Lud zbunjenog – konverzija i poskupljenja

by HonorarniPosao.net
101 pogleda

Zadnjih nekoliko dana je u Hrvatskoj glavna vijest prelazak na euro, pa onda i konverzija cijena sa kuna na eura i poskupljenje koje je to donjelo u mnogim slučajevima. Meni se čini da tu lud zbunjenog. Trošimo energiju na nešto totalno nebitno.

Svi vidimo da je u određenim slučajevima nakon konverzije u ponoć s 31.12.2022. na 01.01.2023. došlo do poskupljenja. Nisu naravno svi proizvodi i usluge poskupili, ali neki jesu. Evo npr. moje Domaining instrukcije imaju istu cijenu već više od 10 godina 😉 Ali neki, ne baš rijetki slučajevi, govore u prilog tome da je ipak puno toga dodatno poskupilo sa prelaskom na euro.

Ono što mene smeta je sitničavost i besmislenost! Da, poskupili su razni proizvodi i usluge. Npr. cigarete su mi bile 35 kn, a sada su 4.70 eura, što je 35.41 kn. To je poskupljenje od 41 lipu (5.5 centi), odnosno preko 1%, isključivo radi prelaska na euro. Kava koju pijem u kafićima je najčešće 2 eura, odnosno 15.06 kn, a bila je većinom 12 kn. To je poskupljenje od preko 20%, također isključivo radi konverzije. Frizeri su također iskoristili konverziju za poskupljenje, neki dućani i trgovački lanci za neke proizvode, pekare i mnogi drugi. Ali da li je to nacionalni problem broj 1?

Normalno da ne volim poskupljenja, ali trebamo se na njih naviknuti jer ih ne možemo izbjeći. Ono što me smeta, pa i nervira, je što su se svi sada uhvatili tog poskupljenja kod konverzije. Ma baš me briga što su mi 01.01.2023. s prelaskom na euro cigarete poskupile za 41 lipu kada su trgovci zaokružili na gornju decimalu (na 4.70 eura umjesto da je preračunato točno i da je sada cijena 4.645 eura). Nije mi to drago, ali koja je razlika za moj džep da li su to napravili podmuklo u noći prelaska na euro, ili su to napravili 10 dana ranije ili će to napraviti za 10 dana (pod izlikom ne prelaska na euro nego inflacije)?

Govorimo da smo u kapitalizmu i u sustavu tržišne ekonomije. To je još jedna totalna glupost i laž. Kapitalizam i tržišna ekonomija, u pravom smislu, ne postoje niti u SAD-u. To govorim već puno godina. Ovo je neki hibridni kapitalizam, nikako onaj pravi.

Kakva je to tržišna ekonomija u kojoj država može zamrznuti cijenu goriva, piletine i čega god poželi? To nije niti čisti kapitalizam niti tržišna ekonomija. “Laissez faire” se ne poštuje, a država se stalno upliće i intervenira u cijene. Za nas kao potrošače je to ok, ali za poduzetnike nije. Kada nešto ne paše poduzetnicima, to se prelijeva na građane (bilo na potrošače ili na zaposlenike).

Vladu uopće nije briga za potrošače, briga ih je za GLASAČE! Zapravo ne niti za glasače, nego isključivo za glasove, tj. njihove fotelje. To treba biti svakom jasno. Vlada se pravi ljuta na trgovce koji su malo iskoristili prelazak na euro. Sad Vlada prijeti trgovcima. Smiješno.

Da sam ja vlasnik trgovačkog lanca i da sam iskoristio prelazak na euro za povećanje cijena, na prijetnje Vlade radi povećanja cijena bih odgovorio da je poslovna odluka da se od 01.01.2023. povećaju cijene za par lipa/centi i da to nema veze sa eurom, pa bih tužio bih državu za bilo kakvu represiju radi moje poslovne odluke. Tržišna ekonomija? Ok, onda se vrati u svoju fotelju, nastavi pljačkati državu kao što to radiš od osnutka države, i mene pusti da ja na svoj način zarađujem, bezobrazno, ali pošteno. Ako ne, onda sazovi izvanrednu pressicu, reci vraćamo se u socijalizam i nemamo tržišnu ekonomiju nego hibridni sustav u kojem Vlada određuje cijene kada to poželi, a ne tržište. To bi bilo fer. Čist račun duga ljubav, da sve bude jasno, a ne da nas se hebe u zdrav mozak.

U tome je problem! Smeta me i iritira što lud jebe zbunjenog. Vlada glumi nekog dobrotvora, a potrošači naivni kakvi jesu, misle da Vlada radi nešto dobro i da su trgovci ti koji su problem i koji su lovci u mutnom, pokvarenjaci, pohlepnici itd. Pa ne otvaraš frizeraj ili trgovački centar da bi glumio Caritas, otvaraš da bi zaradio, i to maksimalno koliko možeš. Ako muško šišanje poskupi na 100 eura svi će izbjegavati taj salon, ali ako ode s 8 na 10 eura i ako to prođe, to je dobra poslovna odluka tog salona. Naravno da bih ja radije plaćao 8 eura nego 10 eura, ali potpuno razumijem poskupljenje. Jedino ne želim niti od frizeraja niti od bilo koga drugog slušat da je do poskupljenja došlo radi ovog ili onog glupog razloga. Reci jasno i glasno, poskupilo je jer želim zaraditi više. Onda ću ja odlučiti da li ću se dalje šišati na tom mjestu ili ću potražiti novo, ali se neću ljutiti. Ljuti me kad me netko pravi budalom.

Sad se Vlada busa sa jeftinijom strujom za poslovne subjekte, pa ih napada što su podigli cijene, a oni njima “dali” jeftiniju struju. Ajmo ovako… Da Vlada nije podržala korona prijevaru, bjesomučno štampanje novca bez pokrića (u bilijunskim tranšama), pa onda i sankcije Europi (valjda je jasno da sankcije Rusiji jače pogađaju Europu), tad ne bi uopće bilo potrebe za spuštanjem cijene struje za poslovne subjekte jer ne bi niti bilo ovakve inflacije i problema sa energijom.

Onda Vlada udijeli umirovljenicima neku milostinju zamotanu pod “energetski dodatak”, a to isplati od novca koji je doznačila EU na ime pomoći u krizi. Pa Vlada na sva zvona hvali onu Pfizerovu kriminalku na čelu EK, i hvali EU općenito, u stilu EU je naša majka, mi smo obitelj, vidite kako nam pomažu. Da, vidim, EU je napravila sranje, uzrokovala inflaciju (skupa sa FEDom), pa sad daje mrvice da umiri naivne i zbunjene. Ta pomoć koju nam “poklanja” EU dolazi od novca radi čijeg stvaranja bez pokrića nam sada i treba ta pomoć. Znači ja tu ne vidim nikakvo dobro dijelo. Vidim samo kako jebe lud zbunjenog, najblaže rečeno. Rade od nas idiote, a nažalost većina to ne shvaća.

Sad će i telekomi poskupiti, ali oni su barem mudrije sve izveli. Poskupili su tarife već krajem prošle godine, sad na prelasku na euro nisu mijenjali cijene, ali su najavili indeksaciju, odnosno nova poskupljenja u skladu sa inflacijom. Ne sviđa mi se to, ali imaju na to pravo, hebiga. Samo me i tu nešto smeta. Ovdje isto hebe lud zbunjenog. Poskupili su krajem 2022. uz opravdanje poskupljenja inputa (tj. radi inflacije), a sad planiraju novo poskupljenje koje pravdaju inflacijom. Pa nemoj me čovječe, pa nisam malo dijete.

Meni kao potrošaču paše da Vlada zamrzne cijenu goriva, piletine, mlijeka itd., ali ne smatram to fer potezom. Ja jesam za uplitanje države u tržišnu ekonomiju i formiranje cijena, ali samo i isključivo ako se neće istovremeno lagati da smo u kapitalizmu i sustavu tržišne ekonomije. Želim da se unaprijed kaže, ovo nije kapitalizam, ovo je hibridni kapitalizam. Država ima pravo intervenirati na tržištu i odrediti maksimalne i minimalne cijene, ako to poželi. Želim zakone koji će sve definirati unaprijed! Želim javno predstavnjanje tih zakona, onako bez rukavica i demagogije. Želim da sve unaprijed bude jasno i poznato!

Onda ću si ja razmisliti da li želim kupiti farmu pilića i proizvoditi piletinu. Ako ja ne mogu znati unaprijed po koliko ću smjeti prodavati svoju piletinu, onda se neću time niti baviti. Ako bih ja kupio danas farmu i krenuo u proizvodnju i prodaju piletine kao biznis model, a Vlada bi mi sutra odredila za koliko smijem prodavati svoj proizvod, momentalno bih podigao tužbu protiv države!

Malo izbacivanja žuči dobro dođe 🙂 Sad traje ta hajka oko par centi razlike kod prelaska na euro, a kad uskoro dođe do novih poskupljenja onda će to biti ok? 🙂 Poskupljenje je poskupljenje, tako svejedno da li je radi prelaska na euro ili radi inflacije ili radi pohlepe trgovaca. Vladi je jedino bitno da njihov truli eurić ne ispadne krivac, tj. da se njih ne proziva radi poskupljenja kao posljedice uvođenja eura. Napisao sam prije nekih mjesec dana, mislim da će CILJANA (znači ne spontana nego ciljana) inflacija biti oko 8.3% kroz 2023., u dobrom dijelu svijeta.

Mislim da se trebamo naviknuti na inflaciju. Čini mi se da je se nećemo uskoro riješiti. Imam predodžbu što možemo očekivati, ali to će biti neka iduća objava. Za sada, mogu kao zaštitu od inflacije predložiti investiciju u Web 3.0 domene (na web stranicu je dodana cijela nova sekcija pod izbornikom Web 3.0). Odnosno da budem skroz pošten, ne baš kao 100%-tnu zaštitu (jer sitan rizik ipak postoji), ali kao jako dobru kontru inflaciji, i vrlo vjerojatno odličnu investiciju, to da.

Spomenuti ću još nešto usput. Nekretnine su mnogima omiljeni način “parkiranja kapitala”, pa čak i investiranja. Pretpostavljam da neki sada biraju nekretnine i kao zaštitu od inflacije, barem oni koji imaju veći kapital koji žele negdje “posrpremiti”. Nemojte zaboraviti da su cijene nekretnina zadnjih godina značajno porasle, da smo pred recesijom, da kamatne stope rastu (što znači nepovoljnije kreditiranje), ali i da je trenutni ministar financija u Hrvatskoj gospodin Primorac. Zašto njega spominjem? Zato što je on za porez na nekretnine. Mogao bih dodati i da vidim potencijalni problem sa vlasništvom nad nekretninama za cca 10-15 godina (ako ne i prije). Neću sugerirati prodaju (“viška” nekretnina) dok su dobre cijene nego neka svatko samostalno odluči (iako djeluje da dolazi pad, moguć je i drugačiji rasplet) , ali zakomplicirati vlasništvo je svakako dobar potez. Zahvalite mi za desetak godina 🙂

Za par dana dolazi i Davos. Nakon njega, tj. koji tjedan kasnije, bi moglo postati jasno čime će nas pretežno “zabavljati” u ovoj godini 🙂

Možda će vam biti zanimljivo i ...

Komentiraj tekst porukom autoru

Ova web stranica koristi kolačiće (cookies) kako bi vam se pružilo bolje korisničko iskustvo. Nastavkom korištenja web stranice potvrđujete da ste pročitali sve što piše na stranici "Usklađenost" na web adresi HonorarniPosao.net i dodatnim stranicama dostupnim u toj sekciji, da ste sa time suglasni, te da ste pročitali, shvatili i pristali na Uvjete korištenja, pročitali Policu privatnosti i dajete svoju privolu za sve navedeno te za korištenje kolačića (cookies). Prihvaćam Saznaj više