Kratki osvrt na tržište domena tijekom ljeta

by HonorarniPosao.net
257 pogleda

Tržište domena nikada ne miruje, pa tako niti tokom ljeta. Iako je tokom ljeta trajalo Svjetsko prvenstvo i kasnije sam bio na duljem odmoru pa sam manje radio, naravno da sam cijelo vrijeme pratio tržište domena jer ne mogu bez toga. Rubriku Prodane domene povremeno ažuriram i objavljujem neke od prijavljenih prodaja domena. Ponovno naglašavam da se vjerojatno 99% prodaja domena nikada ne prijavi.

Tijekom ljeta prijavljene su čak 3 milijunske prodaje domena, a radi se MM.com koja je prodana za 1,2 milijuna dolara, i BTC.com i Check.com koje su prodane svaka po milijun dolara.

MM.com je kupila kineska kompanija koja je vlasnik mnogih vrhunskih domena i kojoj ovo nije prva milijunska kupnja domene. BTC.com se odnosi na Bitcoin i ovu domenu je kupila kompanija koja se, između ostalog, bavi proizvodnjom i prodajom opreme za “rudarenje” Bitcoina. Domenu Check.com je kupila kompanija iz Munchena koja je vlasnik i slične, ali lošije domene u .de ekstenziji. Dakle niti preko ljeta na tržištu domena nisu izostale milijunske transakcije.

Meni je posebno zanimljiva jedna posebna prodaja. Radi se o domeni MyProtein.hr. Da, o našoj domaćoj .hr domeni! Prodana je za 5,500 Eur. Ova prodaja mi je zanimljiva zbog toga što sa .hr domenama, zahvaljujući našem CARNet-u, nije dozvoljeno trgovati. Kupac je kompanija iz Velike Britanije. Otprilike mogu pretpostaviti na koji način je odrađena transakcija i čudi me da je kupac na to pristao. Svejedno, ovo je prva prodaja .hr domene za donekle solidan novac, koja je objavljena. Razlog je što službeno nije dozvoljeno trgovati .hr domenama, niti su one u većini slučajeva atraktivne strancima, dok kod nas još uvijek ne vlada dovoljna svjesnost o važnosti i vrijednosti domena.

Prodana je i jedna .rs domena (ekstenzija za Srbiju) za $1,690, a radi se o domeni Goal.rs.

Ako netko misli da se dugačke domene ne mogu prodati, samo ću spomenuti da je LoansForPeopleWithBadCredit.com.au prodana za $2,633 🙂

Bilo je i puno prodaja iznad $100,000, ali ih sada neću nabrajati. Tijekom ljeta je na tržištu domena bilo i puno prodaja domena koje imaju nove ekstenzije (new gTLDs). Neke od njih su prodane čak i za peteroznamenkaste dolarske iznose, a bilo je jako puno prodaja za četveroznamenkaste dolarske iznose. To su domene koje su registrirane u nekim slučajevima i svega nekoliko dana prije prodaje. Nove ekstenzije (new gTLDs) se posljednjih mjeseci učestalo pojavljuju i oko njih se u određenim krugovima stvorio “hype”. Na njima se može zaraditi, ali smatram da je to na neki način kockanje. Ranijih godina su se također pojavljivale nove gTLD ekstenzije, ali nakon početnog “booma” nisu se ustabilile na tržištu i mnogi su na njima izgubili novac, posebno oni koji su ih skupo plaćali. Dot com ekstenzija (.com) je uvjerljivo najzahvalnija ekstenzija za trgovanje i ona i dalje suvereno vlada Internet prostorom. Prosječni korisnik Interneta sigurno ne za da postoje recimo .horse, .exposed, .systems, .tienda i još mnogo drugih new gTLDs, ali sigurno zna da postoji .com.

Ažuriran je dio web stranice u kojem povremeno objavljujem neke prijavljene prodaje domena pa koga zanima koje su još domene prodane u ljetnom razdoblju neka pogleda. Bilo je jako puno zanimljivih prodaja.

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više