Razlika između pojmova “kupovina domena” i “registracija domena”

by HonorarniPosao.net
263 pogleda

Primijetio sam da mnogi ne razlikuju kupovinu domena od registracije domena. Te pojmove sam već objasnio u Učionici, ali još ću ih ovdje usporedno prokomentirati. Kupovina domena je kada se domene kupuju od nekoga. Registracija domena je kada se registrira slobodna domena. To bi bilo najjednostavnije pojašnjenje.

Dakle, ako domena nije slobodna za registraciju nego je već u nečijem vlasništvu tada se ta domena ne može više registrirati, ali se može kupiti od trenutnog vlasnika (ako se uspijete dogovoriti o cijeni).

S druge strane, ako je domena slobodna za registraciju, odnosno ako je trenutno nitko ne posjeduje, onda se ona može registrirati. Na web stranici sam već objasnio što je registracija domena, a što kupovina domena.

Kod registracije domena se plaća naknada za registraciju, odnosno “reg fee” (najčešće $10-$15, iako se može registrirati domene i već za $1), dok se kod kupovine domena plaća cijena koju traži trenutni vlasnik (ta cijena može biti bilo koji iznos koji će trenutni vlasnik tražiti).

Registracija domene, ili zakup domene, ali i kupovina domene, zapravo je pravo vlasništva nad domenom. Vlasnik domene zapravo nije njezin pravi vlasnik u punom smislu te riječi nego je vlasnik prava nad tom domenom. Ovo možda neke zbunjuje, ali zapravo uopće nije bitno jer je dovoljno znati da dokle god ste vi u posjedu neke domene (bilo da ste je kupili od nekoga ili je registrirali preko nekog registrara) i dokle god je produžujete svake godine nitko vam je ne može oduzeti (osim eventualno sudskom odlukom).

Domene se najčešće registriraju na period od godine dana, a istekom tog perioda potrebno je platiti produljenje. Registrirati ili produljiti domenu se najčešće može na maksimalno 10 godina. Nakon toga potrebno je ponovno produljiti domenu, ako je želite i dalje koristiti. Domenu možete produljivati i svake godine, ako tako želite. Ako od nekoga kupite domenu ta domena će biti aktivna do onog dana do kada je registrirana. Ako je primjerice bivši vlasnik registrirao domenu na godinu dana, i prodao je dva dana nakon registracije ona će biti aktivna još 363 dana. Nakon toga će je trebati produžiti. Ako ju je bivši vlasnik registrirao na godinu dana i prodao 2 mjeseca nakon registracije ona će biti aktivna još 10 mjeseci, a nakon toga će je trebati produžiti (ili će isteći i postati ponovno slobodna). Vi možete produljivati domenu svake godine, slijedećih 50, ili 80, ili 127 godina (ako ćete toliko živjeti, ili ako će vaši nasljednici nastaviti produljivati domenu, i naravno ako će tada još postajati Internet). Domenu možete produžiti najčešće na maksimalno 10 godina, ali nema ograničenja koliko je puta možete produljivati tako da je vi zapravo možete posjedovati vječno, ako to želite.

Domena dok nije registrirana zapravo ne postoji, da i to ovdje spomenem. Registracijom domene se zapravo kreira domena. Ona se “stvori” tek onog trena kada ju netko registrira. Primjerice u ovom trenu je moguće registrirati znakove jfdkdigfgdfrxxdr kao domenu. Trenutno su to samo “znakovi”, ali ako ih registrirate sa nastavkom .com, ili .net, ili .info, ili .hr, ili .ba, ili .rs, ili .si, ili .co.uk, ili .de itd. ti znakovi će postati domena (npr. jfdkdigfgdfrxxdr.com). Zapravo nije ispravno reći “domena je slobodna” jer dok nije registrirana to niti nije domena, ali i ja, kao i mnogi drugi, “ne registrirane znakove” nazivam “slobodnim domenama”.

Dakle, registracija domena znači registriranje domena koje trenutno nisu zauzete (registracija se plaća registraru), dok kupovina domena znači kupnju domene od trenutnog vlasnika (plaća se direktno onome tko ih trenutno posjeduje).

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više