očekivati da će probiti prema gore. Sad uz ove nove milijarde, to djeluje prilično moguće. Trenutno je cijena cca $25,800, a ovo pišem oko 5am u petak ujutro (nisam normalan, ali rađe sam nenormalan nego da za sat-dva moram ustat i ići radit za nekog, bez uvrede ikome 😀 )

Jedino što mi neda mira je moja pretpostavka da će SAD ići protiv crypta, a ako je tako, nije glupo očekivati i da će narediti još nekima da ga slijede u tome. Druga stvar je bearish divergencija koja se nazire, iako nije izražena kao što je znala biti prije nego što je cijena zaista padala jako dolje.

Ono što je dobro je da sam uhvatio dobru long poziciju pa mi je već sad osigurana pozicija i u najgorem slučaju neću ništa zaraditi, ali neću ništa niti izgubiti. Ono kako se kaže, free trade 🙂

Malo sam srezao screenshot jer nije bitna veličina pozicije ni profit. Mogu samo reći da je ovo solidan trejd sa pozicijom u cijelim BTC. Ulaz u long je bio na $25,193 što je taman bilo prije probijanja ove važne razine, a stop loss sam već postavio u profit zonu, odnosno to je više break even jer nije puno iznad ulaza nego tek toliko da ništa ne izgubim ako se cijena vrati dolje. TP je na $33,740 jer ako se glatko odigra ono što je sada postalo realno, onda bi BTC trebao na $34k, iako očekujem da će biti poteškoća po putu i odbijanja prema dolje.

Ne mogu reći da sam siguran u ovo, najviše zbog toga što postoji mogućnost da zbog CBDC SAD krene jače protiv crypta i jer postoji blaga bearish divergencija po TA, ali ovaj long trade je sasvim logičan s obzirom na ostala dešavanja, na ovo sa USDT i na sliku charta. Ušao sam na vrijeme pa sam imao privilegiju postaviti stop loss taman na razini ispod koje više nije aktivan bullish pattern, a na kojoj još uvijek ništa ne gubim. Ako bi cijena otišla jače gore, onda bih podigao stop loss da uzmem bar koju hiljadu i ako se vrati, ali sada je još prerano jer mi je jedan long već poništen jer sam u njega ušao na cca $25,490, pa kad je cijena bila na cca $25,800 stavio sam stop loss na $25,560 i taman do tamo se vratila cijena pa me izbacilo iz pozicije, ali ipak uz neki sitni profit. Imao sam i nekih gubitaka ovaj tjedan, ali s obzirom na divlja kretanja i kolebanja gore dolje još je i dobro. Imam i neke druge otvorene pozicije koje nisu crypto, pa se peca na više strana 🙂

Drugi tjedan je FED odluka o kamatama. Baš me zanima što će odlučiti. Ako u ovoj situaciji još dodatno podignu kamate, ne znam što da mislim. S jedne strane inflacija im je još uvijek ipak prevelika, ali s druge strane, možda bi ovaj mjesec radi svih dešavanja mogli zadržati trenutnu razinu. Još prije cca godinu dana sam najavio da u ovoj godini očekujem čak i smanjenje u nekom trenutku. Tko zna te vragove, možda to naprave i već idući tjedan. Nije realno da to bude već sada, ali stvarno me od njih više ništa ne bi čudilo. U ovom trenutku, prije nego što vidim zatvaranja marketa u petak i da li će biti šokova za vikend, rekao bih da će Fed ipak opet povisiti kamate, za 0.25, ili eventualno čak za 0.5 radi balansiranja sa ovim novim “kamufliranim” QE. Iako bi pravi QE bio i spuštanje kamate, a ne povisivanje, ovo sve danas što živimo je hibrid nečega na što smo navikli 🙂

Još uvijek neću reći da je došlo vrijeme za održivi rast BTC-a, ali evo nakon dugo vremena vidim dosta signala koji to sugeriraju. S tim da nikako ne želim podcijeniti FED i slične govnare jer imam dojam da njima ne samo da nije u interesu rast BTC-a nego žele i da padne. Uništit ga neće jer niti bi to bilo lako niti to smiju napraviti (spominjao sam već interese Wall Streeta, a Wall Street je ipak Wall Street), ali neka rušenja cijene jesu u stanju odraditi, ako to požele.

Naravno da ja mogu samo nagađati. Ne bi iznenadio niti slom još koje banke, možda čak i iz top 5, u nekom dijelu ove godine. Prošao mi je kroz glavu čak i Dimonov JP Morgan Chase. To bi bio takav šok (puno veći od Lehmana) da bi se uklopio u ono “kreiraj krizu pa ponudi rješenje”. Trenutno je nezamislivo da bi Chase vrisnuo. Nisam ništa konkretno istraživao da bih imao temelja za takvo očekivanje, ali naučio sam da treba očekivati nezamislivo. Još uvijek ne mogu vjerovati da je ljudima bilo naređeno da ostanu doma (a još gore, da je većina to poslušala) ili da je javno poznato da su “isprintani” bilijuni dolara i eura bez da su ljudi izašli na ulice (jer je time svima nama direktno oduzeta kupovna moć) pa me više stvarno ništa ne može iznenaditi 🙂

Baš me zanima završno trgovanje ovaj petak, pa zatvaranje tjedne svijeće BTC-a u nedjelju i onda te kamate idući tjedan. Naravno, zanima me i da li će još koja banka već ovih dana vrisnuti 🙂 Teren je jako sklizav. Još uvijek se sve može okrenuti tako da trenutno nisam siguran u smjer. Počinjem mijenjati bias, ali lako ga vratim na bear ako vidim da je to ispravnije 🙂 Situacija općenito generalno nije nimalo dobra, a trenutno jedino što je sigurno je da će prije ili kasnije BTC postaviti novi ATH i da će nam ovi uvaliti CBDC.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više