Prodao domenu za $25,000

by HonorarniPosao.net
232 pogleda

Prošli tjedan je jedan moj “online poznanik” iz domainerskih krugova prodao domenu za $25,000. U domainingu prodaje po tako visokim cijenama nisu rijetkost, ali prodaja ove domene je posebno zanimljiva jer se radi o prosječnoj domeni, i to u najboljem slučaju prosječnoj.

Po današnjem srednjem tečaju dolara $25,000 je nešto više od 154000 kuna. Nije loše 🙂 Mnogi još uvijek smatraju domene nečim bezvrijednim, ili čak niti ne znaju što je domena, a one se za to vrijeme prodaju za iznose koje prosječan rijetko kada ima odjednom ispred sebe ili na računu. Zašto mnogi ne doživljavaju domene ozbiljno? Zato što su neinformirani i nemaju se volje informirati. Ako pogledate samo neke od prijavljenih prodaja domena koje povremeno objavljujem možete vidjeti da se redovno događaju puno veće prodaje od ove koja je tema ovog posta. Zašto je onda baš ova prodaja tema? Zato što poznajem (online) osobu koja ju je prodala, ali i zato što se radi o prodaji sasvim obične domene koja se po kvaliteti nimalo ne ističe od domena za “obične smrtnike”. Ovo je bila prodaja jedne upravo takve, obične domene. Postoje domene koje su true premium, ali one nisu dostupne svakome jer čak i na domainerskom tržištu (gdje si međusobno prodajemo domene daleko ispod realne tržišne cijene) takve true premium domene vrijede od najmanje nekoliko tisuća dolara pa na više. Jedini konkretniji plus ove domene jest što je prvi puta registrirana prije nešto više od deset godina. Ali to uopće nije bitno jer je originalni registrant bila potpuno druga osoba.

Nažalost ne mogu napisati ime onoga tko je prodao niti o kojoj se konkretno domeni radi jer prodaja nije (za sada) javno objavljena, a u domainingu bi se općenito trebalo izbjegavati javno objavljivati konkretna imena prodanih domena jer to može naštetiti i kupcu i onome tko je prodao. Ima onih koji jedva čekaju pohvaliti se nekom prodajom i objaviti sve podatke, ali to nije u redu iz više razloga, da ih sada ne nabrajam. Mogu reći da se radi o .com domeni i da je kupac vlasnik jedne manje kompanije u Engleskoj koja ima svega nekoliko zaposlenih i službeno ostvaruje manje od $500,000 prihoda godišnje.

Uglavnom, osoba koja je prodala tu domenu ju je dobila za bagatelu. Uhvatio je tu domenu netom prije brisanja (jer je istekla) i za nju platio cca $15-$20. Ne znam točan iznos, ali znam na kojem je registraru tada bila i da je tamo bila otprilike ova spomenuta cijena. Uzeo ju je 30.09.2013. godine, a pošto ju je uzeo prije brisanja ona nije izgubila svoj “age”. Poželjno je da je domena dugo registrirana, ali to uopće nije presudno, pogotovo ne kod prodaja za parsto dolara. Dakle uz “investiciju” od svega cca $20 je nakon samo malo više od godine dana zaradio $25,000, nije loše 🙂

Ono što je vrlo zanimljivo jest da ova domena ima exact search samo 480 i nije imala nikakav spomena vrijedan traffic (promet prema domeni). Exact search od 480 je vrlo nizak search, ali ova prodaja potvrđuje da domena uopće ne treba visok promet, PR (Page Rank) i exact search da bi bila prodana za visoki iznos, kao i da ne treba biti skupo plaćena. To je ono što ja govorim cijelo vrijeme i zbog čega se nasmijem svima koji tvrde suprotno. Naravno da je poželjan traffic, PR i visok exact search, ali ako su drugi pokazatelji domene dobri onda se ovo nabrojano može zanemariti. Kod prodaja za visoke iznose (ovdje mislim na peteroznamenkaste dolarske iznose pa nadalje) je pretežno da domene koje se prodaju za takve iznose imaju barem vrlo visok exact search, ali nisu rijetkost niti prodaje kod kojih to nije slučaj, i ovo je jedan od takvih primjera. Domene koje se prodaju za par stotina dolara mogu biti stare samo jedan dan i ne imati PR, traffic i exact search. Niti sam ne znam koliko sam takvih prodao i zato jako dobro znam o čemu pričam. Bitno je da je domena solidna u globalu, a ovo nabrojano definitivno nije odlučujući faktor.

Domena koja je u ovom slučaju prodana za $25,000 je mogla biti bilo čija. “Pokupljena” je prije brisanja za svega cca $20, prije samo godinu dana (neki tvrde da nema ozbiljne zarade od domaininga već desetak godina, smiješno). Ja osobno nisam nikada imao ovako visoku pojedinačnu prodaju, ali znam da je neka moja pojedinačna prodaja tog ranga tu negdje iza ugla 🙂 Ovu prodaju sam uvrstio na blog jer je primjer prodaje koju zapravo može svatko ostvariti. Domenu ovog tipa (čak i konkretno ovu domenu) je mogao uzeti bilo tko, bez obzira koliki ima budžet. Ako zna prodati domenu mogao je sada biti bogatiji za $25000 USD. Potrebno je i malo bahatosti jer nije lako tražiti $25,000 (on je prvotno tražio i više pa su se našli na $25,000) za domenu koju si dobio za sitniš i riskiraš da pohlepom nepovratno otjeraš kupca. Ali i to je jedna draž ovoga posla 🙂 Pregovaranje oko cijene je uvijek zanimljivo. Ja volim na svoj “asking price” dobiti odgovor od potencijalnog kupca da je teška situacija, da mu ne ide dobro posao itd. To je kao da mi kaže “Uzet ću sigurno tu domenu, ali molim te samo malo mi spusti cijenu”. U mojoj prvotno traženoj cijeni je uvijek uračunato cca 20% više za koje računam da će kupac pokušati spustiti 🙂 Općenito, nekad treba biti pohlepan i bahat sa cijenom jer se jedino tako mogu postići visoke prodaje, ali je vrlo bitno znati dobro procijeniti kada je trenutak za bahatost i pohlepu. Za neke domene treba prihvatiti ono što je na stolu, ali nekada je dobro biti pohlepan. Ali, ako si pohlepan moraš biti spreman izgubiti nekad i $1,000+ dolara koji su već na stolu. Sve je to jedna vrlo zanimljiva igra i zato je domaining prekrasan posao.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više